Celâsun Apartmanı

Yapım yılı: 1953

İstanbul Nişantaşı, bugüne gelebilen bazı kaliteli ve şöhretli yapılarına rağmen -bence- arsa değeri, popülerliği ve malum inşaat merakımız nedeniyle çok hızlı değişenlerden… 

Köşkler yerlerini bir dönemin ünlü mimarlarının yaptığı 2-3 katlı güzel evlere, onlar apartmanlara, onlar da başka apartmanlara bırakmış. Bu nedenle de orada, hem de hareketin göbeğinde hâlâ 2-3 katlı bir yaşayan ev görmek ‘acayip’ geliyor bana. Misal bir Gezen Apartmanı‘nı bilirim, Süreyya Ağaoğlu Sokak’ın Teşvikiye Camii’ne çıkan tarafında, şimdi kullanılmayan ama bugüne kadar gelebilmiş… Şaşırırım. 

NİŞANTAŞI’NIN GÖBEĞİNDE AZICIK KATLI

Ama “Celâsun” beni daha da şaşırtır. Ihlamur ile Prof. Dr. Orhan Ersek Sokak (no 51) kesişiminde, onlarca yüksek bina ve karmaşa içinde başka bir dönemden ışınlanmış gibi durur.

Binayı araştırayım derken, Instagram hesaplarını izlediğim ve sadece Şişli fotoğrafları paylaştığını sandığım Bellek Şişli‘nin YouTube hesabını buldum ve muhteşem Ferda-Tamer Celasun çiftiyle tanıştım. Buraya da ekledim; videoyu izleyin anlayacaksınız!

Çiftle, “villa tipi” Celasun Apartmanı’ndaki evlerinde gerçekleşen sohbeti, 11 Haziran 2020’de Dilek Ebci, Tolga Bektaş, Suzan Bektaş yapmış.

LEZİZ TOPAĞACI ANLATIMI

Doğuştan Teşvikiyeli Tamer Bey, öyle leziz bir Topağacı anlatarak başlıyor ki: “Ben Poyracık Sokak’ta haremlikli selamlıklı bir evde doğmuşum. Hiç unutmam haremlikten selamlığa geçen bir dönme dolap vardı, bir köşktü. Poyracık’ın Beşiktaş’a doğru tarafı, önümüz dutluk ve papatyalıktı.

Topağacı denilen ada, gecelerin çıkılması mahsurlu, develerin geçtiği, askerlerin talim yaptığı, High school talebelerinin koştuğu bir yerdi”.

1950’lerde Vali Fahrettin Kerim Gökay bölgeyi imara açıyor ve Topağacı’nda inşaat furyası başlıyor. “Metrekaresi 10 kuruştan arsalar satıldığını hatırlıyorum” diyor Tamer Bey. Daha çok Selanikliler otururmuş o dönem. “Işık Lisesi’ne gidenler başka, Şişli Terakki’ye gidenler başka boy Selaniklilerdi, rekabet vardı” diye anlatıyor.

TOPAĞACI KESİLMİŞ APARTMAN OLMUŞ

Celâsun Apartmanı’nın yapılışı ise 1953. “Rahmetli babam yaptırmış, binanın 5 katlı olması planlanırken maddi nedenlerle 3 katta kalmışlar” diyen Tamer Bey, yapının olduğu arazinin ilk halini bile hatırlıyor; “Üzerinde bir tek keçi patikası vardı”… Babası, abisi ve kendisi de Galatasaray Liseli; makine yüksek mühendisi imiş Tamer Bey.

Ferda Hanım, doktor olan babasıyla 60’lı yıllarda binanın önünden geçerken “Ay bu bina burada minicik kalmış” dediklerini hatırlıyor, sonra o eve gelin gideceğini ve 49 yıl orada oturacağını bilmeden… Ferda Hanım ile Tamer Bey (Allah uzun ömür versin) evlendiklerinden bu yana, 49 yıldır o evdeler. Oğulları Osman ile Murat da orada büyümüş, semtin tüm değişimine tanıklık etmeleri şahane. Bunun kayıt altına alınması, Ferda Hanım’ın kameradan habersiz ikramları, ilişkileri her şey çok leziz.

