Güneş Apartmanı

1930’larda inşa edilmiş, Taksim Meydanı’nda değeri uzun yıllardır bilinmeyen, güzelliği yıllardır çeşitli reklam panolarıyla örtülen, her yıl biraz daha yıpranan, köhneleşen Güneş Apartmanı.

Sürekli “Eski daha güzeldi” cümlesinin tekrarlanmasına ya da o hissin dillendirilmesine sıcak bakan biri değilim ama var olana bu derece ihaneti de aklım almıyor.

Taksim Meydanı gibi merkezi bir yerde, apaçık ortadaki bir apartmanın eski hallerine ulaşmak o kadar zor oldu ki…

50 ve 60’lı yılları buldum sayılır (o da pek güç oldu) ama 70-80-90’lı yıllardaki halini, mimarını, içini bulamadım. Oralarda oturmuş olan olsa keşke… 

KRİSTAL GAZİNOSU DA OLMASA…

Güneş, Talimhane girişine yakın, Tarlabaşı Bulvarı’nda, Taksim Meydanı’ndan metroya girişlerden birinin arkasında.

Allah’tan bir dönemin efsanesi Kristal Gazinosu var ki, izini sürebildim.

1930’ların sonuna doğru yapılmış olmalı Güneş. 1932’deki bir fotoğrafta yok ama 1939’da var.

Bir dönem tüm apartman satılıktı. Zaman zaman dev içeçek, bir zamanlar dev sigorta ilanlarıyla kaplandı apartman; ben, 2000’lerin ortasında milliyet.com.tr sayacı konduğunu hatırlarım. Siteye kaç kişi girdiğini apartmanın üzerindeki bir elektronik sayaçtan okuyabiliyordunuz.

Mimarlığa koleksiyonlarıyla ve malum en son Balyanlar kitabıyla adından söz ettiren Buke Uras, bana yazmıştı “Derici Dulos (Doulos) ailesinin mülküydü” diye, bayağı baktım ancak maalesef bir ilişki bulamadım. Aileye dair bulabildiklerim de çok az.

Şimdi de sanırım, bir sahiplik/miras sorunu ya da onu umursamayacak kadar zengin sahipleri var.

2024’TE YENİLEME HABERİ

Bu hesabın/sitenin en büyük destekçilerinden, Didem Avincan bir mesaj gönderdi: “Galiba Taksim Güneş Apartmanı projesi yolda, yeniden kullanımla tekrar kazandırılacak umudumu, her umut ortak aradığı için, paylaşayım sizinle.”

Alper Derinboğaz’ın Salon Alper Derinboğaz hesabından Güneş Apartmanı demese de bizim hemen anlayabileceğimiz -yuvarlak pencereden Taksim Meydanı fotoğrafı- fotoğraflarla bir paylaşım yapıldı: “İstanbul’un kalbinde, İstanbul Taksim Meydanı’nda devam eden yeni projemiz, Bauhaus mimarisinden ilham alarak 1930’ların sonuna kadar uzanıyor.

Binanın kültürel ve tarihi öneminin korunmasına odaklanan apartmana uyarlanabilir yeniden kullanım projesi devam ediyor. Bina, şehrin ana meydanına, o zamanın kötü şöhretli mekânına komşu olan ikonik dairesel pencerelerden Kristal Gazino’ya bakmaktaydı.”

Çok sevindim…

Burada yazdığım binalar, sizlerden gelen bilgilerle -yetişebildiğim ölçüde- sitede daime gelişiyor, yenileniyor. Bilginize…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

4 Yorumlar
  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 12:11h, 24 Ağustos Cevapla

    Sevindirici haber Salon Alper Derinboğaz’ın çalıştığı proje Anıtlar Kurulu’ndan onayını almış, Güneş Apartmanı’nın geri dönüşü için geri sayım başlamış demektir! (Ağustos 2024)

  • SİNAN
    Tarih: 03:58h, 27 Ağustos Cevapla

    garip garip duygusal güzellemeler eskiyi anma vb gibi şeyler okumak icin gelmemiştim apartman hakkında bilgi almaya geldim, saygı duydugum bu sayfaya garip güzellemelerinden yanlıs paylasımlarından dolayı saygımı bir hayli yitirmiş bulunmaktayım

    • Nilay Örnek
      Tarih: 20:07h, 01 Eylül Cevapla

      Sinan Bey; yazının başında amacımın bu olmadığını ve bulabildiğim kadar bilgiyi yazdığımı belirtişim zaten. Ve saygıyı yitirmek nedir yahu!:) İşi bu olmadan araştırıp yazan, bunları herkes okusun diye kendi emeğiyle koca bir site insana, bir satır iyi bir şey yazmadan, bunu yazana benim saygım ne düzeyde bence onu da düşünün. Bana böyle kabalık yapan değer bilmeyen insanlara artık patreon hesabımın adresini veriyorum. İnsanlar bedava elde ettikleri bilgiye sıfır saygı duyuyorlar, katkı yaparsanız belki sizin de bir katkınız olur ve ben de “Bundan söyleniyor” derim. iyi günler. Ya valla deliyorum:) https://www.patreon.com/nilayornek

