Aysel Sultan Yalısı

Çok güzel binalar ve çok güzel fotoğrafları var; herkese açık arşivler, mimarları belli şahane apartmanlar. Ama bu hesapta özellikle yeni bir söz söylemeyen, bilgi içermeyen yapı paylaşmamaya özen gösteriyorum.

Cep telefonum fotoğraf dolu, neler neler var ama ‘bulamayınca’ anlamı yok, paylaşmıyorum.

Yine de hakkında bilgi bulamadığım bir yapıyı paylaşmak istedim ama işte Instagram ya da bu site bu işe de yarıyor, sonra bulduk bilgiyi:)

ÇOCUK BİLE FARKI ANLIYOR:)

Çocukluk yazlarımız ona hayranlıkla geçti.

Geçen gittim, bakımsız, yine de güzel. Ve bugünkü gözümden bakınca “mimar elinden çıkmış, belli” yapısıyla daha bile ilginç.

Yer Büyükçekmece…

Benim çocukluğumun İstanbul’a yakın yazlığı… (O dönem oraları İstanbul saymazdık).

Hem 3 ay tatildesiniz; yüzüyor, oynuyor, akşamları sahilde geziyor, gazinolara-diskolara gidiyorsunuz hem de babanız akşamları o günün yol şartlarına rağmen işten çıkıp gelebiliyor. O kadar yazlık bir yer ki, “kışlıkçılar” diye bir tabir var. Yaşıtlarınızdan, yaz-kış oturanları ezbere biliyorsunuz.

Hayatımın en güzel anılarından bir kısmı oradadır.

İSMAİL ŞAFAK DONDURMA’YI BİLEN BİLİR

Geçen paylaştım, bilen bilir İsmail Şafak Dondurma, nice “Türkiye’nin / İstanbul’un en iyi dondurmacıları” listesi yapılmıştır -benim jüride olduğum durumlar dışında- tek listeye girmemiştir. Ama çok iyidir; külahlarının kokusunu, kocaman çikolata parçaları, vişnesindeki çekirdekler… Yiyen bilir.

Neyse…

Geçen gittim sahilde beton ne varsa yıkmışlar, eski kum haline döndürme hedefi varmış; inşallah! Duygulandım biraz. Umarım güzel olur.

Bu arada yeniden o evi gördüm; Aysel Sultan Yalısı.

MİMAR ZEYNEP MUTLU’NUN KATKISIYLA…

Ben bilgi bulamamıştım. Mimar A. Zeynep Mutlu bana yazmış. Buyrunuz Zeynep Hanım anlatsın:

“Yapımına 1984’te başlanmış, 1985 yılında tamamlanmış. Yapının mimarı: Yüksek Mimar Ergin Esgün, İbrahim Yaşar inşaat mühendisi.

2002’de el değiştiren yapının ilk sahibi Osman Halit Meşe.

Yapının mimarlar tarafından beğenilmesinin ve araştırılmasının nedeni, Le Corbusier’in Villa Savoye’unu anımsatması.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Inci can
    Tarih: 22:04h, 24 Mayıs Cevapla

    Cok güzel bir yali her gittigmde ne guzel bir ruhu var deriz. Yanindaki yeni yapilan binalardan cok.ayri ve cok özel

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Tomtom

TİP Apartmanı

Yıllar yılı cep telefonumda fotoğrafını tutup da hikâyesini bir türlü bulamadığım binalardan; TİP Apartmanı. İsmini geçtim, apartman isminin fontları da ayrı merak nedeni… Bize bir şeyler söylemek ister gibi değil mi? Bana hep Türkiye İşçi Partisi’ni hatırlatır. Zamanında partili olmuş arkadaşlarıma da gösteriyorum “Aaaa” diyorlar

Devamı »
Gümüşsuyu

Gümüşsuyu Palas (Azaryan Apartmanı)

Gümüşsuyu Palas, orijinal adıyla Azaryan Apartmanı… Art Nouveau, Neo Barok karışımı yapısıyla Gümüşsuyu, İnönü Caddesi’nin en havalısı, en eski binalarından biri… İnternette hakkındaki çoğu bilgi tek bir kaynaktan kopya gibi; bu da muhtemelen bende de olan Beyoğlu Ansiklopedisi (çünkü metin aynı) ve yazan şu:  “Mimarı

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Bakırköy

Taş Mektep

Annem ilkokulu bir kontun evinde okumuş! Biliyorum burada apartmanlardan konuşuyorduk ama bu fotoğrafı görünce dayanamadım. Hem zaten bina da aslen konut olarak yapılmış. Ama benim için farklı bir anlamı da var; bina annemin ilkokulu (Bakınız, kendisi siyah beyaz fotoğrafta en alt sırada sağdan üçüncü, saçı

Devamı »
Eminönü

Sadıkiye Han

Bina Eminönü’nde; ismi Sadıkiye Han. O kadar güzel ki her ayrıntısı.  Alnında dönemin önemli çay ithalatçılarından İsagulyan’ın Osmanlıca, Ermenice ve Fransızca duvar reklamı var. Ama fotoğraflara da bakın. Bu han “koruma kararı çıkmış” bir bina. Her yerine ayrı özensizlik (ağır kelimeler kullanasım var da…)  Ben

Devamı »
Florya

Beyti Et Lokantası

Beyti… En, en, en sevdiklerimden.  Malum; İstanbul’un en eski et lokantası. 1945’te Kırım göçmeni Abdülmuttalip Güler ve oğlu Beyti Güler tarafından Küçükçekmece Gölü kıyısında 4 masa, 16 sandalyeli küçük bir köfteci olarak açılmış. Birkaç yılda ızgara et lokantası haline gelmiş.  Beyti Bey’in çok çalışkan ve

Devamı »
Gümüşsuyu

Banka Apartmanı

Ben “Bana bilgi verin, beni kahveye çağırın” deyip duruyorum, aranan kan Kanada’dan geldi:) İpek Alp’in mesajı benim için o kadar önemli ki…  Akrabalık, arkadaşlık ve apartman ilişkileri… Hani aynı apartmanda oturan aileleri biliyoruz ama burada mahalle kurulmuş! Bir de yıllardır çok beğenerek baktığım sevgili “Banka”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.