Ay Yıldız Apartmanı

O, Taksim’de Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yapılarından, ilk apartmanlardan… 1930’da inşaatı görünüyor.

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı.

Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi.

Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış.

Orada pek çok Cumhuriyet Bayramı kutlanmış, meydandaki bütün gelişmelere şahit olmuş.

Burak Boysan, ünlü türkücü Zehra Bilir’i Ay Yıldız’ın balkonunda çektirdiği fotoğrafı paylaşmıştı. AKM’nin ilk hali de arkasında…

Ay Yıldız artık meydanda yok ama Cumhuriyet Caddesi, Cumhuriyet Apartmanı, İstiklal Apartmanı ve daha pek çok yapısıyla ona ve 29 Ekim’e gönderme yapmayı sürdürüyor.

‘PLAN KAFAMIN İÇİNDE’

Bur haber, ardından da birkaç yorum ekleyeyim:

“1986 Bedrettin Dalan Belediye Başkanlığı dönemi…İstiklal Caddesi’nin trafiğe kapatılarak, Tarlabaşı Caddesi’nin 6 şeritli, 36 metre genişliğinde bir bulvara dönüştürülmesi.

Tarlabaşı Caddesi’nin, İstiklal Caddesi tarafındaki yapı adalarının bazılarının

tamamen bazılarının ise kesilerek yıkılması gündeme gelmiş.

Beyoğlu Belediye Başkanı yıkılacak yapıların çok büyük bir kayıp yaratmayacağına ilişkin açıklamasında, kamulaştırılacak yapıların 4-5 metre genişliğinde, dar cepheli, 1-2 metre cumbalı, alttan payandalı, bazılarında basit süslemeleri olan Rum evi karakterinde olduğunu ve İstanbul’da bu karakterde yüzlerce yapı bulunduğunu belirtmiştir. Bedrettin Dalan, gerçekleştirilen uygulamaların hangi plana göre yapıldığının sorulması üzerine ‘Plan kafamın içinde’ cevabını vermiştir (Cumhuriyet, 10 Mart 1987).

BEDRETTİN DALAN ANILARI

barisch

Binanın yıkılıp, bulvarın törenle açılışına götürmüştü babam ben çocukken. Bedrettin Dalan konuşma yapmıştı. Hayal meyal hatırlıyorum. Sonra da taksim McDonalds’a gitmiştik. Çocuk aklı, o daha fazla kalmış hatırımda…

akayesra

Bu binayı okul zamanımda Beyoğlu’ndan Yeşilköy dolmuşlarına doğru yürürken çok net hatırlıyorum. Tarlabaşı’ndan çıkan yolu ikiye ayırırdı. Taksim Meydanı’na çok yakışırdı.

ayhanatakol

O günkü – özellikle Cumhuriyet- gazeteler taranırsa Ay Yıldız gibi birçok mimari güzelliğin yıkıldığı görülür. Kalan binalar için de restorasyon nutukları atılmıştı. Son hali ne halde, herkes görüyor… Bir pespayelik harikası…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İlkadım

Kefeli Apartmanı

Bu hesap ve siteye uzaktan hep güzel katkısı olan iç mimar Didem Avincan ne zamandır bana “Samsun’da bir binayı yazacağım” diyordu. Bana gönderdiği bir haber linkini okudum; Prof. Dr. Yücel Tanyeri, habergazetesi.com‘daki köşesinde şöyle diyordu: “Kefeli Apartmanı, çocukluğumuzda Samsun’un en görkemli yapısı idi. 1950’li yıllarda Samsun’un

Devamı »
Bebek

(Dr. Natuk) Birkan Apartmanları

Mimarlık tarihiyle ilgilenip de Birkan Apartmanları’nı bilmeyen yoktur sanırım. Bir de ben bahsetmesem olur(du) tabii ama binaları çok seviyorum, bu bir; Haluk Baysal-Melih Birsel ikilisinin çalışmaları her daim favorilerimden, bu iki; bir de Natuk Birkan’a taktım, bu da üç… Peki Natuk Feyyaz Birkan kim? (Fotoğraflarda

Devamı »
Kurtuluş

Şahin ve Ülkü Apartmanları

Mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarından devam edelim… Rum asıllı mimarın şansı, mimarı olduğu binalara ismini yazması (Apostol Mavpodoglou ya da Mavrodoğlu / Fransızca, eski Türkçe hep yazmış) olmuş.  Şansı mı kaderi mi bilmem, imzası olan binaların çoğunun adı değişmiş. Burada anlattığım Uğur (Teodoridis) ya da Hamit

Devamı »
Ayvacık

Mehmet Ağa Konağı

Yaklaşık 20 yıldır hayatını yazarak kazanan, bir de kitabı olan biri Emre Dalkılıç. Adatepe’de (malum Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy), reklamcı Erhan Şengel ile eşi, belgesel yapımcısı Adatepe-Taş Mektep Derneği Başkanı Nilüfer Şengel’i ziyareti sayesinde Mehmet Ağa Konağı ile tanışıyor. İncelikle herumutortakarar.com için

Devamı »
Galata

Apergi Apartmanı

Şahkulu Mahallesi’nde İlk Belediye Caddesi ile Müellif Sokak’ın kesiştiği yerde. Kapısı orada olduğundan sanırım İlk Belediye Caddesi’nde sayılıyor (Bunun yani aynı yerde duran bir apartmanın kapısının baktığı sokağın değerini değiştirebileceğini de bizim eski apartmanın görevlisi Salim Abi’den öğrendim. Hikâyesi uzun…) MÜELLİF İLE ALİ CEM ASLANTAŞ’I

Devamı »
Göztepe

Pekiçten Apartmanı

Bazı binalar, beni bazı şahane insanlarla tanıştırıyor. Bahar Erdensin’in inceliğine, çalışkanlığına, yazısına hayran kaldım. Bahar Hanım anlatıyor: “Pekiçten Apartmanı, yine bu güzel sitede yer alan, Göztepe’deki Emiroğlu apartmanının yan komşusu. Pekiçten’i yazarken, kendisinden önce var olan güzeller güzeli müstakil evden bağımsız yazamadım. O güzel ev,

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.