Konak Sineması Yeniden

Konak Sineması’nın rölyeflerini Erol Evgin’e sordum, mutluyum:)

Çıkan kısmın özeti:

Her şey, Haziran 2020’de, İstanbul’da yaşayan pek çok kişinin önünden geçmiş olabileceği Harbiye’deki Başaran Apartmanı hakkında kısa bir metin yazmamla başladı. Bina ile ilgili metinde tabii ki, “Bir zamanların efsanevi sineması Konak da bu binanın altındaymış” yazmıştım.

Yasemin Hanım’ın (Yasemin Uygur sanırım, Instagram’da @yasekase) paylaştığım fotoğraftaki salonu ve eşyaları tanıyınca harika bir şey oldu. Beni, apartmanı yaptıran bir dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu olan annesi Ayşe Hanım ile buluşturdu.

O eşyaları saklamak için ev bile tutan Ayşe Atakan Genç ile uzun konuşmamızın metnini buradan okuyabilirsiniz. Mimar Rükneddin Güney’in yaptığı bina ile ilgili ayrıntılar “leziz!”

Hızlı geçeceğim…

Şöyle diyordu bir ara Ayşe Hanım, “Dedem Hakkı Başaran 1966 yılında vefat etti, iki dayım anlaşamadılar, sinemayı Banker Kastelli’ye verdiler. O da bir pasaja dönüştürdü ama dükkanların her birini birkaç kişiye satmış galiba. Orası bitti, öyle atıl kaldı. Hâlâ onda duruyor mu bilmiyorum ama Sadi Çalık’ın sinemanın duvarlarındaki ünlü rölyeflerini Erol Evgin aldı.”

MERAKLA 3 YIL BEKLEDİM…

İşte o gün bugündür ben deli gibi merak ederim. O rölyefleri gerçekten Erol Evgin mi aldı? Ayşe Hanım’ın yalan söyleyeceği yok da, o da o dönem çok genç, bazen öyle bir laf çıkar vs. Erol Bey aldı ise ne yaptı, nasıl değerlendirdi…

Ben bunu heeppp merak eder, “Bir gün Erol Evgin ile karşılaşsam da sorsam” derim -çünkü bina dedektifliği bunu gerektirir-.

İKİ GÜNCEL HABER

Ve bugün:

Şimdi iki yeni haber:

1- Nasıl Olunur isimli podcast’imin 199. bölümünü dinleyenler fark etmiştir,  Erol Evgin’e sordum:)

2- Konak Sineması’ndan dönüştürülen pasaj satılıyor. Fiyatı, 720.000.000

MÜFİDE ÇALIK’IN RİCASI ÜZERİNE…

İlkinden başlayalım: Erol Bey, arabeskin yükseldiği bir dönem sahnelerden uzaklaşıp okuduğu mesleğine mimarlığa dönüyor. Eşi Emel Hanım ile açtıkları bir mimarlık ofisi var. Sanırım o dönemler…

Mimar Rükneddin Güney sadece Konak Sineması yapılırken dekorasyonuyla da ilgileniyor. Sinemanın içindeki meşhur, bugün bile sinemaya gitmiş insanların aklına kazınmış olan rölyefleri de Şadi Çalık yapıyor. Heykeltraş Şadi Bey, Erol Evgin’in de okuldan hocası. Sinema Banker Kastelli’ye satıldıktan sonra şekil ve işlev değiştirirken, Şadi Bey’in kendisi gibi heykeltraş olan eşi Müfide Çalık da, Erol Bey’i arıyor ve “Erol, yıkıyorlar Konak Sineması’nı bizim işlere sahip çık” diyor. Evgin, “Ne yapmamı istersiniz?” deyince de, “Bizim yerimiz yok ama sen al, sakla, değerlendir, çok değerliler bizim için, kurtarın” diyor. Erol Bey, hepsini dikkatlice söktürüp bir depoya kaldırtıyor önce… Bir zaman sonra, erol Bey, rölyeflerden bir kısmını orada Banker Kastelli için yapılar ofiste değerlendiriyor, Karadeniz folklorüne gönderme yapan bölümü. Dİğerlerini de evine götürüyor. Şimdi hâlâ evinin duvarındaymış, tam bir kompozisyon olarak…

3140 M2 720 MİLYON TL

Konak Sineması’nın satılışını ise bana, binaya ilgimi bilen Göksan Hanım (Göksan Yalnızer @kwgoksan) haber verdi. sahibinden.com‘daki ilanda bir video ile birlikte şu bilgiler de var “İçinde toplam 80 adet dükkan alanının bulunduğu pasaj 3 katlı. Giriş zemin kat 1.120 m2, alt katı 1.010 m2 ve üst katı 1.010 m2 olmak üzere toplam 3.140 m2 kullanım alanına sahiptir.”