  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 19:39h, 10 Eylül Cevapla

    Sinan Bey keşke bahsettiğiniz yanlış paylaşımları bizlerle de paylaşıp, düzeltilmesi için katkıda bulunsanız, güzel olmaz mı? Almak ve vermek birbirinden çok ayrı değiller, bilgiyi sadece almak yerine birlikte gelişme fikrini bir gözden geçirmenizi naçizane hatırlatmak istedim. Hiçbir zorunluluğu olmadığı halde bu metinleri oluşturan, büyük bir arşivin temelini tek başına sırtlayan ve bunu herkesle paylaşan, katkı yapmak isteyene de hep açık olan; bazen akademik çalışmalarda bile göremediğimiz kaynak bildirme işine bu kadar özen gösteren bir yazar çok daha fazlasını hak ediyor bence.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişhane

Metrohan

Çıkan kısmın özeti: İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Ayşe Bulutgil ile Elif Ekinci, 27. İstanbul Tiyatro Festivali vesilesiyle, festivale ev sahipliği yapan bazı binaları yazacak “o binalar konusunda uzman” kişilerle iletişim kurmuş ya da kurmama vesile olmuş idi. Ve şimdi, iki çok tatlı ve harika hikaye

Devamı »
Florya

Florya Atatürk Deniz Köşkü

İçinde kabul salonu, yatak odaları, banyo ve kütüphane olan köşk, karadan 70 metre uzaklıkta deniz tabanına dikilen kazıklar üstüne inşa edilmiş; ahşap bir iskele yolla karaya bağlanmış.  Deniz Köşkü, İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında, 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. 14 Ağustos’ta kullanıma açılmış.

Devamı »
Gümüşsuyu

Üçler Apartmanı

1930’lardan bugüne gelen Mühendis İbrahim Galip Bey, şimdiki adıyla Akar Palas Apartmanı‘ndan bahsederken, yanındaki Üçler Apartmanıyla onu, o dev bloğu çok da sevmediğimden bahsetmiştim. Ben pembe rengi, yenilenmesine rağmen yine de dökülen hali, pimapenlerle kapatılmış balkonları ve dev blok haliyle pek de sevemem orayı. Yıllarca

Devamı »
Çekirge

Bay Selim Süter Evi

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Murat Daltaban yönetmenliğinde sahneye koyduğu 1984‘ü izlemek için Bursa’ya gittiğimizde ertesi gün Fotoğraf Müzesi’nin kütüphanesine bir kitap gördüm; Nezaket Özdemir’in “Çekirge Köşkleri” (Sentez Yayıncılık). İlk açtığım sayfada da “Selim Süter Evi”. ARKADAŞIM SELİN SÜTER’İN DE EVİ TABİİ Arkadaşım var, tanıdığım en nezaketli insanlardan

Devamı »
Beşiktaş

Yumurcak Sineması

Beşiktaş Koton mağazası; yapı gibi yapı, hoşuma gidiyor, bir bakayım dedim, şimdi de ‘yok olan sinemalar’a sardım, ara ara paylaşırım. Bina ‘art deco’ belli; ama mimarını -henüz- bulamadım. “Mimarı Sedat Güler’dir” diyen var fakat yapı 1939 yılında Gürel Sineması adıyla açılmış. Sedat Gürel o dönemde

Devamı »
Cihangir

Hazzopoulo Apartmanı (Aslan Residence)

Çıkan kısmın çooookk özeti: Beyoğlu Tel Sokak 29 numarada yer alan binanın (şimdi Ayramin Otel), Hanif Han ve Sadri Alışık Sokak no 25’te yer alan binayla benzerliklerini fark edip neredeyse birkaç yüz metre mesafede yer alan bu üç binanın ikiz, neredeyse üçüz olduklarını yazmıştım. Bugün

Devamı »
İncirli

Coca Cola Fabrikası

Vay canına sayın seyirciler; insan bir bina ya da mimarın peşinden giderken nerelere geliyor, neler öğreniyor inanamazsınız! Başlayalım. Malum; eserlerinin çoğunu Adana’da üretmiş mimar Ertuğrul Arf’ın -çoğu bugün olmayan- binalarının izini sürerken, Arf’ın, bugün Adana’da harabe halinde olduğu söylenen Coca Cola Fabrikası’nın da mimarı olduğunu

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.