Karaköy Gümrük (Küçük Cedid Han)

Katkıda bulunanlar: 
  • Yavuz Çelenk
Yapım yılı: 1894 ile 1905 yılları arası

Karaköy Gümrük Restoran… Şaka maka 10 yılını doldurmuş; açılışı 2014. (Türkiye’deki restoran yaşlarına köpek yaşı gibi bakmalıyız bence; her 10 yaşı, insan ömrüne benzerlikle anlatmak için 3 ya da 4 ile çarpmalıyız. Nasıl fikir?:) Neyse…)

Önünden geçerken mimar imzasını görüp iki satır bir şey yazayım derken binanın restorasyonunu bir arkadaşımın, mimar-restoratör Yavuz Çelenk’in yaptığını hatırladım. Ve hemen ona mesaj attım. Klasik Yavuz hareketi, Bodrum’da mandalina bahçesinde ya da motosikletle bir seyahatte olabilir, fark etmez, siz böyle bir şey sorduğunuzda her şeyi cebinde taşıyormuşcasına anında size fotoğraf-belge gönderebilir. Ve yine öyle yaptı.

Binanın eski ve yeni halleri, Pervititch haritasındaki yeri derken birkaç dakika içinde bana pek çok fotoğraf attı. Böyle kolaylıklara  alışkın değilim, mutluluktan ağlayacaktım.

BİR MEKANIN SİTESİNDE BİNA BİLGİSİ, ŞAHANE!

Sonra Türkiye’de başka alışık olmadığım bir başka durum; Karaköy Gümrük Restoran’ın sitesine girdiğinizde bina – tarihçe bilgisi var!

“Eski Gümrük Müdürlüğü binası, zemin kat üzerine teras katı ile birlikte 4 katlı olarak, 1905 yılında inşaa edilmiştir. Binada yer alan ve Cedid Han üzerinde yer alan bilgiye göre imza, Rum Mimar İoannis Karagiannis’e aittir. İmza metni ise (Osmanlıca) Mimar Karazyani şeklindedir. (…) Terazi Turizme ait bir diğer işletme ise Ara Kafe’dir”.

Şahane değil mi?

YENİ YENİ HANLAR…

Pervititch haritasına dikkatli baktığımda parselde iki yapı var; Karaköy Yeni Han ile Küçük Cedid / Cedid Han. (Aslında isimler de bana enteresan geldi, Yeni Han yanında Cedid Han. Çünkü Cedit de ‘yeni, yenilik’ demek. İki yeni yan yana gelmiş).

Bugünse dışardan baktığınızda orası 3 ayrı blok bina görünümünde…

Karaköy Gümrük, bugün Gümrük Sokak no 4’te, ana girişi orada. Pervititch haritasında önündeki sokağın ismi yerine bir cami var ki o da Karaköy Bektaş Mehmet Efendi Mescidi.

Yandaki sokağın ismi bugün de aynı, Karantina Sokak.

Karaköy Gümrük’e arka sokaktan da giriş var; orası Yemişçi Sokak imiş, şimdi Yemişçi Hasan Sokak.

İKİ CEDİD HAN’IN MİMARI AYNI ÇIKINCA…

Cedid Han’ı ‘google’layınca karşıma Kültür Envanteri’nden  Tahtakale’de başka bir han çıktı.”Mimarı Ioannis Karagiannis olan bina 1895 yılında inşa edilmiştir. Cephesi neo-klasik ve neo-barok üsluptadır. Tahtakale Ticaret Merkezi Elektronikçiler Çarşısı olarak kullanılmaktadır”.

Aynı isimli iki hanın da aynı mimar tarafından yapılmış olması bana -isimlerini mimar koymadıysa-binaları yaptıranların da aynı kişi olabileceği hissini verdi.

Kendi notlarımda arama yaptığımda ise daha da şaşırdım. Hakkında hemen hemen hiçbir bilgi bulunamayan Rum mimar Ioannis Karagiannis, çok beğendiğim bir binanın daha mimarıydı; Beyoğlu Sıraselviler’de Changa Restoran’ın ilk binası olan yapının. Oradaki imzası ise Yunancaydı.

İKİ BİNA ARASINDAKİ ŞİMDİ KAPANAN KAPILAR

Bugün iki ayrı bina gibi görülen Karaköy Gümrük binası ile karşıdan bakıldığında solunda kalan yapının dış cephelerinin aynı olmasından ve Pervititch haritasında  şüphelenerek tekrar Yavuz’a yazdım.

