Türel Apartmanı

İlk Netflix’teki Metin Akpınar belgeselinde duydum. Akpınar, -sanırım Salak Milyoner filminin çekimleri sırasında misal- Ertem Eğilmez’in Gümüşsuyu’ndaki evinde toplanıp gırgır şamata çalışmalarını anlatıyordu. Duyduğum an, “Ben bu apartmanı bulayım” dedim.

Ardından Gümüşsuyu-Ertem Eğilmez vs. ararken, usta yönetmenin oğlu Ferdi Eğilmez’in tweet’ine rastladım: “Gümüşsuyu burası. Arzu Film ekibinin her gün düzenli olarak bir araya geldiği şu meşhur küçük ev. 73/74 yılları sanıyorum. Görüldüğü gibi okuma provasını aşmış bir durum söz konusu!  Duvarda fotoğrafı olanı da siz bilin artık, ben söylemem” yazıyordu.

Ardından biri mahallemizin kuaförü Rasim’in, eskiden de muhtarımızın olduğu köşe binayı -Sağlık Apartmanı- paylaşıp sorunca Ferdi Bey onayladı.

METİN AKPINAR ‘BENZETEMEDİ’

Ben Metin Bey’e sordum, “Sanki burası değildi, benzetemedim” dedi, “Ertem Bey’in oğlu onaylamış” deyince hafızasını yokladı, yine içine sinmese de “Belki öyledir, eskiden yanında pastane vardı vs. değişiyor” dedi.

Ben bu defa Twitter sağolsun Ferdi Bey’e sordum; binayı ve katını, anlaşıldı ki mevzuu olan bina Türel Apartmanı, giriş sağdaki daire. Tarife daha da uyuyor.

Ben daha önce aynı binada -hatta sanırım aynı katta- çok sevgili -Turizm eski bakanımız- Bahattin Yücel’i ziyarete gitmiştim. 

Düşünsenize Metin Akpınar, Ertem Eğilmez, Sadık Şendil, Zeki Ökten, Ergin Orbey, Münir Özkul, Kemal Sunal, Zeki Alasya, Halit Akçatepe buradan gelmiş geçmiş, Taksim’den Dolmabahçe’ye bugün bile bizi heyecanla gezdiren filmler burada yazılmış, provaları burada yapılmış; çok acayip değil mi? 

HARİCİYE KONAĞI SOKAĞI…

Bina, Gümüşsuyu’nda Park Otel’in hemen öncesinde Hariciye Konağı Sokak’ta; minik parkın karşısında, Uzakdoğu market de girişinde… Gümüşsuyu’nun garip bir aralıkta kalmış, adeta sıkışmış sokağıdır Hariciye. Merak ettiğin bir iki binaya daha barındırır.

Yenilenen Park Otel’in oraya doğru genişleyip “bariyerler” çekmesiyle kanımca iyice sıkıştı.

Bu arada, Park Otel’in yerinde inşa edilen ilk yapı, İtalyan Büyükelçisi Baron Alberto Blanc’ın kendi imkânlarıyla 1890 yılında yaptırdığı 60 odalı konaktır. Sokak da, Gümüşsuyu’nda Marmara Denizi ve Boğaz manzarasına hâkim muhteşem manzaralı sırtta inşa edilen konaktan alır. Çok güzel hikaye okumak isterseniz o da burada.

“HER ŞEYİN YAZILIP İLK OYNANDIĞI O EV”

Gazeteci arkadaşımız Zeynep Miraç, çok taze Mundi’den çıkan bir Metin Akpınar kitabı yayınladı; “Sahneye Adanmış Bir Ömür”…

Oradan binayla ilgili şu satırlarla bitirelim bu bahsi:

“Ertem Eğilmez’in Gümüşsuyu’ndaki evinde buluşurlardı. Bu bir çalışma eviydi, Ertem Eğilmez ancak haftada bir gün giderdi Kadıköy’deki gerçek evine. Sabahları Alman Konsolosluğu’nun yan sokağındaki dairenin kapısını Metin Akpınar açar, çayı koyar, diğerlerini beklerdi. 

Sadık Şendil elinde sebze meyve poşetleriyle gelir, öğle yemeğinin hazırlıklarına başlardı. Salata işi Akpınar’daydı. Bunlar hazırlanıp herkes gelince çalışma başlar, gece yarılarına kadar sürerdi. 

Ertem Eğilmez camın kenarında hep aynı sandalyede oturur, aktörler dolaşırdı. 

Rol nedir, nasıl işlenecek, sahneler nasıl yaşama başlayacak hepsi konuşulur, tartışılır, “köpürtülürdü”. Bundan sonrası Sadık Şendil’in işiydi, daktilo başına oturur kâğıda geçirirdi senaryoyu. Çekim senaryosu tamamlanınca sıra kadroyu oluşturmaya gelirdi.

