Doğu Apartmanı

Cumhuriyet Caddesi – Lamartin Caddesi köşesi, Doğu Apartmanı / Ofis Lamartin, Yapım Yılı: 1939-1940

Bina hikâyeleri anlatırken, anlama/araştırma/merak/izlek yolumu da anlatıyorum ki, belki başkaları da bir binadan (bu bir şarap ya da ağaç da olabilir) neler öğrenilebileceğini görür. Heves eder… Zevkine varır. 

Misal, dün gece Taksim’deki bir apartmanın bugünkü haline bakayım derken, bugünlerde Diyanet’e devredilmesiyle gündem olan Heybeliada Sanatoryumu’ndan Levent semtinin oluşma sürecine ya da Gorbon Seramik denilen şeyin ne olduğuna dair pek çok şey öğrendim, düşündüm.

REBİİ; BAHARLA İLGİLİ, BAHARA AİT

Öznemiz Cumhuriyet döneminin önemli mimarlarından Prof. Dr. Rebiî Gorbon.

Aynı zamanda akademisyen ve seramiğe ilgisiyle sanatçı diyebileceğimiz biri. 

(Bir dönemin mimarlarının isimleri, malum, beni benden alıyor… Rebiî, baharla ilgili, bahara ait demek… Birine seslenirken Türk Sanat Müziği şarkısı söylemiş gibi oluyorsun, ne güzel).

Dün gece yüksek mimar Rebiî Bey hakkında okuma yapmak Karaköy İskelesi yolcu salonu,  Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru ile birlikte yaptığı 1. Levent Mahallesi, Heybeliada Sanatoryumu, Florence Nightingale Hemşire Okulu gibi eserlerine de götürdü beni.

BİR ‘MIŞ GİBİ’ DAHA

Ancak değerli semtlerde iş yapan iyi bir mimar olmanın sonucu mudur bilmem Gorbon’un bazı eserleri de dönüştürülüp değiştirilme talihsizliğine uğramış.

Lamartin Caddesi köşesindeki (Gezi Parkı yan cephesine karşı) Doğu Apartmanı için de “yenileme / yeniden yapım” denilmiş ama sonuçta 2011’de yıkılmış. Yerine de bir “-mış gibi” versiyon yapılmış. Şimdi orada Ofis Lamartin var, içinde de T24 ofisi.

Ama en azından Arkitekt dergisi 1940 yılı sayılarından birinde Doğu Apartmanı’nı konu etmiş, elde birkaç fotoğraf belge var. Şöyle deniyor: 

“Mimar Rebiî Gorbon’un projesine göre, mimar Mustafa Çan’ın nezaretiyle yapılan yeni Taksim mahallesindeki, Doğu Kiraevi’nın zemin katı geniş bir mağazaya tahsis edilmiştir. (…) Arkada kâfi miktarda bahçesi, dolayısı ile bol güneş ve ışığı vardır. Salonların, yatak odalarının, hol ve koridorların eb’adı son zamanlarda iktisadî düşünüşlerle yapıldığı iddia edilen, dar ve asgarî eb’attaki binalar gibi olmayıp, rahat ve adeta ferah verici bir şekildedir.”

Gorbon dosyası daha çok metin kaldıracaktır:)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Moda

Marmara Apartmanı

Bu sitede kimi zaman mimarları, kimi zaman da yaşayanlarıyla renklenen bir takım bina hikâyeleri paylaşsam da, her daim bir görsel şölen vaat ettiğim söylenemez:) Ancak Gözde Kumru sağolsun bu apartman fotoğraflarına bakmaya doyamıyorum, Emin Halid Onat ile Ercüment Kalmık için de bundan aşağısı olmamalıydı zaten.

Devamı »
Ulus

Ankara Tenis Kulübü

kapsul.com.tr benim çok sevdiğim ve yararlandığım bir oluşum. “Türkiye ve dünya gündemini senin için takip edip özetler, her gün aynı saatte sana ulaştırır” diyorlar sitede kendilerini tarif ederken; iyi de bir özet. Abone oluyorsunuz, size sizin seçtiğiniz saat aralığında haberler geliyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni

Devamı »
Taksim

Pertev Eczanesi

Güzelliğiyle ara ara geçmişten gelen fotoğrafları paylaşılan bir yer; Taksim’deki Pertev Eczanesi. Geçen gün bahsettiğim, Nihat Vedat Tek mimarlığıyla yapılan Pertev Apartmanı‘nın alt katında, Kadri Eroğan tarafından yapılmış. Pertev Apartmanı’nın yapım yılı 1932, eczaneninki 1954 ve ayrı bir mimarı var. O zaman iç mimar kavramı

Devamı »
Çemberlitaş

Barın Han

Prof. Emin Barın; mücellid, yani cilt yapan biri ve eşsiz bir hattat. Ve bence çok kıymetli bir grafik sanatçısı. Onun elinden çıkan küfi eserlere bakmaya doyamıyorum. Anıtkabir’de de onun yazısını görebilirsiniz, pek çok tahmin bile edemeyeceğiniz yer ve ayrıntıda da. BABADAN MÜCELLİD, BABADAN HATTAT 1913’te,

Devamı »
İlkadım

Kefeli Apartmanı

Bu hesap ve siteye uzaktan hep güzel katkısı olan iç mimar Didem Avincan ne zamandır bana “Samsun’da bir binayı yazacağım” diyordu. Bana gönderdiği bir haber linkini okudum; Prof. Dr. Yücel Tanyeri, habergazetesi.com‘daki köşesinde şöyle diyordu: “Kefeli Apartmanı, çocukluğumuzda Samsun’un en görkemli yapısı idi. 1950’li yıllarda Samsun’un

Devamı »
Beyoğlu

Efi Apartmanı

Peki kim bu Sabiha Bozcalı? -Belki de- Türkiye’nin ilk kadın illüstratörü, ressam ve çalıştığı günlerde çok öyle adlandırılmasa da bugünden yaptığı işlere bakınca kesinlikle bir grafik sanatçısı. En çok bilinen özelliklerinden biri, Reşat Ekrem Koçu’nun ünlü İstanbul Ansiklopedisi’ni resimleyen kişilerden biri olması; 11 ciltte 901

Devamı »
Talimhane

Türk Bisturi Apartmanı

Taksim Talimhane, Divan Apartmanı‘nın yazısının altına gazeteci Deniz Alphan şöyle yazmıştı: “Küçüklüğümde biz de Şehit Muhtar Caddesi’nde iki üç apartman aşağıda Türk Bisturi Apartmanı’nda otururduk. Apartmanın sahibi bir operatör doktordu, herhalde mesleğinden dolayı bu adı seçmişti. Benzer özelliklere sahip bir binaydı. Sokaklar oto yedek parçacıların

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.