Deniz Park Apartmanı & Deniz Park Otel

Ne yapılış yılını ne de mimarını bulabilmiştim ama Instagram, yorumlar, okuyucu katkısı şahane! 

Yeşilköy’deki ilginç binalardan biri diye düşünüp paylaştım, girişi, geniş, bahçesi hoşuma gitti.

Ve ismi…

Deniz Park yıllar yıllar evvel İstanbul’un, en popüler otellerinden biriymiş. 1957’de büyük bir yangınla kül olmuş; hatta yangın başka evlere de sıçramış. 

Fuad Bezmen’in biliyorum (Halil Bezmen’in 100 yaşını bile görmüş, başarılı bir iş adamı olan babası)… Bezmen ailesi Yeşilköylü ama Suat Bezmen’i bilemedim; haberlerde onun adı var. Onun evi Deniz Park Otel’in yanındaymış, üst katı yanmış bu nedenle mesela…

KEMAL SUNAL FİLMİNDE ‘ROL ALIYOR’

“Acaba bu apartmana Deniz Park adının verilme nedeni bir zamanların efsane oteli midir?” diye bir şüphe geliştirmiştim, öyleymiş! 

Kürşat Çetin’in Nerede Çekildi’sinden öğrendim ki apartman, Kemal Sunal, Nazan Saatçi ve Şevket Altuğ’un başrolünde olduğu ‘Tokatçı’ adlı Türk film rol alıyor. İzledim.

YAPAN DA BULUNDU, YILI DA…

Ben “Hakkında bilgisi olan yazar mı?” demiştim, şahane yorumlar geldi.

Bakınız:

Siruhi Ohanoğlu: “Deniz Park Apartmanı 1969-70 yıllarında İskender Canik tarafından yapılmıştır. Babam ilk daire satın alanlardandır. Halen de baba yadigarı dairemizde oturuyorum.”

OTEL DENİZ KENARINDAYDI

Çiseren Korkut Koç:

“Yanan otel bu apartmanın karşısında deniz kenarındaydı, şu an karşısındaki binanın arazisindeydi. Sahilin girişindeki ilk apartman olan Park Apartmanı, otel yerine yapılmıştır orada doğdum, 25 sene yasadım. Kalan araziye yapılan ikinci sıradaki bina 90’ların sonunda yapılmıştı sanırım. Otel sahipleri Tansal Ailesi’dir, aileden hâlâ Park Apartmanı’nda oturanlar var. 25 sene karşı köşemizdeki Deniz Park Apartmanını görmekten mutlu oldum. Tokatçı filminde bizim apartman inşaat halinde görünür.”

ORTAK KULLANIMLI BALKON

Reyhan Savaşman Barıştıran ise ilginç bir ayrıntıyı görmemi sağladı: “Deniz Park Apartmanı’nın giriş üstü ortak balkon kullanımlı dairelerinde en sevdiğimiz… Arkadaşlarımızla oturuyor olmayı hayal ederdik her önünden geçişimizde:)” Hakikaten kapının üzerinde ortak bir balkon var! Şahane ayrıntı değil mi?

* Gazete kupürü Mamati Koleksiyon diye bir yerden. Gerisini ben çektim fotoğrafların.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Kurtuluş

Şahin ve Ülkü Apartmanları

Mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarından devam edelim… Rum asıllı mimarın şansı, mimarı olduğu binalara ismini yazması (Apostol Mavpodoglou ya da Mavrodoğlu / Fransızca, eski Türkçe hep yazmış) olmuş.  Şansı mı kaderi mi bilmem, imzası olan binaların çoğunun adı değişmiş. Burada anlattığım Uğur (Teodoridis) ya da Hamit

Devamı »
Gümüşsuyu

Marmara Apartmanı

Malum, ‘art nouveau’ zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların, sarmalların, bitkisel desenlerin, çiçeklerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı. İnönü Caddesi’nde bugüne gelebilen başka ‘Art Nouveau’ örnekler var ama bu apartman onlara da benzemiyor. Daha sade, daha ‘cool’. Bilgi bulamıyor, emin de olamıyorum uzun süre…

Devamı »
Adalar

Büyükada Rum Yetimhanesi – II

Bu yazıyı Büyükada Rum Yetimhanesi -1 ile okuyun lütfen Ben savaş tarihi sevmem, şehir hayatı-tarihi severim:) Bence bu da çok şey söyler. Ve insan sık sık şöyle der: “Ya olsaydı nasıl olurdu, ya olmasaydı nasıl olurdu…” O durumlardan biri… Bambaşka bir tahayyül.  ORIENT EKSPRES İLE

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Taksim

Doğu Apartmanı

Bina hikâyeleri anlatırken, anlama/araştırma/merak/izlek yolumu da anlatıyorum ki, belki başkaları da bir binadan (bu bir şarap ya da ağaç da olabilir) neler öğrenilebileceğini görür. Heves eder… Zevkine varır.  Misal, dün gece Taksim’deki bir apartmanın bugünkü haline bakayım derken, bugünlerde Diyanet’e devredilmesiyle gündem olan Heybeliada Sanatoryumu’ndan

Devamı »
Harbiye

Kervansaray Apartmanı

Apartmanların giriş katının dükkân ya da benzeri kâr getiren yapılar olarak tasarlanması fikri, -en azından Türkiye’de gördüğüm kadarıyla- neredeyse apartman fikriyle eş zamanlı… Ama bizim göz hizamızda onlar olduğundan muhtemelen, bir binanın altındaki işletmenin karakteri tüm binanın algısını etkiliyor. Harbiye’deki Kervansaray Apartmanı. GİRİŞ TÜM ALGIYI

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.