BULUT HALİNDEKİ BİLGİ METNE DÖKÜLÜNCE…

2020’de bu bina ile ilgili yazdığım metne “Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya dönüşmesi harika…” cümlesini eklemişim.

İyi ki yazdım, iyi ki Ayşe Hanım anlattı, iyi ki Erol Bey’e sordum o da yanıt verdi. Ve bir eseri-binayı daha kaydettik. Umarım girişinden asla içinde o geniş alan ve zenginliği barındırdığı belli olmayan pasaj yeniden hayat bulur.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Konak Sineması Yeniden ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Çankaya

Leyla Gencer Apartmanı

Bu sitedeki Cinnah Apartmanı yazısı ile gönüllerimize taht kuran Ankara Apartmanları hesabının sevgili sahibi beni, “Ankara’da hayat var!” sloganıyla etkinlikleri duyuran, her şey bir yana bir Ankara kaydı ve arşivi de tutan Lavarla oluşumuyla da tanıştırdı. Uzaktan takip ediyorum… Sonra Lavarla’nın sitesine, biz Ankara’dayken bize

Devamı »
Söke

Efes Sineması & Efes Palas Oteli

Ege Bey (Instagram’da @istany15) şahane fotoğraflar çekiyor. Bana Aydın Söke’de yıllardır faaliyet göstermeyen Efes Sineması ve faaliyeti nispeten daha yakın zamanda biten Efes Oteli’nin fotoğraflarını göndermiş, mesajının içine bir paragraf bilgiyle bilgi edinebileceğim birkaç link de bırakmıştı. Taaa ne zaman! Bilgisayarımı düzenlerken önce fotoğrafları sonra

Devamı »
Harbiye

Belvü Apartmanı

Binanın altındaki kuruyemişçi bunu saklamak için elinden geleni yapsa da, Art Deco sundurma, o kapı, binanın dışını süsleyen oyma güller, çiçekler… Başınızı hafif kaldırdığınız anda incelemeye koyulacağınız Belvü, Elmadağ’ın en güzel apartmanlarından biri…  Büyük şehirlerde pek çok Belvü Apartmanı, misal Ankara’da Belvü Palas var(mış). Fransızca

Devamı »
Kızılay

Ajans Türk Binası

Türkiye İş Bankası Kadıköy Şube ve Lojmanları, ardından da pek çok Türk filminde başrolde olan Muammer Karaca Evi  vesilesiyle, Türkiye’nin kendi bürosunu açan ilk kadın mimarı Perran Doğancı‘dan söz açmıştım. Perran Hanım ile ilgili dosyamı -şimdilik- Ankara’daki -eski- Ajans Türk Binası ile bitireyim. MARKA, KALİTE

Devamı »
Karaköy

Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri; Karaköy Bankalar Caddesi’nden Banker sokağa ve kuleye çıkan dik yokuşa 1875 yılında inşa edilmiş. Abraham Salomon Camondo torunlarının okula rahat gitmesi için yaptırmış bu merdivenleri. İyilikleri, yardımseverlikleri, kültürel hayata katkılarıyla ünlü aile, 1492’de İspanya’dan kaçıp Venedik üzerinden İstanbul’a gelmiş. Burada ve Paris’te önemli

Devamı »
Cevizlik

Bakırköy’de girişini M. Tezmen’in resimlediği bir apartman

Haziran ayında restorasyon uzmanı, yüksek mimar bir beyfendi, Engin Aktürk, Bakırköy’de kentsel dönüşüme giren bu binadan fotoğrafı Twitter’da benimle ve belediyeyle paylaşıp “Resmi koruyamaz mıyız?” diye sormuş. Ben mesajı o dönem görmeyip dün bir yorum üzerine fark ettiğim için önce heyecanlandım. M. Tezmen imzalı, belli

Devamı »
Cihangir

Demir Palas

Bina dedektifliği işinde:) birkaç “çıkış noktası var”; biri binayı görüp merak eder, araştırmaya başlarsınız ki -genellikle zorlu olan budur-. Kimi zaman da bir biyografi-anı kitabından, mimarlıkla ilgili bir yazından ya da muhabbetten yola çıkar binayı aramaya başlarsınız ki, daha keyifli ve nispeten kolay olan da

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.