Doğu Apartmanı

Cumhuriyet Caddesi – Lamartin Caddesi köşesi, Doğu Apartmanı / Ofis Lamartin, Yapım Yılı: 1939-1940

Bina hikâyeleri anlatırken, anlama/araştırma/merak/izlek yolumu da anlatıyorum ki, belki başkaları da bir binadan (bu bir şarap ya da ağaç da olabilir) neler öğrenilebileceğini görür. Heves eder… Zevkine varır. 

Misal, dün gece Taksim’deki bir apartmanın bugünkü haline bakayım derken, bugünlerde Diyanet’e devredilmesiyle gündem olan Heybeliada Sanatoryumu’ndan Levent semtinin oluşma sürecine ya da Gorbon Seramik denilen şeyin ne olduğuna dair pek çok şey öğrendim, düşündüm.

REBİİ; BAHARLA İLGİLİ, BAHARA AİT

Öznemiz Cumhuriyet döneminin önemli mimarlarından Prof. Dr. Rebiî Gorbon.

Aynı zamanda akademisyen ve seramiğe ilgisiyle sanatçı diyebileceğimiz biri. 

(Bir dönemin mimarlarının isimleri, malum, beni benden alıyor… Rebiî, baharla ilgili, bahara ait demek… Birine seslenirken Türk Sanat Müziği şarkısı söylemiş gibi oluyorsun, ne güzel).

Dün gece yüksek mimar Rebiî Bey hakkında okuma yapmak Karaköy İskelesi yolcu salonu,  Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru ile birlikte yaptığı 1. Levent Mahallesi, Heybeliada Sanatoryumu, Florence Nightingale Hemşire Okulu gibi eserlerine de götürdü beni.

BİR ‘MIŞ GİBİ’ DAHA

Ancak değerli semtlerde iş yapan iyi bir mimar olmanın sonucu mudur bilmem Gorbon’un bazı eserleri de dönüştürülüp değiştirilme talihsizliğine uğramış.

Lamartin Caddesi köşesindeki (Gezi Parkı yan cephesine karşı) Doğu Apartmanı için de “yenileme / yeniden yapım” denilmiş ama sonuçta 2011’de yıkılmış. Yerine de bir “-mış gibi” versiyon yapılmış. Şimdi orada Ofis Lamartin var, içinde de T24 ofisi.

Ama en azından Arkitekt dergisi 1940 yılı sayılarından birinde Doğu Apartmanı’nı konu etmiş, elde birkaç fotoğraf belge var. Şöyle deniyor: 

“Mimar Rebiî Gorbon’un projesine göre, mimar Mustafa Çan’ın nezaretiyle yapılan yeni Taksim mahallesindeki, Doğu Kiraevi’nın zemin katı geniş bir mağazaya tahsis edilmiştir. (…) Arkada kâfi miktarda bahçesi, dolayısı ile bol güneş ve ışığı vardır. Salonların, yatak odalarının, hol ve koridorların eb’adı son zamanlarda iktisadî düşünüşlerle yapıldığı iddia edilen, dar ve asgarî eb’attaki binalar gibi olmayıp, rahat ve adeta ferah verici bir şekildedir.”

Gorbon dosyası daha çok metin kaldıracaktır:)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Mongeri Evi

Nedeni-nasılı uzun, dün gece mimar Giulio Mongeri ilgili bir şeyler okurken şahane bir kaynak buldum; Filolog Damla Çinici, Ankara Araştırmaları Dergisi için bir hakemli makale yazmış, “Başkent Ankara’nın İnşasında Etkin Bir Mimar: Giulio Mongeri ve Yaşam Öyküsü” Damla Hanım’ın çalışma özeni ve akıcı dilinden mi,

Devamı »
Fatih

Kuleli Apartmanı

Yıl 2012,  lezzet peşinde geçen bir turla ilgili yazımda ‘Paçacı Necip Usta-Hayat Lokantası’na dair şunları yazmışım: “Erzurum’da öğrendiği reçeteyi, 40 yıldır İstanbul’da uyguluyor Paçacı Necip Usta. İstanbul’un en eski paça ustalarından biri. Bir tür esnaf lokantası burası. Hayat Lokantası’nda ben, paça yerine papaz yahnisi yedim

Devamı »
Taksim

Hügnen -Kışlık- Evi

Hügnen -kışlık- Evi, nam-ı diğer “AKM’nin önündeki/yerindeki sarmaşıklı ev”. Hügnen kim? Asıl adı Edouard Huguenin. Haydarpaşa Garı’nın ilk umum müdürü. Refik Halid Karay’ın hakkında yazdıklarına göre çok enteresan bir kişilik. Aslen İsviçreli bir Alman. Hügnen’in Taksim’deki evi kışlık.  Yazlık evi -çok yıpranmış da olsa- hâlâ Bostancı’da. 1856 doğumlu

Devamı »
Tomtom

Atlas (Konstantinapoli) Apartmanı

İstiklal Caddesi’ni kesen en meşhur sokaklardan, adı Mason locasıyla da anılan Nuri Ziya Sokak’taki (aslen Nur-u Ziya malum) Belvü Apartmanı‘nından bahsederken yanındaki binaya dair merakımdan da bahsetmiştim. Fransız Sarayı ile Belvü arasında kalan yapı hep ilgimi çeker; pek bir gizemli, isimsiz… “Atlas Apartmanı” ismini bulmam

Devamı »
Harbiye

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

İlk yapıldığında bayağı antik tiyatro havasındaymış. Hatta ta kendisiymiş:) Bir yarışmayla kazanılan proje yapılmış, 1947 yılında açılmış ama sonrasında sahne kullanımının daha iyi olması için çok aktif hale getirilmemiş, bir yıl içinde bile çokça değişiklik yapılmış. “Proje ve Kontrol: Y. Mimar Nihat Yücel ve Nahil Uysal”

Devamı »
Bahariye

Geren Apartmanı

Selim İleri’nin hayatının ilk 5 yılını, Bahariye’de, mimarı Zeki Sayar olan bu binada geçirdiğini biliyor muydunuz?  Zeki Sayar da malum; bir önceki paylaşımda, yıkılmasını hiç istemediğimiz Batum Apartmanı’nın da mimarı. Benim için Arkitekt Dergisi vesilesiyle bugüne bıraktıklarıyla bile dünya döndükçe namı yürüyesi biri… SESLİ EDEBİYAT FESTİVALİ’NDE

Devamı »
Florya

Florya Atatürk Deniz Köşkü

İçinde kabul salonu, yatak odaları, banyo ve kütüphane olan köşk, karadan 70 metre uzaklıkta deniz tabanına dikilen kazıklar üstüne inşa edilmiş; ahşap bir iskele yolla karaya bağlanmış.  Deniz Köşkü, İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında, 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. 14 Ağustos’ta kullanıma açılmış.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.