O da bana -yine hemen- iki bina arasında eskiden var olan ama şimdi tuğla ile örülmüş iki kapının fotoğrafını gönderdi. Demek ki, handan çok iki ayrı apartman binasını andıran bu yapılar, eskiden tek bir handı ya da bir şekilde çokça ilişki içindeydi.

Yavuz Çelenk, bana binadan bir imzalı tuğla fotoğrafı da gönderdi ki bu nadir olurmuş; tuğlayı yapan ustanın imzası!

DIŞ CEPHEDEN ANLAYAN YAZSIN:)

Bugün Karaköy Gümrük’ün olduğu bina, Ara Cafe’nin de sahibi olan Yaşar Kartoğlu’na ait.

Sitelerinde binanın yapılış tarihi olarak 1905’in verilme nedeni de, 1893-94 ve öncesine ait ticaret yıllıklarında adının geçmeyip 1905 tarihli Goad sigorta haritalarında yer alması olabilir (bunu da Nursel Gülenaz’ın bir tezi sayesinde tahmin ediyorum). Yani binanın, tam 1905 yılında olmasa da 1894 ile 1905 yılları arasında yapıldığını söyleyebiliriz.

Dış cephe yapısını görsel açıdan değerlendirebilen bir uzman yazarsa da sevinirim; ben çok beğeniyorum ama hangi dönem hangi tarz bilemedim.

KAYNAKLAR

  • Güncel fotoğrafları ben, Nilay Örnek, çektim.
  • Restorasyon öncesi fotoğraflar, tuğlalar, ara kapanan kapılar mimar-restoratör Yavuz Çelenk’in arşivinden.
  • Bektaş Mehmet Efendi Mescidi; Sébah & Joaillier ve www.eskiistanbul.net‘ten yıkılmadan hemen önce
  • 1958 Karaköy (Ara Güler)
  • İç mekan fotoğrafları https://www.karakoygumruk.com

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Maçka

Başmabeynci Köşkü

Bu siteyi yaptığım ilk zamanlardan beri çokça fark ettiğim bir şey, mimari açıdan değerli pek çok kıymetli binada avukat bürolarının bulunması. Hatta bunları sonra bir dizin halinde sergilemek için de biriktiriyorum. İşte onlardan biri, SUR|KİŞNİŞCİ|AKÇAY Hukuk Bürosu, Beşiktaş’ta bir köşkte; Başmabeynci Köşkü. Ama çok hoşuma

Devamı »
Nişantaşı

Karaosmanoğlu (Polikar) Apartmanı

Bir zamanlar yaşamış bazı insanlar, yıllar yıllar sonra, onları zamanında hiç tanımamış, akrabalık ilişkileri de olmayan insanlar tarafından da anılabiliyor. Zamanının pek çok ünlü davasıyla gündeme gelen avukat, yazar ve ‘ilklerin çevirmeni’ Haydar Rifat Yorulmaz ile İnayet Apartmanı vesilesiyle tanışmıştık. İlk Türk sosyalistlerinden Haydar Rifat

Devamı »
Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Nişantaşı

Levent Apartmanı

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde

Devamı »
Çankaya

Pembe Köşk

Bugünkü yapı Ankara’dan; konuk yazarım Yiğit Ahmet Kurt. Buyrunuz… Eylül 1923; Garp Cephesi Kumandanlığı tamamlanmış, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hariciye vekilidir İsmet Paşa. Kısa bir süre sonra Cumhuriyet ilan edilecek, kendisi de ilk başbakan unvanını alacaktır. Düşman işgalinden kurtarılmış bu yeni ülkede sıra artık

Devamı »
Nişantaşı

Aydın Apartmanı

Reşat Ekrem Koçu’yu oku oku, yazdıklarını didikle didikle bitiremiyorum. Yine İstanbul Ansiklopedisi’nde göz gezdirirken Hakkı Göktürk’ün kaleme aldığı “Bahtiyar Sokağı” maddesinin altında bir apartmandan bahsedildiğini gördüm; sokağın, Süleyman Nazif Sokak ile bir araya geldiği noktadaki Aydın Apartmanı. “Yalnız zemini kagir, üstü ahşap 6 katlı Aydın

Devamı »
Ortaköy

Suzan (Dilek) Apartmanı

Mimar Erhan İşözen’in “Bir Semtin Arayüzü: Ortaköy (1989-2019)” adlı YEM Yayın’dan çıkan kitabını ne kadar övsem az. Keşke her semtin böyle bir ‘orada büyüyeni’, ‘gönül vereni’, bileni, araştıranı, zamanını ayıranı olsa ve böyle kitaplarımız olsa. Kitap her ne kadar başlangıç olarak 1989 tarihini verse de, içinde

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.