Nacar Evi

Nacar – Nakkaş ya da Şaşati Evi

“Ya işte bu!” sevinçli nidasıyla paylaştım Instagram’da bu evi. 

Baştan beri bu işe girip de yaratmak istediğim dürtülerle hareket eden birini görmek harika oldu. 

Merve Yılmaz, Mersin’de yaşıyor. Görüp beğendiği, hep kreş olarak bildiği bir binayı merak edermiş; araştırmaya karar vermiş. Bulduklarını da bana fotoğraflarla aktarmış.

Ben hiç araştırmadım ama insanın kanına giren bu güdünün bulaşıcı olmasına bayıldım.

115 YIL ÖNCE YAPILMIŞ

Merve Hanım’dan gelsin:

“Nilay hanım merhaba. Size yazmak için sabırsızlandım ama tam olarak bilgi toplamadan yazmak istemedim.

Mersinliyim. Çocukluğumdan beri gördüğüm bir bina var, daha doğrusu bir kreş, yani ben öyle zannederdim. Ve bayılırdım çocukken önünden geçmeye.

Gece bir anda aklıma geldi ve araştırdım. Oranın kreşten önce de kullanıldığını tahmin ediyordum ama bu kadarını beklemiyordum. Bina 115 yıl önce Vehdi Nacar tarafından yapılmış ve ‘çift kuleli bina’ olarak bilinirmiş. 

KREŞ OLANA KADAR NELER NELER

Sonra Nakkaş Ailesi’ne satılmış ve ‘Nakkaş Evi’ denmiş.

Ardından da ‘Şaşati Evi’… Şaşati (Shashaty ya da Chacaty emin değilim asıl soyadlarından); Levanten bir aile… 

İtalyan konsolosluğu olarak da kullanılmış.

1991’de Rozelin Hara isimli bir hanımefendi buraya bir kreş açmış. 2013 yılına kadar da faaliyetteymiş bu kreş. 2013 yılından beriyse bomboş duruyor.

Ek bilgiler olarak Roger Vadim isimli Fransız yönetmen bu mahallede büyümüş ve o da Şaşati ailesinden ama bu evde yasamış mı onunla ilgili bilgiye ulaşamadım.

Şimdi bu evin şu anki sahiplerine ve o zamanlar anaokulu açan hanımefendiye ulaşmaya çalışıyorum.

Anlattıklarımla ilgili bütün detaylar fotoğraflarda da var.

Ben çok heyecanla araştırdım ve topladım bu bilgileri. Sizin de ilginizi çekeceğini düşündüm.

Sevgiler…”

Şahane değil mi?

‘DISNEYLAND ŞATOSUNA GİRMEK GİBİYDİ’

Yorumlardan da paylaşayım:

Şef Bülent Akkızoğlu yazmış misal.

droidpanda

Çocukluk arkadaşım Timur Nakkaş’ların oturduğu zamanlarda çok girip çıkmışlığım vardı bu eve. Ne büyük sürpriz oldu bir gece vakti tekrar karşıma çıkması. Benim için Disneyland şatolarından birine girmek gibi bir şeydi. Her seferinde tüylerim diken diken olurdu. O dev kapısından içeri girince yüksek tavana bakmaktan kafamı aşağı indiremezdim ama en unutamadığım yeri devasal kileri ve müthiş mutfağıydı.

aynalipastane

Mersin’de asıl güzel evler, konaklar Latin Katolik Kilisesi’nin cevresindedir. Asıl yerleşim yerleri oralar. Birkaç güzel ev de İstasyon ve İleri İlkokulu arasInda kalan bölgede mevcuttur. Bazıları restore edilmişti. Hatta bir tanesinin kapısında Ermenice harfler bulunmakta.

Sanat Sokağı ve çevresindeki konaklar da Ermenilerden kalan yapılar arasında.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

4 Yorumlar
  • grizabella
    Tarih: 17:58h, 25 Aralık Cevapla

    Evin sahibi (ya da şu anda belki eski sahibi) Nakkaş ailesi aile dostlarımızdır. Çocukken Mersin’e geldiğimizde çok kalmışlığım vardır bu evde, hem hayran olurdum o masal evi gibi atmosferine, hem de ürkütücü gelirdi o hem görkemli hem karanlık havası. Daha sonra çocuk yuvası olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım, “ay yok artık, Addams Family evi gibi bina çocuk yuvası yapılır mı” diye. Çok yüksek tavanları vardı, eve girdikten sonra da birkaç basamakla ulaşılan bir salonu, salonun arka tarafında ince uzun bir yemek odası hatırlıyorum. Yemek odasının iki duvarında iki tane eski, kocaman goblen pano hatırlıyorum, biri bir av sahnesiydi, diğeri kalmamış aklımda. Gümüş çatal bıçak takımlarıyla, Şam işi masa örtüleriyle o sofrada yemek yemeye bayılırdım. Misafir odası olarak sol öndeki kuleli kısım kullanılırdı, odadaki boydan boya ahşap ve camekanlı kitaplıklar ciltli eski kitaplarla doluydu. Ahşap zeminler gıcırdardı, gotik bir romandaymışsınız hissi verirdi o odada kalmak, çok severdim (yine biraz ürksem de). Mutfak ne yazık ki aklımda kalmamış, çocuk olduğumuz (üstelik bayağı da yaramaz çocuklar olduğumuz için bizi pek sokmuyorlardı belki de, ondan fazla görmemiş olabilirim). Banyoda da bir ayaklı küvet hatırlıyorum, e tabi, o evde farklı bir küvet olamazdı ki 🙂 Son hatırladığım evin büyükannesi, benim çocukluğumda bile epey yaşlıydı, bembeyaz saçları vardı, yarı Arapça yarı Fransızca azar işitirdik kendisinden sık sık (hak edilmiş azarlardı muhtemelen), o yüzden çekinirdim. Ev şu an metruk durumdaymış sanırım, üzüldüm gerçekten. Umarım bakımsız kalıp zarar görmez, birileri güzelce restore eder, yaşar içinde tekrar.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:40h, 26 Aralık Cevapla

