Konak Sineması Yeniden

Konak Sineması’nın rölyeflerini Erol Evgin’e sordum, mutluyum:)

Çıkan kısmın özeti:

Her şey, Haziran 2020’de, İstanbul’da yaşayan pek çok kişinin önünden geçmiş olabileceği Harbiye’deki Başaran Apartmanı hakkında kısa bir metin yazmamla başladı. Bina ile ilgili metinde tabii ki, “Bir zamanların efsanevi sineması Konak da bu binanın altındaymış” yazmıştım.

Yasemin Hanım’ın (Yasemin Uygur sanırım, Instagram’da @yasekase) paylaştığım fotoğraftaki salonu ve eşyaları tanıyınca harika bir şey oldu. Beni, apartmanı yaptıran bir dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu olan annesi Ayşe Hanım ile buluşturdu.

O eşyaları saklamak için ev bile tutan Ayşe Atakan Genç ile uzun konuşmamızın metnini buradan okuyabilirsiniz. Mimar Rükneddin Güney’in yaptığı bina ile ilgili ayrıntılar “leziz!”

Hızlı geçeceğim…

Şöyle diyordu bir ara Ayşe Hanım, “Dedem Hakkı Başaran 1966 yılında vefat etti, iki dayım anlaşamadılar, sinemayı Banker Kastelli’ye verdiler. O da bir pasaja dönüştürdü ama dükkanların her birini birkaç kişiye satmış galiba. Orası bitti, öyle atıl kaldı. Hâlâ onda duruyor mu bilmiyorum ama Sadi Çalık’ın sinemanın duvarlarındaki ünlü rölyeflerini Erol Evgin aldı.”

MERAKLA 3 YIL BEKLEDİM…

İşte o gün bugündür ben deli gibi merak ederim. O rölyefleri gerçekten Erol Evgin mi aldı? Ayşe Hanım’ın yalan söyleyeceği yok da, o da o dönem çok genç, bazen öyle bir laf çıkar vs. Erol Bey aldı ise ne yaptı, nasıl değerlendirdi…

Ben bunu heeppp merak eder, “Bir gün Erol Evgin ile karşılaşsam da sorsam” derim -çünkü bina dedektifliği bunu gerektirir-.

İKİ GÜNCEL HABER

Ve bugün:

Şimdi iki yeni haber:

1- Nasıl Olunur isimli podcast’imin 199. bölümünü dinleyenler fark etmiştir,  Erol Evgin’e sordum:)

2- Konak Sineması’ndan dönüştürülen pasaj satılıyor. Fiyatı, 720.000.000

MÜFİDE ÇALIK’IN RİCASI ÜZERİNE…

İlkinden başlayalım: Erol Bey, arabeskin yükseldiği bir dönem sahnelerden uzaklaşıp okuduğu mesleğine mimarlığa dönüyor. Eşi Emel Hanım ile açtıkları bir mimarlık ofisi var. Sanırım o dönemler…

Mimar Rükneddin Güney sadece Konak Sineması yapılırken dekorasyonuyla da ilgileniyor. Sinemanın içindeki meşhur, bugün bile sinemaya gitmiş insanların aklına kazınmış olan rölyefleri de Şadi Çalık yapıyor. Heykeltraş Şadi Bey, Erol Evgin’in de okuldan hocası. Sinema Banker Kastelli’ye satıldıktan sonra şekil ve işlev değiştirirken, Şadi Bey’in kendisi gibi heykeltraş olan eşi Müfide Çalık da, Erol Bey’i arıyor ve “Erol, yıkıyorlar Konak Sineması’nı bizim işlere sahip çık” diyor. Evgin, “Ne yapmamı istersiniz?” deyince de, “Bizim yerimiz yok ama sen al, sakla, değerlendir, çok değerliler bizim için, kurtarın” diyor. Erol Bey, hepsini dikkatlice söktürüp bir depoya kaldırtıyor önce… Bir zaman sonra, erol Bey, rölyeflerden bir kısmını orada Banker Kastelli için yapılar ofiste değerlendiriyor, Karadeniz folklorüne gönderme yapan bölümü. Dİğerlerini de evine götürüyor. Şimdi hâlâ evinin duvarındaymış, tam bir kompozisyon olarak…

3140 M2 720 MİLYON TL

Konak Sineması’nın satılışını ise bana, binaya ilgimi bilen Göksan Hanım (Göksan Yalnızer @kwgoksan) haber verdi. sahibinden.com‘daki ilanda bir video ile birlikte şu bilgiler de var “İçinde toplam 80 adet dükkan alanının bulunduğu pasaj 3 katlı. Giriş zemin kat 1.120 m2, alt katı 1.010 m2 ve üst katı 1.010 m2 olmak üzere toplam 3.140 m2 kullanım alanına sahiptir.”