Arzu Film’in çekirdek kadrosu: Metin Akpınar, Ertem Eğilmez, Sadık Şendil, Zeki Ökten, Ergin Orbey, Münir Özkul, Kemal Sunal, Zeki Alasya, Halit Akçatepe. 

Yönetmeninden oyuncusuna kadar ekibin tamamına yakını alaylıydı. Sinemanın okulunu okumuş kimse yoktu aralarında. Sezgileriyle, gayretleriyle, tiyatro bilgileriyle harmanladıkları bir okul oldu o ev. Ertem Eğilmez onlara sinemayı öğretti, onlar da duygusal komediyi ortaya çıkardılar. Salak Milyoner’ler, Köyden İndim Şehire’ler, Mavi Boncuk’lar böyle doğdu. Zeki Alasyalar, Metin Akpınarlar, Halit Akçatepeler, Tarık Akanlar, Kemal Sunallar yetişti.” (sf 86-87)

Bu arada sonra T24’ün kurucusu Doğan Akın’ın bana yazması ile öğrendim, Eğilmez’in o dairesini 2011’de o almış. Nereden nereye…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Karaköy

Alemdar Kardeşler Büro Binası (Şeref Hanı)

Öyle aynı ki ‘merak yolu’; çok güldüm.  Enteresan olan ise Erdal Bilgen’in aslen bir banka, bankacılık blogu yapıyor olması:) Kendisine bir e-posta attım, izin istedim. İlk defa hiçbir bilgisini kontrol etmeden bir yazıyı, birkaç cümle düzelterek yayınlıyorum. YARIŞMA DÜZENLENDİ AMA…. “1920 yılında yapılan Karaköy Palas’ın

Devamı »
Arnavutköy

Çamlıbel Apartmanı

Faruk Nafiz Çamlıbel. Tam bir İstanbullu… Ama Anadolu tecrübesiyle, uzun yolculukları, algı ve vicdanıyla Anadolu’nun da şairi. Tiyatro oyunlarından romana şiirden başka alanlarda da ürün vermiş, her daim öğretmenlik de yapmış, Behçet Kemal Çağlar ile birlikte Onuncu Yıl Marşı’nı yazmış bir isim.  Han Duvarları’nın yazarı malum. Meğer

Devamı »
Moda

Emel Apartmanı

Kadıköy’ün çok merkezi bir yerinde de olsa, Emel Apartmanı’nın güzelliğinin farkına varmak yıllardır pek kolay olmadı. Giriş katındaki dükkanın eşyaları; dolaplar, sandalyeler, masalar, insanlar…  Benim fark etmem ise 3-4 yıl önce Emel ismiyle bir araya gelen duvarındaki panter resmi ile… Yoksa, bir dönemin sinema yıldızı,

Devamı »
Şaşkınbakkal

Velioğlu Apartmanı

Bu işi yapmaya önünden geçip de bilmediklerimiz için, kayıt tutmak için, Cumhuriyet dönemi mimarlarına selam çakmak için başladım denilebilir; en çok da meraktan tabii ki… Ama farklı örnekler gelince kaydını tutmak da hoşuma gidiyor. Uzun yıllardır tanıdığım Harun Velioğlu, paylaştığım Kaplancalı Apartmanı’na “Bizim komşumuz, ben

Devamı »
Şişhane

Frej Apartmanı (İstanbul Galata Üniversitesi)

“Batmakta olan dünyada” vaktimi bir bina araştırıp yazmaya ayıracaksam, o vakti şöhretsiz bir binaya ayırmayı tercih ederim aslında. Frej de malum pek bir şöhretli. Ancak İstanbul’da A. D. Yenudunia ve C. P. Kyriakides işbirliğiyle yapılmış görkemli yapılardan söz etmeye başlamışsak, Şişhane Meydanı’ndaki Frej Apartmanı’nı konu

Devamı »
Mecidiyeköy

Hukukçular Sitesi

Le Corbusier; sanırım mimarlık söz konusu ise öğrenilen ilk beş isimden biri… ‘Oyunu’ değiştirenlerden…  1887 İsviçre doğumlu; mimar, mobilya tasarımcısı, heykeltraş, ressam, yazar. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan konut sorununa karşı çok düşünenlerden. Marsilya’da, savaş sonrası evsiz kalan Fransızlar için tasarladığı Unite d’Habitation (Barınma

Devamı »
İstiklal Caddesi

Panayia Apartmanı

Bu binayı sadece 1900’lerin başında çekilmiş şu fotoğrafları paylaşmak için bile yazıyor olabilirim. Şahaneler çünkü! O dönem için böyle görüntü almak da zor olmalı ama başarılmış. Fotoğrafları yaklaştırıp yaklaştırıp camlardan çıkan adamlara bakıyorum:) İstiklal Caddesi’nde gideceğim bir yerin adresine bakarken ‘Panayia Apartmanı’nı gördüm; isim tanıdık

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.