Sürekli “Ne olur bana yazın, paylaşın” diyorum ama pek olmuyor. Böylesi oldu mu, ba-yı-lı-yo-rum.
Podcastlerimin de dinleyicisi olan Cansu Doğusal bana şöyle bir mesaj atmış:
“(…) Mimarim ve haliyle bu sayfayla çok ilgileniyorum. Çalıştığım yer olan Yoo Mimarlık da Maçka’da mimar Rüknettin Güney (ben mimarın adını binalarına Rükneddin yazdığı için iki d ile yazıyorum, Rükneddin Güney) tarafından İnönü ailesi için yapılmış olan İnönü Köşkü’nde yer alıyor. 3 yıl önce taşındığımızda içinde ailenin de izniyle çeşitli çalışmalar yaptık şu an iyi durumda. Binamızı çok seviyoruz ve binayı bir tasarım merkezi olarak yaşattığımız için mutluyuz.
Bizi ziyaret etmek isterseniz sizi ağırlamaktan keyif duyarız. Çok sevgiler 🌿“
ÖMER-ENGİN İNÖNÜ ÇİFTİNİN EVİ OLMUŞ
Tabii ki giderim. Ama ortak zaman ayarlayıp ben gidip yazana kadar ellerinde fotoğraf ve bilgi olup olmadığını sordum!
Olmaz mı!
Onlarca… Eski ve yeni hali, videolar, drone görüntüleri…
Cansu Hanım, yurtdışındaydı, ona rağmen bana bir metin de yazdı, buyrunuz:
“Burası Maçka İnönü Evi. Erken Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihine ve İstanbul’un modernleşme sürecine ciddi katkılar sağlamış, Lütfi Kırdar döneminde ‘Kentin Başmimarı’ olarak anılan mimar Rüknettin Güney tarafından tasarlanmıştır.
Eğitimini Fransa’da tamamlamış ve modernizmin öncülerinden Auguste Perret’in yanında çalışmış olan Rüknettin Güney’in, çevresi ile sıcak ilişkiler kuran, ince kolonlu ve geniş cam yüzeylere sahip bu yapısı İstanbul’da günümüze kalan en önemli eserlerindendir.
Yapının ismi, 1952 ile 2004 yılları arasında burada yaşayan İsmet İnönü’nün oğlu ve gelini Ömer-Engin İnönü’den geliyor. Ev, İstanbul’a her gelişinde burada kalan İsmet İnönü’yü ve de kendisinin hem yerli hem yabancı siyasi ve sanatçı konuklarını ağırlıyor.”
ESKİ HALİ FOTOĞRAFLARLA BELGELENMİŞ
Bu sitede, belki fark etmişsinizdir, “İçini görebildiğimiz yapılar” adlı bir bölüm var; bir yapıyı oraya kaydetmek öyle büyük bir zevk ki…
Yoo Mimarlik evi devralmadan önce kayıt tutmuş; benimle paylaştıkları için de yine pek mutluyum. onlara bakıp, sonra yeni haline bakmak daha zevkli aslında.
LAMBRİLER İSVEÇ’TEN, PANJURLAR MİLANO’DAN
Konuk yazarım Cansu Doğusal anlatmayı sürdürüyor:
“Ömer-Engin İnönü çifti, oğulları Eren ve Hayri İnönü ile 2004 yılına kadar -2 ay ara ile vefat etmişler-burada yaşıyorlar.
Üç katlı evin lambrileri İsveç’ten, panjurları Milano’dan temin ediliyor.
İsmet İnönü, İstanbul’a her gelişinde burada kalıyor. İsmet İnönü, yerli ve yabancı konuklarını burada ağırlıyor. Sanatçılar, siyasetçiler… Alt kat müştemilat; birinci kat resepsiyonlar için, ikinci kat ise yaşam alanı olarak kullanılıyor.
Yapı günümüzde ikinci derece tarihi eser olma özelliği taşıyor. Evdeki hemen hemen tüm lambriler, döşemeler, panjurlar, kapılar, kalorifer petekleri ve merdiven orijinal haliyle korunmuş durumda. Konutun yapım aşamasından bugüne kadar bizlere eşlik eden sarmaşıklar ise bizim en kıymetlilerimiz. Evi her mevsim farklı güzellikte kucaklıyorlar.”
KIRK DOGULAS’DAN BÜLENT ECEVİT’E
Ben de biraz baktım…
1948 de yapımına başlanan evin yapımı 1951’de bitmiş. Videoda Hayri İnönü bayağı bilgi de veriyor.
Araziyi Lütfü Kırdar’ın aldığı gibi mesela…
Ya da evin resepsiyonlara da uygun bir ev olarak yapıldığı bilgisi…
Kirk Douglas’tan Bülent Ecevit’e pek çok sanatçı ve siyasetçi ağırlamış bu yapı. Hayri İnönü bu evde doğmuş. (Fiziki olarak bu evde doğmuş)!
Eren ve Hayri İnönü kardeşler, dedeleri için yapılıp evlendikleri 1952 yılından itibaren anne-babalarının oturdukları bu evi, 2004 sonrası kendilerinin başka evleri olduğu için kullanamamışlar.
Onlarca kere önünden geçip duvarından kafamı uzatarak baktığım bu yapıyla ilgili bilgi metni ve onlarca görseli benimle paylaşan, Yoo Mimarlik ve Cansu Doğusal’a çok teşekkür ediyorum. Normalde bu kadar görsel o kadar zor toplanıyor ki…
Bugünün de bu kaydı tutmuş olduk…
1 Yorum
Ali Tahta.
Tarih: 17:46h, 26 AğustosYıl 1955-1956 olarak hatırlıyorum!.1947 ist/valide çeşme. Paşa ‘nin Köşkü nün hemen arkasında boş arsada top oynuyoruz. Köşkün hemen sol tarafında, Kemal Gedelec Köşkü. Arada duvar var. Ben ve Necdet duvardan ön cadd kestirme yaptim
İsmet Paşa ve Mevhibe Hanım Dışarı çıktılar. Ömer inönü ve eşi. Bizi gördü “çocuklar ne yapıyorsunuz duvarın üstünde diye bize sordu. Bende Cadde tarafından ineceğim dedim
Çabuk inin dedi,bir yerinizi kıracaksın diye Bizi azarladı. Köşkün altında garaj tarafında ⚽ oynardık. Güzel günler di.Selamlar