Bu arada yine videodan öğreniyorum ki, Prof. Dr. Orhan Ersek Sokak’ın ismi ilk Kuyulu Bostan Sokak, sonra Gülistan imiş aslında. Semte ismini veren koccaman ağacın yerine ise -kesilip- Kadifekale Apartmanı yapılmışmış.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 23:29h, 16 Kasım Cevapla

    Tamer Bey öyle güzel anlatıyor ki, bir yandan Pervititch haritasına bakınca, dediklerini takip edebiliyorsunuz. Poyracık Sokak (ki bugün öğrendim Prof. Dr. Müfide Küley Sokak olmuş adı) haritada Çiftlik Sokak, Beşiktaş’a bakan taraftaki bahçeler, bostanlar.. Köşkün üç katlı bahçesinden Emin Efendi Sokak’a çıkardık diyor, o sokakta konaklar var acaba hangisi diyor insan:) O anlattıkça Pervititch’te Amerikan Hastanesi, Güzel Bahçe Sokağa doğru bakıyorum…Acaba Namık Paşa adı geçiyor mu diye, genelde yazıyor çünkü sahiplerinin adları…1924 erken mi geç mi derken uzatmayayım burada, harika bir paylaşım olmuş. Sonra niye seviyoruz bu kadar Her Umut Ortak Arar’ı:)

    • Nilay Örnek
      Tarih: 15:53h, 23 Kasım Cevapla

      Biz de Didem Avincan’ı seviyoruz; o olmasa eksik kalırdık:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Taksim

Pertev Apartmanı

İtalyanın en tanınmış Çağdaş Yunan Edebiyatı uzmanlarından, İstanbul doğumlu Mario Vitti’nin Sula Bozis tarafından Türkçe’ye çevrilip İstos tarafından yayınlanan “Doğduğum Şehir /İstanbul 1926-1946” adlı kitabının kapağı beni çarpmıştı. Gezi Parkı’nın bir zamanlar var olan merdiven tırabzanlarından (merdiven korkulukları artık metal) çekilmiş fotoğrafta, arka planda sırasıyla

Devamı »
Cihangir

Safiye Ayla Apartmanı

İnsanlar bana “Biz nasıl apartman dedektifliği yaparız?” dediklerinde, madde madde kesin yanıtlar veremiyorum… Çünkü her apartmanı ayrı bir macerayla keşfedebiliyorum. Ama ilk madde ‘bakmak’ olmalı belki de… Çok şöhretli binalarda bile, o binanın mimarına ya da kısaca tarihine dair küçük bilgi tabelaları ya da buna

Devamı »
Bahariye

Geren Apartmanı

Selim İleri’nin hayatının ilk 5 yılını, Bahariye’de, mimarı Zeki Sayar olan bu binada geçirdiğini biliyor muydunuz?  Zeki Sayar da malum; bir önceki paylaşımda, yıkılmasını hiç istemediğimiz Batum Apartmanı’nın da mimarı. Benim için Arkitekt Dergisi vesilesiyle bugüne bıraktıklarıyla bile dünya döndükçe namı yürüyesi biri… SESLİ EDEBİYAT FESTİVALİ’NDE

Devamı »
Cihangir

Gülen ve Lena Apartmanları

Çok mutluyum ki, Instagram’da ‘Her Umut Ortak Arar’ adlı hesap merkezli ‘eski yapılar, apartman ve binalar’ heyecanıma başkaları da ortak oluyor. Bir konuk yazarım var. Hem de ne yazar! Kitaplarını çok sevdiğim Şebnem İşigüzel. Cihangir’den, Cihangir Parkı’nın çevresinden, dört apartman anlattı Şebnem, ben de fotoğrafladım;

Devamı »
Harbiye

Surp Agop Sıra Evleri

Bu sıra evleri, Fransa’da okumuş Osmanlı döneminin Ermeni mimarlarından Aram Tahtacıyan tasarlıyor; amaç, Elmadağ Surp Agop Hastanesi Vakfı’na gelir sağlamak. Daha sonra bu evler hastanede kalan, yaşayan bazı yoksul insanların da yaşam yeri oluyor. Afife Batur arşivlerinden anladığım, hastaneye çok gider olmasın diye kullanılan malzemede

Devamı »
Gümüşsuyu

Doğan Apartmanı

“Bir başka Doğan Apartmanı, sahibi aynıydı…” Çok bilinen, bugün bile insanın içini buran bir gerçek hikâyedir. Yıl 1939, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlu Doğan, 11 yaşında, İsviçre’nin Flims Kasabası’nda Alp Dağları’ndaki bir heyelan nedeniyle hayatını kaybeder. Kazım Taşkent, olayın olduğu yere, ellerini dağlara

Devamı »
Arnavutköy

Tuncel Kurtiz’in Arnavutköy’deki ‘o’ evi

Sanatçı Tuncel Kurtiz’in 44 yıl arayla bir çatıda çektirdiği, İstanbul-Arnavutköy’deki büyük değişimi gösteren iki fotoğrafı belki siz de internette görmüşsünüzdür. Benim #tarih dergisinde en sevdiğim köşe idi ‘Dün & Bugün’; yıllar öncesinden genellikle ünlü birinin bir fotoğrafı bulunur, sonra o kişi orada anılarını anlatır ve fotoğraflanır.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.