Décugis Evi

Alexandre Vallauri (Alexandre Vallaury), Yapım Yılı: 1895, Otel

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel…

Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895. 

Levanten Décugis ailesi için, Alexandre Vallauri (Normalde Alexandre Vallaury olarak yani sonu y ile biten şekliyle biliriz bu soyadı ma binada yazan gibi yazmaya çalıştım) tarafından inşa edilmiş. Mimarın ismi “A. Vallauri Arte” şeklinde, yapının köşesinde birinci kat döşeme seviyesinde işlenmiş.

Doğrular mu bilmem bazı kaynaklar Vallauri’nin adını yazdığı tek binanın bu olduğunu söylüyor. 

Alexandre Vallauri, Fransız kökenli bir pastacının oğlu. Hatta babasının, İstanbul’a pastacılık öğreten kişi olduğu söyleniyor. Dükkânı bir zamanlar Galatasaray’da, Sahne Sokağı’nın sol köşesinde; çırağı Mösyö Lebon ileride kızıyla evlenip Lebon Pastanesi’ni açıyor.

Yani bir bina ve mimarından nerelere gideriz siz düşünün.

1987’de kültür varlığı olarak tescil edilen binin içinde nasıl o kadar değişiklik yapılabilmiş bilmiyorum.

BAŞARI VE ACI DOLU BİR HİKAYE

Gerisini bu binaya dikkatimi çeken Fırat Şenol’dan okuyalım mı?

“Constantinople Pera mağazası sahibi Décugis ve ailesinin evi ailenin başarılı ve acı dolu hikâyelerine şahit olmuş.

Décugis, kristal bardaklar, porselenler, avizeler, sofra takımlarının satıldığı #ConstantinoplePera’yı (tahmini olarak İstiklal Caddesi Botter Apartmanı alt katı) diğer pek çok mağazadan ayırmaya çalışmış. Başarılı da olmuş ki, Yıldız ve Dolmabahçe Sarayı’nın alışveriş mekânı olmuş. Tabii dönemin otelleri pastaneleri, restoranları da buradan alışveriş yapmış, Décugis ufak bir servet kazanmış.

MARKİZ’İN PANOLARI DA O GETİRTMİŞ

Osmanlı hayatına çatal bıçak kullanımını sokan Décugis , önce Lebon daha sonra Markiz Pastanesi olan mekânın içindeki Fransız çini panoları da getirtmiş. Eşinin ölümüyle kendisini evine kapatan Décugis, ölümünden sonra Feriköy mezarlığına gömülmüştür. Mezar taşında “acı ve tevekkül” yazan Décugis’nin ölümünden sonra, oğlu Lui ve kızı Rosa mağazayı işletmeye devam etmişler. 6-7 Eylül olaylarından sonraysa mağazayı kapatmış ve göç etmişler.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Barış
    Tarih: 17:33h, 22 Şubat Cevapla

    Sitenize ve yaptıgınız işlere bayılıyorum. Derslerimden arda kalan vakitlerde okumaya calısıyorum. Mimarın adını yazdıgı tek eser bu bina değildir.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:34h, 24 Şubat Cevapla

      Ne mutlu bana; çok sağolun, doğrudur tek tek bakmam lazım:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Dursun Apartmanı

Nasıl Olunur’un (bilmeyenler için podcast) 181’inci bölümünde konuğum çağdaş sanat dünyasının Türkiye’deki en önemli isimlerinden biriydi; küratör, yazar, eğitimci ve eleştirmen Beral Madra. Uzaktan saygı duyduğum, beğendiğim biriydi Beral Hanım, tanışınca disiplinine, iş ahlakına, ilgisine, açıklığına da hayranlık duydum. Sitede zaten onunla ilgili bir bina

Devamı »
Nişantaşı

“Birinci” Vedat (Vedad) Tek Evi

Günümüzde Nişantaşı’nda Süleyman Nazif Sokak ile Valikonağı Caddesi kesişiminde bulunan Vedat Tek Evi, aslında mimarın aynı caddedeki ilk evi değil. Bu evden önce, yine kendisinin yaptığı bir evde, hem de tam yan binada oturuyor Vedat Bey. Bu, -en azından ilgili mimarlarca- bilinen bir şey. Pelin Derviş’in

Devamı »
Moda

Ufuk Apartmanı

@herumutortakarar’daki bir paylaşım ve insanların katkılarıyla müthiş bir kadın tanıdım, nev-i şahsına münhasır, ne kadar tanısak gizemli; iç mimar, şehir plancısı ve mobilya tasarımcısı Tülin Zanbakoğlu (ne olur hakkındaki yazıyı okuyun). Tülin Hanım’ın gizemini çözmeye çalışırken annesi ve eşiyle ilgili ölüm ilanları da ortaya çıktı…

Devamı »
Büyükçekmece

Aysel Sultan Yalısı

Cep telefonum fotoğraf dolu, neler neler var ama ‘bulamayınca’ anlamı yok, paylaşmıyorum. Yine de hakkında bilgi bulamadığım bir yapıyı paylaşmak istedim ama işte Instagram ya da bu site bu işe de yarıyor, sonra bulduk bilgiyi:) ÇOCUK BİLE FARKI ANLIYOR:) Çocukluk yazlarımız ona hayranlıkla geçti. Geçen

Devamı »
Şişhane

Angel Apartmanı (Tünel İş Hanı)

Mimar, mühendis ve şehir plancısı Aron Angel hakkında söylenecek şey çok. Burada iki farklı yazı okuyabilirsiniz; biri kendisi hakkında, diğeri doğduğu Valpreda Apartmanı. Bu sitedeki yazılar, hakkında bir okuma yapmak isteyenlere fikir versin diye; Gezi Parkı’nı, Bağdat Caddesi’ni planlayan kişiyi bilelim diye…  Ve şehir planlaması

Devamı »
Moda

Atıfet Apartmanı

Yakınına gidince gördüm… Bir binada mimarının adını taşıyan bir tabela görmek benim için nasıl büyük bir mutluluk nedeni bilemezsiniz. E mimar da mimar hani; Emin Halid Onat. Onat, Mimarlar Odası’nın ilk üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kurucusu ve ilk dekanı. Pek çok önemli yapının ve tabii

Devamı »
Talimhane

Sümer Apartmanı

“En öksüz apartmanlar nerelerde?” derseniz yanıtlarımdan biri Talimhane olur. Kalabilenlerden…  Taksim’de Elektrik İdaresi’ne giden yolda Sümer Apartmanı. Apartmanda bir İngiliz romantizmi hakim. Ve şanslıyız ki ressamın imzası da var: İ. Hakkı. Böyle apartmanlarda yetişen bir neslin, şu andaki nesilden çok daha farklı olduğunu düşünüyorum; haksız mıyım?

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.