Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var…

Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz…

Önemli bölümlerden biri de “yapı durumu”. Bu maddenin 3 sekmesi var; mevcut yapılar, işlevi değişenler (evmiş otel olmuş gibi..) ve artık olmayanlar.

Bir yapının gözümüz önünde “mevcut yapılar”dan “artık olmayanlar”a geçmesi de iç burkucu oluyor…

Hele de yapı hakkında yeterli bilgiyi, kimlerin yaşadığını bulamamış, bir fotoğrafını bile çekememişsem üzülüyorum.

METE CADDESİ BİNALARI

Mete Caddesi, AKM’nin devamında ilerleyen, Gezi Parkı manzaralı caddedir. Buradaki binalar da zamanında kalburüstü ailelerin yaşadığı, çoğu kıymetli mimarların elinden çıkmış, yüksek tavanlı yapılardır. Biyografi kitabı okumayı sevenlerdenseniz pek çok kez buradan bir binaya, burada oturanların anılarına rastlarsınız. 

Zaman içinde, Taksim’in dönüşümünden bu dizi binalar da nasibini aldı; sokak gibi binalar ve yaşayanları da evrildi. Binalar da iş yerine kiralanan mülkler haline gelince anlamlarını yitirdiler. 

Ara sıra bakarım ilanlardan… Geniş, ferah, çok aydınlık, park ve meydan manzaralı binalar. Muhtemelen yapıldıkları zamana göre bugün salonları çok daha gürültülü… Balkonlarında artık insanlar oturmuyor. Zaten dilimizden balkon düşmese de, böyle semtlerde balkonlar çok az hayata karışıyor. Balkonların en çok hakkını verenler sanki ‘adalılar’.

BİR BAKTIM GİDİYOR…

Karaağaç Apartmanı belli ki, gidecekti, fotoğrafını çekmiştim. Mete Caddesi’nin benim için özellikle girişiyle güzel binalarındandı… Dün Gezi’de yürüyorum (Şubat 2023) bir baktım, ‘gitmiş’. Hakkında bilgi bulamadım, bu kaydı olsun kalsın istedim.

“ESKİLER NE GÜZELDİ” NOSTALJİSİ DEĞİL BU

Şunu da özellikle not etmek isterim… Manyak bir bina sevici değilim:) Bugün beğendiğimiz ve belki “Ah vah” ettiğimiz pek çok yapının yerinde çok değerli köşkler, başka ‘kıymetli’ binalar vardı… Çok beğendiğim pek çok yapının depreme dayanıklılığını bilemem. 

Bugün bunlar gidecek, belki yarın daha ferah, sağlam, çok seveceğimiz yeni yapılar gelecek (Yaniii… İnşallah!).

Ben güzel buluyorum tamam da, neye göre güzel, kime göre özel?

İşte burada belli kriterler var. Türkiye’de o kriterlerin flu olması bazen bizim de garip alanlarda kalmamıza neden oluyor. Ama iyi mimarinin içinde yaşayan insan anlar, bildiğini bilmese bile bilir, o ayrı…

Niyetim -daha önce de pek çok bina vesilesiyle belirttiğim gibi- her gidene “Ah vah etmek”, “Eskiler ne güzeldi” nostaljisi yapmak hiç değil.

Direttiğim ve istediğim bir şey varsa o da kaydını tutmak… Umarım siz de yazarak, bilginizi ekleyerek, paylaşarak yardımcı olursunuz.

*** İlk ve en eski fotoğraf, 1995 yılından, Eleonora Arhelaou, Salt Mimarlık Arşivi’nden, diğerlerini ben 2022 sonbaharında çekmiştim. Yıkım 2 Şubat 2023.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İstiklal Caddesi

Narmanlı Yurdu (Narmanlı Han)

Narmanlı Apartmanı ve yine aileyle ilişkili Vehbi Bey Apartmanı‘nı yazdıysam da Narmanlı Han ya da Narmanlı Yurdu’na hiç giresim yoktu.  Girmek istemiyorum çünkü Narmanlı Yurdu hakkında bugüne kadar yüzlerce bilgi metni, çokça ansiklopedi maddesi yazıldı zaten, merak eden onlardan bakar. Ne diyor Vikipedia maddesi: “1831

Devamı »
Talimhane

Divan Apartmanı

“Taksim, Talimhane’de ailemin 50, benim 30 yıl yaşadığım binayı anlatacağım” yazmıştı Burak Başcumalı bana. İçinden -şimdi yaşayan olmadığı için bakımsız olduğunu belirterek- harika fotoğraflar da atmıştı… Ben de tesadüf, fotoğraflamışım dışardan zaten onların binayı.  Bu hafta yazı geldi. Ama sürpriz, abla kardeş yazmışlar! Harika değil

Devamı »
Gümüşsuyu

Hayırlı Apartmanı

İçi, dışı ve bugüne kadar yaşayanlarıyla Hayırlı Apartmanı, İstanbul Gümüşsuyu’nun en ikonik yapılarından biri. Yapım yılı 1931. Hatta 1931 yılı Temmuz ayında Son Posta Gazetesi’ndeki bir kupürden anlıyoruz ki, o dönemde 160 bin liraya mal olmuş. 70 oda ve 8 kat barındırıyormuş. Dönemin, hâlâ bir

Devamı »
Maçka

Maçka İnönü Evi

Sürekli “Ne olur bana yazın, paylaşın” diyorum ama pek olmuyor. Böylesi oldu mu, ba-yı-lı-yo-rum. Podcastlerimin de dinleyicisi olan Cansu Doğusal bana şöyle bir mesaj atmış: “(…) Mimarim ve haliyle bu sayfayla çok ilgileniyorum. Çalıştığım yer olan Yoo Mimarlık da Maçka’da mimar Rüknettin Güney (ben mimarın

Devamı »
Asmalımescit

Casa Foscolo (Çubuklu Han)

Yine elden ele, isimden isme geçmiş bir bina ile karşınızdayım… Goad haritalarında “Apparts Foscolo” adıyla geçiyor, Pervititch haritalarında “Holstein Han”, en son “Çubukçu Han” idi ve şimdi bir otel olarak hizmet verecek ve ismi Casa Foscolo. Bir süredir hummalı çalışmalar ve tadilat altında idi, her

Devamı »
Adalar

Büyükada Rum Yetimhanesi – II

Bu yazıyı Büyükada Rum Yetimhanesi -1 ile okuyun lütfen Ben savaş tarihi sevmem, şehir hayatı-tarihi severim:) Bence bu da çok şey söyler. Ve insan sık sık şöyle der: “Ya olsaydı nasıl olurdu, ya olmasaydı nasıl olurdu…” O durumlardan biri… Bambaşka bir tahayyül.  ORIENT EKSPRES İLE

Devamı »
Adalar

Mizzi Köşkü (Al Palas)

“Uzun mesafattan rüyet kabil olduğunu gösteren bir televiziyon aleti gibi gözlerim bir harika-i hissiyeyle sizi uzaklardan görmeye çabalıyor.” – Hüseyin Rahmi (Gürpınar), 1912-13 (R 1328), Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Mihran Matbaası, İstanbul, s. 144. Bu yazı, mimar ve araştırmacı-yazar Büke Uras’ın, yakın arkadaşı Moris

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.