Çıkan kısmın özeti:
Her şey, Haziran 2020’de, İstanbul’da yaşayan pek çok kişinin önünden geçmiş olabileceği Harbiye’deki Başaran Apartmanı hakkında kısa bir metin yazmamla başladı. Bina ile ilgili metinde tabii ki, “Bir zamanların efsanevi sineması Konak da bu binanın altındaymış” yazmıştım.
Yasemin Hanım’ın (Yasemin Uygur sanırım, Instagram’da @yasekase) paylaştığım fotoğraftaki salonu ve eşyaları tanıyınca harika bir şey oldu. Beni, apartmanı yaptıran bir dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu olan annesi Ayşe Hanım ile buluşturdu.
O eşyaları saklamak için ev bile tutan Ayşe Atakan Genç ile uzun konuşmamızın metnini buradan okuyabilirsiniz. Mimar Rükneddin Güney’in yaptığı bina ile ilgili ayrıntılar “leziz!”
Hızlı geçeceğim…
Şöyle diyordu bir ara Ayşe Hanım, “Dedem Hakkı Başaran 1966 yılında vefat etti, iki dayım anlaşamadılar, sinemayı Banker Kastelli’ye verdiler. O da bir pasaja dönüştürdü ama dükkanların her birini birkaç kişiye satmış galiba. Orası bitti, öyle atıl kaldı. Hâlâ onda duruyor mu bilmiyorum ama Sadi Çalık’ın sinemanın duvarlarındaki ünlü rölyeflerini Erol Evgin aldı.”
MERAKLA 3 YIL BEKLEDİM…
İşte o gün bugündür ben deli gibi merak ederim. O rölyefleri gerçekten Erol Evgin mi aldı? Ayşe Hanım’ın yalan söyleyeceği yok da, o da o dönem çok genç, bazen öyle bir laf çıkar vs. Erol Bey aldı ise ne yaptı, nasıl değerlendirdi…
Ben bunu heeppp merak eder, “Bir gün Erol Evgin ile karşılaşsam da sorsam” derim -çünkü bina dedektifliği bunu gerektirir-.
İKİ GÜNCEL HABER
Ve bugün:
Şimdi iki yeni haber:
1- Nasıl Olunur isimli podcast’imin 199. bölümünü dinleyenler fark etmiştir, Erol Evgin’e sordum:)
2- Konak Sineması’ndan dönüştürülen pasaj satılıyor. Fiyatı, 720.000.000
MÜFİDE ÇALIK’IN RİCASI ÜZERİNE…
İlkinden başlayalım: Erol Bey, arabeskin yükseldiği bir dönem sahnelerden uzaklaşıp okuduğu mesleğine mimarlığa dönüyor. Eşi Emel Hanım ile açtıkları bir mimarlık ofisi var. Sanırım o dönemler…
Mimar Rükneddin Güney sadece Konak Sineması yapılırken dekorasyonuyla da ilgileniyor. Sinemanın içindeki meşhur, bugün bile sinemaya gitmiş insanların aklına kazınmış olan rölyefleri de Şadi Çalık yapıyor. Heykeltraş Şadi Bey, Erol Evgin’in de okuldan hocası. Sinema Banker Kastelli’ye satıldıktan sonra şekil ve işlev değiştirirken, Şadi Bey’in kendisi gibi heykeltraş olan eşi Müfide Çalık da, Erol Bey’i arıyor ve “Erol, yıkıyorlar Konak Sineması’nı bizim işlere sahip çık” diyor. Evgin, “Ne yapmamı istersiniz?” deyince de, “Bizim yerimiz yok ama sen al, sakla, değerlendir, çok değerliler bizim için, kurtarın” diyor. Erol Bey, hepsini dikkatlice söktürüp bir depoya kaldırtıyor önce… Bir zaman sonra, erol Bey, rölyeflerden bir kısmını orada Banker Kastelli için yapılar ofiste değerlendiriyor, Karadeniz folklorüne gönderme yapan bölümü. Dİğerlerini de evine götürüyor. Şimdi hâlâ evinin duvarındaymış, tam bir kompozisyon olarak…
3140 M2 720 MİLYON TL
Konak Sineması’nın satılışını ise bana, binaya ilgimi bilen Göksan Hanım (Göksan Yalnızer @kwgoksan) haber verdi. sahibinden.com‘daki ilanda bir video ile birlikte şu bilgiler de var “İçinde toplam 80 adet dükkan alanının bulunduğu pasaj 3 katlı. Giriş zemin kat 1.120 m2, alt katı 1.010 m2 ve üst katı 1.010 m2 olmak üzere toplam 3.140 m2 kullanım alanına sahiptir.”
BULUT HALİNDEKİ BİLGİ METNE DÖKÜLÜNCE…
2020’de bu bina ile ilgili yazdığım metne “Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya dönüşmesi harika…” cümlesini eklemişim.
İyi ki yazdım, iyi ki Ayşe Hanım anlattı, iyi ki Erol Bey’e sordum o da yanıt verdi. Ve bir eseri-binayı daha kaydettik. Umarım girişinden asla içinde o geniş alan ve zenginliği barındırdığı belli olmayan pasaj yeniden hayat bulur.
Henüz yorum yapılmamış.