Doğan Apartmanı

Gümüşsuyu, Beyoğlu, Saray Arkası Sokak, 1950.

“Bir başka Doğan Apartmanı, sahibi aynıydı…”

Çok bilinen, bugün bile insanın içini buran bir gerçek hikâyedir. Yıl 1939, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlu Doğan, 11 yaşında, İsviçre’nin Flims Kasabası’nda Alp Dağları’ndaki bir heyelan nedeniyle hayatını kaybeder. Kazım Taşkent, olayın olduğu yere, ellerini dağlara doğru kaldırmış bir çocuk heykeli yaptırır. Üç yıl sonra da Galata, Serdar-ı Ekrem’deki Helbig Apartmanı’nı alır ve apartman artık Doğan Apartmanı olur. 

Bu çoooook bilinen… 

Zaten İstanbul’da siz “Apartman…” dediğiniz an size birileri Doğan ya da Mısır Apartmanı diyor. (Bu biraz delirtici itiraf edeyim. Dınının dınında bilmem ne apartmanının kaç on yıllık hikâyesini anlatmaya soyunmuşum da Doğan Apartmanı’ndan haberim yok, Mısır Apartmanı’nı bilmiyorum. Garip olurdu biraz… Neyse. Bir ara isyan:)

BU DOĞAN APARTMANI’NDA OTURDU

Ama az bilinen şu ki, Kazım Taşkent aslında bir Ayaspaşa aşığıdır (kendi semtim diye kollamayayım ama buraları da bir başkadır).

Taşkent, 1950’lere kadar İstanbul’un mesire yerlerinden biri olan Saray Arkası Sokak’ı çok sever; buralardan arsalar alır. 1950’lerin hemen başında da Doğan ve Taşkent apartmanlarının inşaatını başlatır. Kasım Gülek, Şevket Rado, Erol Simavi gibi isimler dairelerin ilk sahipleri olurlar. Kazım Bey de hep burada oturur.

Taşkent Apartmanı’nı ayrı anacağım…

HER HALİYLE HÜZÜNLÜ

Sevdiği her şeye ilk oğlunun adını veren ve onu çok erken yaşta, eğitim için gönderdiği ülkede kaybeden ve 1991’deki ölümüne kadar acı çeken bir baba… Belki Kazım Bey ile Ayşe Hanım çok sevildiğinden, belki daha sonra çıkardıkları Doğan Kardeş Dergisi’nin binlerce çocuk üzerinde yarattığı ilgi, belki zengin birinin yaşadığı trajedinin etkisi bilinmez bu kayıp çok fazla kişiyi hâlâ etkiler.

Ben hep Karaca Taşkent’i düşünürüm. Abisinin ölümü ve evdeki hüznün onu nasıl etkilediğini… Sanırım oğlunun adı da Doğan.

Bu apartman hikâyesi de çocuklarını çok seven babalara gelsin…

**** Yazarın Notu: (Bu apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi, Banka Apartmanı ve Apartman 23 ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.)

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Doğan Apartmanı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • grizabella
    Tarih: 18:44h, 25 Aralık Cevapla

    Evimin dibinde olan, sürekli önünden geçtiğim bu binanın yan cephesinde üçlü bir gotik pencere olduğunu hiç fark etmemiş olduğuma inanamıyorum! Fotoğraflardan birinde gördüm, utandım şimdi.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Kumburgaz

Rauf Alanyalı Yalısı

Alanyalı’nın Kumburgaz’daki, denize sıfır evinde pek çok ünlü Yeşilçam filmi çekilmiş. ŞARK BÜLBÜLÜ, AİLE ŞEREFİ Okuduğum haberlerden bir derleme ile anlatayım: “ŞarkBülbülü, Aile Şerefi gibi Yeşilçam filmlerine ev sahipliği yapan yalı, Büyükçekmece 2. Sulh Hukuk Satış Memurluğu tarafından 19 milyon 322 bin 50 TL’ye satışa çıkarıldı. Açık artırma ile

Devamı »
Beyoğlu

Efi Apartmanı

Peki kim bu Sabiha Bozcalı? -Belki de- Türkiye’nin ilk kadın illüstratörü, ressam ve çalıştığı günlerde çok öyle adlandırılmasa da bugünden yaptığı işlere bakınca kesinlikle bir grafik sanatçısı. En çok bilinen özelliklerinden biri, Reşat Ekrem Koçu’nun ünlü İstanbul Ansiklopedisi’ni resimleyen kişilerden biri olması; 11 ciltte 901

Devamı »
Nişantaşı

Antik Konak

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle… Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim. Neden “İki satır”

Devamı »
Çiftehavuzlar

Tomsu Evi (Leman Apartmanı)

“Bir zamanlar, İstanbul’un Çiftehavuzlar semtinde, o zamanlar adı gibi yemyeşil olan bir Kadıköy sokağı, Yeşil Bahar Sokak’ta Türkiye’nin ilk iki kadın mimarından biri olan Leman Cevat Tomsu’nun “hayatının projesi” gibi gördüğü evi vardı. Her köşesinde mimarın ince zevkini yansıtan ev, Tomsu’nun 1988’deki vefatının ardından 1990’da yıkıldı,

Devamı »
Vişnezade

Dr. Belen Evi

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Arbil Ötkünç, -iyi ki- bu bina üzerine uzun bir yazı kaleme aldığından, kaydı tutulmuş, harika bilgilere ulaşabiliyoruz. ‘PİŞMAN OLMADIĞIM İLK YAPI’ Dr. Belen Evi, o dönemde hem Maruf Bey’in çevresinde, hem de genel mimarlık anlayışında baskın olan milli akımın dışında modernist bir

Devamı »
Cihangir

Çok Şükür Apartmanı

Bazen apartmanları insan hikâyelerini, bazen de insan hikâyelerini apartmanları anlatmak için kullandığım doğrudur. Bu apartmanı da “Saadettin Kaynak’ın bir dönem yaşadığı apartman” olarak paylaşmaya hakkım olsun artık:) Beyoğlu-Sıraselviler’de başka bir bina yazıyordum. Saadettin Kaynak’ın da Sıraselviler’de bir apartmanda oturduğunu fark ettim. ‘Küçük bir bina’ diye

Devamı »
Tomtom

Hanif Han (Perpignani Apartmanı)

Bir klişe ifadeyle “Bir dönem Yeşilçam’ın kalbinin attığı yer”… Gazeteci Erol Dernek Sokak. Ve o sokağın -bence- en ikonik iki binasından biri. Geçenlerde içini gezmiş, asansörünü kullanmıştım. Dün, apartman dedektifliğimi efsanevi Lale Plak’ın sahibi Hakan Atala ile yaparken, “Hadi bir sergi de gezelim mi?” dedim

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.