Ayhan Apartmanı

Bugünkü MidTown Otel, Yapım Yılı: 1938-1939

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun.

Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ):

“Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir.

Her katta çift daireli olarak döşünülen binaya, geniş bir antreden girilmektedir. Antre tamamen mermer kaplanmıştır. Buradan geniş bir kat merdiveni ile dairelere çıkılmaktadır. Köşe başına tesadüf eden daireler beşer odalı, diğerleri dörder odalı olarak düşünülmüştür. Dairelerde odalardan başka birer muftak, ofis, banyo ve helâ vardır.

Bina haricî mimarîsi ile orijinal bir tesir yapmaktadır.

Taksimde Mimar olmayan kimseler tarafından yapılan binalar arasında bu kira evinin hususiyetleri yeknazarda tebarüz etmektedir.”

MODERN MİMARLIĞIN ARDINDAN TENEKE ÇALMAK!

Yeknazarda yani ilk bakışta değeri anlaşılan bu yapıyı, evime de yakın pandemide ara ara, Talimhane’de yürü yürü bulamıyorum.

Sonra Zafer Akay’ın blogunda bir yazıya rastladım.

Yıl 2014, Zafer Akay’ın blogundan aktarayım:

“Seyfi Arkan’ın Ayhan Apartmanı (…) Dışavurumcu öğeler taşıdığı düşünülen bu çok özel yapının yerinde bugün ‘aslına uygun’ olmak kaydıyla dört kat eklenmiş bir imitasyon mimarlık ürünü bulunuyor. Belki art deco yapılar için belli bir duyarlılık taşıyan toplumun, modern mimarlık ürünleri için bir kaygı duymak şöyle dursun, arkasından teneke çalacağını söylemek abartı olmayacak. Bölge, 10 yılda çok sayıda yapının yıkımına sahne oldu ve yıkımlar sürüyor. Tehdit altındaki yapılar arasında bir başka Seyfi Arkan tasarımı olan Uşaklıgil Apartmanı da bulunuyor.”

İMİTASYON MİMARLIK

“İmitasyon mimarlık” şahane ifade!

Ve maalesef böyle bir şey var.

Ben Zafer Bey’in tarifinden bu oteli buldum. Uşaklıgil’i bulamadım ama tekrar bakacağım.

Bu arada Ayhan Apartmanı bir tanıdığımın arkadaşının büyük annesinin imiş. Aile apartmanları yani. O arkadaş arkadaşı da El Irak Apartmanı’nda oturuyor. Umarım onunla tanışıp bu apartman hakkında daha çok bilgi alabilirim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Çankaya

Pembe Köşk

Bugünkü yapı Ankara’dan; konuk yazarım Yiğit Ahmet Kurt. Buyrunuz… Eylül 1923; Garp Cephesi Kumandanlığı tamamlanmış, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hariciye vekilidir İsmet Paşa. Kısa bir süre sonra Cumhuriyet ilan edilecek, kendisi de ilk başbakan unvanını alacaktır. Düşman işgalinden kurtarılmış bu yeni ülkede sıra artık

Devamı »
Ulus

II. Evkaf Apartmanı – Küçük Tiyatro

İnanmazsınız Twitter, bir zamanlar insanları arkadaş da yapabiliyordu! Yiğit Ahmet Kurt, Twitter’daki merak dolu paylaşımlarıyla fark ettiğim, ardından ara ara bloguna bakar olduğum, sonra iki yazarından biri olduğu şahane kitabını  okuduğum, Ankara’ya gidince tanıştığım, beni kötü bir yemeğe ama çok güzel bir müzeye götüren arkadaşım.

Devamı »
Cihangir

Stelio Kalfa Apartmanı

Bu binayı Attilâ İlhan’ın gençlik fotoğrafını paylaşmak için bile sisteme sokuyor olabilirim:) Çünkü binanın ikinci katında Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı var. Bina, kapısından belli ki 1919 yılında yapılmış. İlk isminin Stelio Kalfa Apartmanı olduğunu Pervititch haritalarından buldum. Stelio Kalfa kimdi zerre bilgi bulamadım. Bina,

Devamı »
Karaköy

Alemdar Kardeşler Büro Binası (Şeref Hanı)

Öyle aynı ki ‘merak yolu’; çok güldüm.  Enteresan olan ise Erdal Bilgen’in aslen bir banka, bankacılık blogu yapıyor olması:) Kendisine bir e-posta attım, izin istedim. İlk defa hiçbir bilgisini kontrol etmeden bir yazıyı, birkaç cümle düzelterek yayınlıyorum. YARIŞMA DÜZENLENDİ AMA…. “1920 yılında yapılan Karaköy Palas’ın

Devamı »
Asmalımescit

Bilgir Han

Yıllar yılı fotoğrafladığım binalardan biri; İstanbul Asmalımescit Sofyalı Sokak’ta (eskiden Refik olan meyhanenin karşısı) Bilgir Han. Dışının yeniden renklendirilişi pek benlik olmasa da art nouveau yapısıyla her daim dikkat çekici. Kapısını açık yakalarsanız da, -bakımsızlığına rağmen- girişteki desenler gerçekten merak uyandırıcı. E insan soruyor; “Bir

Devamı »
Harbiye

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

İlk yapıldığında bayağı antik tiyatro havasındaymış. Hatta ta kendisiymiş:) Bir yarışmayla kazanılan proje yapılmış, 1947 yılında açılmış ama sonrasında sahne kullanımının daha iyi olması için çok aktif hale getirilmemiş, bir yıl içinde bile çokça değişiklik yapılmış. “Proje ve Kontrol: Y. Mimar Nihat Yücel ve Nahil Uysal”

Devamı »
Gümüşsuyu

Lambropoulos Apartmanı

O, İnönü Caddesi’nin “pek konuşmayan” binalarından biri. Taksim Meydan’dan İnönü Stadı’na doğru inerken Askeri Hastane’nin karşısında. Kabataş’a doğru inen, manzarasıyla etkileyen, o dik, o merdivenli Beytül Malcı Sokağı’nın da köşesinde… Yeşil renkte bir köşe bina. “Konuşmayan” diyorum çünkü binanın ismi yok, kapısından pek giren çıkan,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.