Şişik Palas

Meşhur, adı sıkça duyulan binaların bile tarihine dair belge bilgi çok azken, o bilgiler de kopyalana kopyalana aşınmışken Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi’ndeki bir yapının geçmişine dair bilgi bulabileceğime dair çok da umudum yok.

Ama her daim ismi dikkatimi çekiyor, Şişik Palas.

İsmiyle bile kafamda kısa öyküler yazdırır.

Ama asıl dikkatimi çeken o ismin yazılışıdır. “Adı, altın harflerle yazdırılmış” bir bina Şişik Palas. Belli ki gençken güzelmiş.

O CADDEDE DİKKAT ÇEKEBİLMEK

Dikkatimi çekmesi bile dikkat çekici çünkü İstanbul Beşiktaş’ta, Ihlamurdere gibi kalabalık, sıkışık, kaldırımı meçhul, hem otomobil hem insanla dolu, her şey bir yana tüm giriş katları dükkan olan bir bölgede insan başını yukarı kaldırıp da binalara ya da onların isimlerine çok dikkat edemiyor.

Hayatta kalma modundasın; bir tekerlekli de çıkabilir çukur da; arada bir bluz beğenip künefe yemek de isteyebilirsin. Seçenek bol!

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE YIKILACAK

Benim o koca caddede favorim, hakkında henüz bilgi bulamadığım Kemaliye Apartmanı’dır. Ama Şişik Palas da az değildir hani…

Adında niye palas var, çevresindeki yapılara göre yaygın ve görkemli, ondan mı?

Bugün pek çok ev ilanında “tarihi Palas binada” ifadesi geçer, bu palasın onlarla çok da alakası yok.

Ne isminin kaynağını ne mimarını bulabildim. Hakkında üç bildiğim şey; kentsel dönüşüme girmiş yakında yıkılıyor, altında İstikbal mağazası varmış ve binada yakınlan kömürden komşular şikayetçiymiş…

Ve sonra, tesadüf Metin Erksan ile ilgili bir şey ararken baktım Ercan Kesal’ın ‘Kendi Işığında Yanan Adam: Tanıdığım Metin Erksan‘ adlı kitabına ve ne göreyim! Şöyle diyor:

İÇİNE DOLANLAR KALBİMİZE DE DOĞUYOR ÇÜNKÜ…

“1990’da geldim İstanbul’a. Cebimde Adnan Azar’ın yazdırdığı bir isim ve adres: Ziya

Öztan, Akbank Lojmanları, Beşiktaş.

O yıllar tüm hayati kararların öylesine ve basit sebeplerle alındığı yıllarmış meğer. Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi Şişik Palas Apartmanı’ndaki küçük daireyi örnegin, ‘Ziya Abi’ye daha yakın olmalıyım’ düşüncesiyle kiralamıştım.

İlk çalıştığım polikliniği arayıp iş talep etme nedenim de, telefon numarasının evin telefonuna benzer bir numara olmasıydı; ‘Demek ki fazla uzağa gitmeme gerek kalmayacak,’ diye düşünmüştüm.

Beşiktaş enteresan bir semtti. Gece yarisi saat 03.00’te köfte ekmek yiyebilmek, sürekli hareket halinde bir kalabalık, fanatik taraftarlar, taksiciler, evsizler, gece hayatinin vazgeçilmezleri…

Ankaralı memur günlerimden ya da uzun yılları bulan taşradaki hekimlik serencamından sonra fazlasıyla ekici gelmişti her şey. (…)

Ama hâlâ issizdim ve ne yapacağımı da bilmiyordum.”

Şişik Palas yakında yok olacak, onu kaydedebilmek için hakkında bir şey olsun bilmek istemiştim. Ercan Bey sağolsun… Ona da yazdım. Ercan Kesal işte, whatsapp’ten yazdığı bir paragrafı bile kitap gibi okutabiliyor. O paragraf bana kalsın, sonu şöyle bitiyordu: “Ah!… Mekanlar… Evler sadece ev değil, içine dolanlar kalbimize de doluyor çünkü… Sağolasın.”

