Yazıcızade Apartmanı

Yapım Yılı: 1905

Malum, şöhretli binalar hakkında metin yazmayı sevmiyorum.

Reytingleri çok ama yeni bir bilgi ve belge ekleyemeyince aynı bilgi ve metinlerin kopyalanıp kopyalanıp yazılmasından başka bir şey olamıyor.

Ancak bu bina o kadar yolumun üzerinde ve o kadar beğenirim ki, ben de hakkında birkaç paragraf yazayım ve www.herumutortakrar.com‘da bir metni olsun istedim.

İstanbul Tophane’de Boğazkesen Caddesi ve Defterdar Yokuşu’nun köşesinde, Çiçek Abbas filminde bile rol kapmış bir güzel bina… Adıyla olmasa da Boğazkesen söz konusu olunca Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nde de yer alıyor.

Okuduğum metinlerde çok bildiğimiz bir aileymişcesine “Binayı Yazıcızâde Ailesi yaptırmıştır” yazıyor. “Kim bu Yazıcızâde Ailesi?”

Pek bir şey bulabildiğim söylenemez.

Osmanlı tasavvuf dünyasına yön veren ve Yazıcızâde kardeşler olarak bilinen Muhammed Efendi ile Ahmed-i Bican var.

Bir de Yazıcızâde Ali var; ben de bu vesileyle öğrendim. Keyifle de okudum. Sultan II. Murad’ın isteği üzerine tarih kitabı yazmaya başlayan Yazıcızâde Ali, Tevârîh-i Âl-i Selçuk’u yazıyor.

Selçuknâme ya da Oğuznâme olarak da anılan eser, 4 bölümde İslâm öncesi Türk tarihinden Osmanlıların kuruluşuna kadar geçen dönemi anlatan bir tarihi kaynak. Türk ve Moğol boylarının şeceresi, tarihleri, Oğuz boylarının, Selçuklu Hanedanı döneminin önemli kayıtları hep bu kitapta. Ama bu şöhretli Yazıcızâdeler hep 1400’lü yıllarda.

Belki torunları, belki de apayrı insanlar bu binayı yaptıranlar. Yapım yılı 1905, mimarı da bina üzerindeki imzasından belli E. G. Ladopoulos.

Mimar imzasının binanın Boğazkesen Caddesi tarafında Osmanlıca, Defterdar Yokuşu tarafında Yunanca olması da ilginç. Defterdar Yokuşu’ndaki giriş kapısı da korint başlıklı.

Anladığım kadarıyla 6 katlı bina baştan altında dükkanla tasarlanmış. Şimdilerde Vitruta mağazası var.

Bina süslü mü süslü. Art Nouveau desen var, Neo-Klasik desen var, Neo-Barok desen o da var. Ama hakkında hiçbir şey bulamadığım Rum mimar -bence- zor olanı başarmış ve bu kadar stili hakkıyla bir araya getirmiş.

Yapı 2019’da Karaören Mimarlı tarafından restorasyondan geçmiş. “Yazıdjızade Residence” 14 daireli.

Kimler oturmuş, oturuyor; binanın insanlara katkısı ne çok merak ediyorum…

1921 Yılı Annuaire Oriental’inde binada oturanların neredeyse hepsi gayrimüslim. Yaşayan yazsın.

(Eski fotoğraflardan renkli olanı 1965 yılı Charles W. Cushman fotoğrafı, siyah beyaz olan ise 1987 yılı Marc Eginard’a ait; – @salt_online ‘dan aldım)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Vişnezade

Dr. Belen Evi

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Arbil Ötkünç, -iyi ki- bu bina üzerine uzun bir yazı kaleme aldığından, kaydı tutulmuş, harika bilgilere ulaşabiliyoruz. ‘PİŞMAN OLMADIĞIM İLK YAPI’ Dr. Belen Evi, o dönemde hem Maruf Bey’in çevresinde, hem de genel mimarlık anlayışında baskın olan milli akımın dışında modernist bir

Devamı »
Beyoğlu

Arbatlı Apartmanı

Cihangir’in en merkezi yerlerinden birinde; Akarsu Yokuşu’ndaki Journey Cafe’nin içinde olduğu, girişindeki “ayak terapi merkezi”nin tabelaları onu görünmez de kılsa görkemiyle dikkat çeken bir yapı; Arbatlı. Bugün Arbatlı Apartmanı’nın Google’daki izi, Metin Kaçan ile G.K.’nın da burada oturmuş olması. 90’ları yaşayanların hatırlayacağı, yıllarca konuşulacak, işkence

Devamı »
İstiklal Caddesi

Panayia Apartmanı

Bu binayı sadece 1900’lerin başında çekilmiş şu fotoğrafları paylaşmak için bile yazıyor olabilirim. Şahaneler çünkü! O dönem için böyle görüntü almak da zor olmalı ama başarılmış. Fotoğrafları yaklaştırıp yaklaştırıp camlardan çıkan adamlara bakıyorum:) İstiklal Caddesi’nde gideceğim bir yerin adresine bakarken ‘Panayia Apartmanı’nı gördüm; isim tanıdık

Devamı »
Beyoğlu

Mimar Victor Adamandidis Evi

Beyoğlu Balo Sokak’ta Doğançay Müzesi’nin yanıbaşında ilgisizlikten yorgun bir yapı. Önce imzayı gördüm, ardından da tabelayı. Ev, bir zamanlar Victor Adamandidis’in eviymiş; Victor Bey, bu sitede de yer alan Luvr Apartmanı (Baylan), S. Önay Apartmanı, Taksim Palace gibi yapıların mimarı. İsmi farklı kaynaklarda Victor Adaman

Devamı »
Gümüşsuyu

Latife Hanım Köşkü

Latife Hanım, anne babasının ölümünün ardından uzun yıllar tek başına Ayaspaşa’daki bu muhteşem manzaralı (o dönem önünde bina olmayan), büyük köşkte yaşamış. Ancak apartmanların yapılma döneminde kendisine çok büyük gelen, ısıtmakta da zorlanılan bu köşkten taşınmaya karar vermiş. Ve Harbiye’deki Safir Apartmanı’nın en üst katında

Devamı »
Gümüşsuyu

Apartman 23

(Bu apartmanı, Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Banka Apartmanı ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.) İstanbul’dayız… Gümüşsuyu-Ayaspaşa’dan, Alman Konsolosluğu’nun arka tarafında kalan Saray Arkası Sokak’tan Kabataş’a indiğinizi düşünün. Namık Paşa Yokuşu’ndan sahile inerken Apartman 23’ü görürsünüz.  O ve yanındaki apartman

Devamı »
İstiklal Caddesi

Denizler Kitabevi / Apollon Fotoğrafhanesi

-İstiklal Caddesi’ndeki- “Denizler Kitabevi kapanıyor?taşınıyor” sözleri üzerine çok kişi, “Nilay Hanım hakkında yazsanıza” dedi.  Böyle durumlarda “Ah’ı vah’ı” çok oluyor ama bu, mekana yarıyor mu, ne kadar samimi yapıyoruz bu tartışmaları bilemiyorum. Oysa, -altını çizmek lazım kapanmayıp Galip Dede Caddesi’ne taşınan- Denizler Kitabevi’ni ben çok

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.