Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var…

Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz…

Önemli bölümlerden biri de “yapı durumu”. Bu maddenin 3 sekmesi var; mevcut yapılar, işlevi değişenler (evmiş otel olmuş gibi..) ve artık olmayanlar.

Bir yapının gözümüz önünde “mevcut yapılar”dan “artık olmayanlar”a geçmesi de iç burkucu oluyor…

Hele de yapı hakkında yeterli bilgiyi, kimlerin yaşadığını bulamamış, bir fotoğrafını bile çekememişsem üzülüyorum.

METE CADDESİ BİNALARI

Mete Caddesi, AKM’nin devamında ilerleyen, Gezi Parkı manzaralı caddedir. Buradaki binalar da zamanında kalburüstü ailelerin yaşadığı, çoğu kıymetli mimarların elinden çıkmış, yüksek tavanlı yapılardır. Biyografi kitabı okumayı sevenlerdenseniz pek çok kez buradan bir binaya, burada oturanların anılarına rastlarsınız. 

Zaman içinde, Taksim’in dönüşümünden bu dizi binalar da nasibini aldı; sokak gibi binalar ve yaşayanları da evrildi. Binalar da iş yerine kiralanan mülkler haline gelince anlamlarını yitirdiler. 

Ara sıra bakarım ilanlardan… Geniş, ferah, çok aydınlık, park ve meydan manzaralı binalar. Muhtemelen yapıldıkları zamana göre bugün salonları çok daha gürültülü… Balkonlarında artık insanlar oturmuyor. Zaten dilimizden balkon düşmese de, böyle semtlerde balkonlar çok az hayata karışıyor. Balkonların en çok hakkını verenler sanki ‘adalılar’.

BİR BAKTIM GİDİYOR…

Karaağaç Apartmanı belli ki, gidecekti, fotoğrafını çekmiştim. Mete Caddesi’nin benim için özellikle girişiyle güzel binalarındandı… Dün Gezi’de yürüyorum (Şubat 2023) bir baktım, ‘gitmiş’. Hakkında bilgi bulamadım, bu kaydı olsun kalsın istedim.

“ESKİLER NE GÜZELDİ” NOSTALJİSİ DEĞİL BU

Şunu da özellikle not etmek isterim… Manyak bir bina sevici değilim:) Bugün beğendiğimiz ve belki “Ah vah” ettiğimiz pek çok yapının yerinde çok değerli köşkler, başka ‘kıymetli’ binalar vardı… Çok beğendiğim pek çok yapının depreme dayanıklılığını bilemem. 

Bugün bunlar gidecek, belki yarın daha ferah, sağlam, çok seveceğimiz yeni yapılar gelecek (Yaniii… İnşallah!).

Ben güzel buluyorum tamam da, neye göre güzel, kime göre özel?

İşte burada belli kriterler var. Türkiye’de o kriterlerin flu olması bazen bizim de garip alanlarda kalmamıza neden oluyor. Ama iyi mimarinin içinde yaşayan insan anlar, bildiğini bilmese bile bilir, o ayrı…

Niyetim -daha önce de pek çok bina vesilesiyle belirttiğim gibi- her gidene “Ah vah etmek”, “Eskiler ne güzeldi” nostaljisi yapmak hiç değil.

Direttiğim ve istediğim bir şey varsa o da kaydını tutmak… Umarım siz de yazarak, bilginizi ekleyerek, paylaşarak yardımcı olursunuz.

*** İlk ve en eski fotoğraf, 1995 yılından, Eleonora Arhelaou, Salt Mimarlık Arşivi’nden, diğerlerini ben 2022 sonbaharında çekmiştim. Yıkım 2 Şubat 2023.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Ongan Apartmanı

“Sonra seni hastaneden alıp gittiğimiz Ongan Apartmanı var”…. “Babamın evlerden sıkılma ve yer değiştirme tutkusunun bir sonucu olarak özellikle evliliğinin ilk 15 yılında İstanbul’da sürekli ev değiştiren annem, Gümüşsuyu’ndaki bu apartmanın benim hastanede doğduktan sonra girdiğim ilk ev olduğunu söyler” diyor Orhan Pamuk… ORHAN PAMUK’UN

Devamı »
Kurtuluş

Şahin ve Ülkü Apartmanları

Mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarından devam edelim… Rum asıllı mimarın şansı, mimarı olduğu binalara ismini yazması (Apostol Mavpodoglou ya da Mavrodoğlu / Fransızca, eski Türkçe hep yazmış) olmuş.  Şansı mı kaderi mi bilmem, imzası olan binaların çoğunun adı değişmiş. Burada anlattığım Uğur (Teodoridis) ya da Hamit

Devamı »
Darıca

Necmi Şahin Yalısı

Pek beğendiğim Suriçi’nin Sesleri @matruskaninhici adlı hesapta fotoğraflarla birlikte şöyle yazıyordu: “Aşırı sevdiğim 1977 yapımı İstasyon filminde Cüneyt Arkın’ın şu an hiç sevmediğim Hülya Koçyiğit’i kaçırdığı hoş ve akılda kalıcı yapı, Darıca Bayramoğlu’ndaki Üçburunlar Yarımadası’nda. Yapının -varsa- ismine, mimarına ilişkin bilgi bulamadım. Bilen varsa…” Aaa

Devamı »
Rumelihisarı

Ahmet Vefik Paşa Kütüphanesi

Nereden nereye… Hikayemiz Osmanlı döneminin, 16 dil bildiği belirtilen bir devlet adamından, ABD’li bir yazar ve ressamına, Türkiye’nin en önemli tiyatro sanatçılarından birine ve bugün Rumelihisarı’ndan Londra’ya kadar uzanıyor. Ahmet Vefik Paşa ‘vikipedia’dan bilgilerle söylersem Osmanlı devlet adamı, diplomatı, 16 dil bilen bir çevirmen ve oyun yazarı.

Devamı »
Nişantaşı

Tarcan Apartmanı

Yazar Hıfzı Topuz, ‘Nişantaşı Anıları’nda, “Bir kulüp gibiydi” diye tanımladığı Nişantaşı-Kamelya Apartmanı’nın ziyaretçileri arasında Selim Sırrı Tarcan’ın kızı Azade Hanım’ı da sayıyordu. Paylaştığımda, Defne Koryürek şöyle yazdı: Selim Sırrı Tarcan’ın kızı Azade Hanım, Nişantaşı’nda Alattin’den Topağacı’na inerken, Şakayık Sokak’ın köşesinde Tarcan Apartmanı’nın giriş katında otururdu

Devamı »
Osmanbey

Şark Apartmanı

Osmanbey’de Şark Apartmanı. Birkaç sene önce çekilen bir fotoğrafından sonra daha da yıpranmış, öyle terk edilmiş. Mimarı da kapıda yazmasa bilgisini bulmadım yazılı. Bir Ermeni mimar Şabuh Hançer’in imzası var. Ya bu isim ve görüntüde, şehrin her dönem merkezi yerinde bir apartman; mutlaka bir hikâyesi

Devamı »
Nişantaşı

İhsan Raif Hanım Konağı

Nereden nereye… Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nde N harfini okuyordum, “Şair Nigar Hanım” hakkında okurken, “Nişantaşı’ndaki konağında…”yı gördüğüm an, ‘gugılladım’, onun davetli olarak sıkça gittiği bir başka ve ünlü konak çıktı karşıma: İhsan Raif Hanım Konağı. Ve onun deyişi ile Taş Konak şiirin, musikinin, sanatın beslendiği

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.