      ah ne güzel!

  • Mine
    Tarih: 22:35h, 27 Aralık Cevapla

    Kreşin eski fotoğrafları için aşağıdaki Instagram hesabına bakabilirsiniz, kreşin sahibi Rozi de fotoğraflarda kendini etiketlemiş, kişisel hesabına da oradan ulaşabilirsiniz görüşmek isterseniz: https://www.instagram.com/rosysmickeymouseanaokulu/
    https://www.instagram.com/rozelinhara/

  • Adnan
    Tarih: 10:02h, 16 Nisan Cevapla

    O ev 70’li yıllarda İsveç konsolosluguyduÇamlibel Mersinin en güzel semtiydi..O eve hayrandım ve çok masalimsi bir yerdi.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cihangir

Küçük Yavuz Apartmanı

Aynı sokakta Cihangir’in küçüklü-büyüklü; abi-kardeş apartmanları….  Niye böyle olmuş acaba; yan yanalar da… Olası hikâyeler kuruyorum. Küçük Yavuz ve Büyük Yavuz ile Küçük Beler, Büyük Beler apartmanları… Hâlâ bunu bulamadım ama ben bu fotoğrafı paylaşınca Büyük Yavuz ile ilgili bilgiler geldi. Onu da buradan okuyabilirsiniz.

Devamı »
Taksim

Şark Apartmanı

Osmanbey’de kaderine terk edilmiş güzel Şark Apartmanı bu sitede var. Bir Şark da Taksim Meydanı’nda var. 1930’ların sonundan itibaren Taksim Meydanı’ndan çekilen bütün fotoğraflarda Şark Apartmanı görülüyor.  Mimarını bulamadım.  Apartman, kavimli cephesiyle hem Gezi Parkı’nı, hem bütün açıklığıyla Taksim Meydanı’nı hem de AKM ve The

Devamı »
Cihangir

Hazzopoulo Apartmanı (Ayramin Otel)

Beyoğlu Tel Sokak 29 numarada yer alan binayı -telefonuma baktım- 2020 yılından beri pek çok kez fotoğraflamışım (Salt Arşiv, Eleonora Arhelaou fotoğrafları serisinde 1996 yılına ait fotoğraflar da buldum). Üstelik dar bir dönemeçte binanın tümünü aşağıdan fotoğraflamak oldukça güç ama kendisi kısıtlı açılardan bakınca bile

Devamı »
Karaköy

Eski Posta Han

Karaköy’de yenilenmiş halini çok havalı bulduğum bir bina: Eski Posta Han. Buranın Osmanlı döneminde bir dönem faaliyet gösteren yabancı ülke postaneleriyle alakalı bir yer olduğunu düşünerek geçerim hep önünden. Postane olmuş mudur, olduysa da hangi ülkeyle ilgilidir bilmem. Geçenlerden kapıdan içeri girdim, girişteki hanımefendi binanın

Devamı »
Nişantaşı

Keçeci Apartmanı

Duygu Aydemir, tam da burada yapmak istediğim şeylerden birini gerçekleştirmem için bana şahane bir mesaj atmış. Bir binanın hikâyesi olması için illa ki içinde dünyaca ünlü şahsiyetlerin oturması ya da Art Nouveau öğelerle süslü olması gerekmiyor.  Bugün Nişantaşı’nda bir ailenin 4, hatta Duygu Hanım’ın 11

Devamı »
İlkadım

Kefeli Apartmanı

Bu hesap ve siteye uzaktan hep güzel katkısı olan iç mimar Didem Avincan ne zamandır bana “Samsun’da bir binayı yazacağım” diyordu. Bana gönderdiği bir haber linkini okudum; Prof. Dr. Yücel Tanyeri, habergazetesi.com‘daki köşesinde şöyle diyordu: “Kefeli Apartmanı, çocukluğumuzda Samsun’un en görkemli yapısı idi. 1950’li yıllarda Samsun’un

Devamı »
Moda

Emel Apartmanı

Kadıköy’ün çok merkezi bir yerinde de olsa, Emel Apartmanı’nın güzelliğinin farkına varmak yıllardır pek kolay olmadı. Giriş katındaki dükkanın eşyaları; dolaplar, sandalyeler, masalar, insanlar…  Benim fark etmem ise 3-4 yıl önce Emel ismiyle bir araya gelen duvarındaki panter resmi ile… Yoksa, bir dönemin sinema yıldızı,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.