Haksız mı?

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

4 Yorumlar
  • Didem Avincan
    Tarih: 18:14h, 27 Aralık Cevapla

    Haklı, şimdi gel de uzun uzun düşünme bu son cümlenin üzerine, sağolun paylaştınız bizle de…
    Yalnız nasıl bir karşılaşmadır bu; tesadüf az mı kalır, tevafuk mu denir, nerden nereye mi… En heyecanlısı da merak edilen bir şey ararken merak ettiğin bir başka şeye rastlamak ve daha da önemlisi o anda bunu farketmek bence:)

    • Nilay Örnek
      Tarih: 17:45h, 28 Aralık Cevapla

      Teşekkürler:)
      n.

  • hazal
    Tarih: 16:15h, 08 Şubat Cevapla

    2014 ve 2015 yilinda sisik palas’ta 5. katta yasadim. merdivenleri gorunce gozlerim doldu. o zamanlari ozledim.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 22:26h, 11 Şubat Cevapla

      Yıkıldı ama bari bu var…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Kadıköy

Bursalı Rıza Bey Köşkü

Bursalı Rıza Bey hakkında -şimdilik- bir şey bulamasam da beyefendinin -belki de eşinin- zevki köşkün ön cephesinde yaşıyor. Rıza Bey köşkün ikinci sahibi. Köşkü kendisi yaptırmamış ama 1924’te satın aldıktan sonra köşkün ön cephesini kendisi süsleterek, yeniden yaratmış. Köşke bakarak Bursalı Rıza Bey ve eşinin

Devamı »
Bebek

Ragıp-Selma Devres Villası

Konuk yazarım yüksek mimar Banu Uçak, Selma ve Ragıp Devres’in izinden, Side Müzesi’nin ardından şimdi de pek çoğumuzun İstanbul’un Bebek semtinden aşina olduğu ‘o villa’yı anlatıyor: “Devres ismi aslında bana arkeoloji tarihinden değil, mimarlık tarihinden aşinaydı. Bebek koyunda, görkemi sadeliğinde, gizli mücevher gibi bir villanın işvereni

Devamı »
Gümüşsuyu

Gözcü (Gayret) Apartmanı

“Rahmet istedi” derler ya… Bazen zamanında çok çalışmış, kalıcı bir şeyler yapmaya çalışmış insanların yıllar sonra bir vesileyle adlarının anılmaya devam ettiğini düşünüyorum. Bugün de, ‘bina arkeologluğu’ yaparken döneminin önemli göz doktorlarından Dr. Niyazi İsmet Bey’i, daha da doğrusu Dr. Niyazi İsmet Gözcü’yü tanıyıp andım.

Devamı »
Gümüşsuyu

Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var… Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz… Önemli bölümlerden

Devamı »
Adalar

Mizzi Köşkü (Al Palas)

“Uzun mesafattan rüyet kabil olduğunu gösteren bir televiziyon aleti gibi gözlerim bir harika-i hissiyeyle sizi uzaklardan görmeye çabalıyor.” – Hüseyin Rahmi (Gürpınar), 1912-13 (R 1328), Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Mihran Matbaası, İstanbul, s. 144. Bu yazı, mimar ve araştırmacı-yazar Büke Uras’ın, yakın arkadaşı Moris

Devamı »
Talimhane

Ayhan Apartmanı

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun. Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ): “Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir. Her katta

Devamı »
Kabataş

M. Birkan Apartmanı

Yine bir gün kitapçı okuması yapıyordum; Müge ve Ali Cengizkan’ın ‘Haluk Baysal-Melih Birsel Rasyonalizmi’ kitabına bakarken şaşırdım. ‘Kabataş-Yarasa Sokak’ diyor, bir minik fotoğraf var, bina tanıdık. Bence orası Ayaspaşa’dır. Sarayarkası Sokak’tan Çiftevav’a dönerken tam köşedeki, merdivenlerin başındaki sarı bina… Baysal-Birsel ortaklığıyla yapılmış bir bina olduğuna

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.