BULUT HALİNDEKİ BİLGİ METNE DÖKÜLÜNCE…

2020’de bu bina ile ilgili yazdığım metne “Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya dönüşmesi harika…” cümlesini eklemişim.

İyi ki yazdım, iyi ki Ayşe Hanım anlattı, iyi ki Erol Bey’e sordum o da yanıt verdi. Ve bir eseri-binayı daha kaydettik. Umarım girişinden asla içinde o geniş alan ve zenginliği barındırdığı belli olmayan pasaj yeniden hayat bulur.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Konak Sineması Yeniden ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Çankaya

Cinnah 19

Geçtiğimiz hafta Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından verilen jüri özel ödülünü almak için gittiğim Ankara’da, sonunda, Instagram’daki @ankaraapartmanlari hesabının sahibi ile buluştuk. Hesabın gizemli sahibiyle kısa ama benim için çok keyifli ve öğretici bir gezi yaptık ve ilk defa -bina meraklıları için- bir Ankara efsanesi

Devamı »
Cihangir

Büyük Yavuz Apartmanı

Bir önceki “Apartmanlar üzerinden ‘Küçüklerimizi Sevelim, Büyüklerimizi Sayalım’ paylaşımım üzerine, daha önce bu hesap için bana bir bina da yazan Fırat Şenol bir bilgi paylaştı; onun @mekanlarveinsanlar adlı Instagram hesabından, izniyle alıntılıyorum: Böylece bir apartmanın daha geçmişinden bir iz, bir ipucu bulmuş olduk…  D GDUBU

Devamı »
Cihangir

Hazzopoulo Apartmanı (Ayramin Otel)

Beyoğlu Tel Sokak 29 numarada yer alan binayı -telefonuma baktım- 2020 yılından beri pek çok kez fotoğraflamışım (Salt Arşiv, Eleonora Arhelaou fotoğrafları serisinde 1996 yılına ait fotoğraflar da buldum). Üstelik dar bir dönemeçte binanın tümünü aşağıdan fotoğraflamak oldukça güç ama kendisi kısıtlı açılardan bakınca bile

Devamı »
Kalamış

Hürriyet Apartmanı

İnci Deniz Ilgın, bana iki sene önce İstanbul Fenerbahçe’de Engin Volkan ile birlikte çektikleri, o dönem yıkılmak üzere çevresi kapatılmış ama onlara çok güzel gelen bir binanın fotoğraflarını gönderdi. “Apartman sakinlerinden biriyle karşılaştığımızda binanın mimarının Macar olduğunu duyduğunu söylemişti. Araştırma fırsatımız olmadı. Cephesindeki çini kaplamasının

Devamı »
Maltepe

Bakireler Anıtı

Güncelleme – Ağustos 2023:  Restorasyon sonrası kaidesi ortaya çıkartılan Bakireler Anıtı Heykeli’nin son durumuna dair bilgiler şu yazıda: Bakireler Anıtı’nın Heykeli **** Süreyya İlmen, 2. Abdülhamid’in seraskerlerinden Rıza Paşa’nın oğlu. Aileden zengin. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra askerlikten ayrılıp ticarete atılınca daha da zengin oluyor. Milletvekilliği

Devamı »
Tarlabaşı

Ferah Apartmanı

Beyoğlu sokaklarına biraz aşinaysanız yine önünden geçerken hiçbir bilgi alamayacağınız ama şimdi hap gibi okuyacağınız bir bina metni ile karşınızdayım… Şöyle ki, bu güzel bina -Art Nouveau dediğin güzel görünüyor Allah için- bir süredir bayağı bakımsız, evsizlerin geçici olarak konakladığı bir bina durumundaydı. Bende her

Devamı »
İbradı

Ormana-Düğmeli Evler

Altınbeşik Mağarası, yılkı atları, 1100 yıllık anıt kestane ağacı ve doğasının yanı sıra kendine özgü mimarisi, tarihi ‘düğmeli evler’iyle de meşhur. İstanbul’da her gün ‘gidene’ üzülür, gidenin en azından kaydını tutmaya çalışır, doğaya, güzel mimari yapılara ve onlarla özdeşleşen başka bir yaşam tarzına yas tutarken,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.