Vakko Binası

Londra Asfaltı, Yapım Yılı: 1969, Yıkılışı: 2008.

Bir fabrika binası, bir çocuğun zihninde ne kadar yer edebilirse bir zamanlar Merter’de olan Vakko Fabrikası, o derece aklıma kazınmıştır. Güzeldi, farklıydı, ilgi çekiciydi, acayipti… Küçükken otomobille önünden her geçişimizde onu görmek için çaba sarf ederdim. Yolda sıkıldım; onu görünce bir şekilde eve yaklaştığımı anlar, onun zigzaglı çatısıyla ilgili hayaller kurardım. Onu resmetmişliğim bile var ama kim bilir nerede?

14 MODERN TÜRK SANATÇISININ ESERLERİ

İçini hiç görmedim; keşke daha önce aklım başıma gelseydi de ne yapıp edip içini, içindeki sanat eserlerini eski yerinde görseydim… “14 modern Türk sanatçısının özgün işi, plastik ve grafik sanatların Türkiye’de ilk kez bir endüstri yapısına entegre edilişi…” 

Bu proje hakkında düşünürken ilk aklıma gelen yapılardandı… Bugün bile inanamıyorum, bir fabrika nasıl bu kadar estetize edilebilir! Bir iş adamı nasıl bu kadar gusto sahibi, güngörmüş, vizyoner olabilir…

Yapıldığı yıllardaki özeni okuyup ‘içini tanıyınca’ hüzünlendim; Vitali Hakko gibi insanların azlığına, bu binanın bir müze ya da sanatsal kullanıma, okula dönüştürülmeyip yıkılmış olmasına…

MUAZZAM HALUK BAYSAL İŞİ

-Acayip yakışıklı- mimar Haluk Baysal tarafından tasarlan Vakko Turistik Elişi, Eşarp ve Konfeksiyon Fabrikası’nın yapılış yılı 1969, içindekilerin Esenyurt’taki yeni binaya taşınıp yıkılışı ise 2008..

Arkitekt dergisinde açılışından birkaç ay sonra yayınlanan yazıda Zeki Sayar şunları yazmış (Sayı: 1970-04 Sayfa: 159-166):

“Son yıllarda yurdumuzda pek çok fabrika, endüstri binası inşa edilmiştir. Ama, hiçbiri, mimarlık ve plâstik sanatlar yönünden, Vakko fabrikası gibi bir özellik taşımamaktadır. (…) Bu bina mimarlarının isteklerine mal sahibinin gösterdiği anlayış sayesinde, bütün plâstik san’atları kapsayan geniş bir kollaborasyonu yansıtan bir eser meydana çıkmıştır.

Turistik eşya imal edecek bir kompleks olan fabrikada güzel bir plânlama ve ileri bir teknik uygulamadan sonra, dekoratör, ressam ve iç mimarî tanzimini yaratan bir sanatkâr ekibin çalışması göze çarpmaktadır. Bu güzel koordinasyonun diğer sanayicilerimize örnek olmasını dilerken VAKKO fabrikaları sahibini ve mimarlarını tebrik ederiz.”

62 BİN 500 METREKAREDE YOK YOK

62 bin 500 m2’lik arazide yer alan yapıda da neler varmış neler… 

1.Teşhir, satış üniteleri, park gezi, havuz, Türk kahvesi, gazino, lokanta, açık-kapalı teşhir ve defile alanı; 

2. İdare, eğitim, yapım; 

3. Park, spor sahaları, yüzme havuzu; 

4. Üç-dört katlı, içi avlulu dört lojman bloğu ve parklar.

VİTALİ HAKKO GÜZELLİKLERİ…

Vitali Hakko, 1934’te Şen Şapka isimli bir mağazayla iş dünyasına girmiş. Şapka modası geçince eşarp yapmaya başlayıp Vakko isimli markasını kurmuş, ilk mağazasını da 1962’de Beyoğlu’nda açmış. 1969’da mimar Haluk Baysal tarafından tasarlan -benim için ikonik- Vakko Fabrikası, Merter’e yapılırken de içi sanat eseriyle dolu olsun istemiş. Yapı, iş veren-mimar uyumu alanında örnek, bir fabrikaya özel yapılan işler açısından bir ilk sayılıyor.

EYÜBOĞLU’NDAN YILMABAŞAR’A

Cem Hakko, anlatıyor: “Babam bütün duvarları sanat eserleriyle bezemişti. Fabrikamızın hemen girişinde bekçi kulübesinin bulunduğu alanın solunda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun büyük heykeli bizi karşılıyordu. Hemen karşısında Jale Yılmabaşar’ın büyük mozaik eseri vardı. Babam her gün bu eserlere bakarak ve onlara selam vererek binaya giriyordu. Yine onlarla vedalaşarak fabrikasından ayrılıyordu.” (Hürriyet’ten)

14 MODERN TÜRK SANATÇISININ ESERLERİ

Vakko fabrikasının giriş panosu 1969 yılında, Jale Yılmabaşar tarafından tam 6 ay gece gündüz çalışılarak tamamlanmış. Fabrikada Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun beton, mozaik panolar ve beton plastik eserleri, Jale Yılmabaşar’ın seramik panoları, Eren Eyüpoğlu, Mustafa Plevneli, Hasan Kavruk’un duvar resimleri, Şadi Çalık’ın metal plastik çalışması, Teoman Madra’nın duvar fotoğrafı, Metin Şahinoğlu ve Nevzat Yüzbaşıoğlu’nun beton rölyef, kaplama pano, vitray pano ve skrafito kompozisyonu, Haluk Tezonar ve Tankut Öktem’in Atatürk Kompozisyonu varmış.

ESERLER ESENYURT’TAKİ BİNAYA TAŞINDI

Eserler, fabrika binayı yıkılmadan önce özenli bir çabayla Vakko’nun Esenyurt’taki yeni binasına taşınmış. 

Cem Hakko “Geniş ve büyük eserler için bazı duvarların ebatlarını büyüttük. Moda merkezine girenleri eskisi gibi yine Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eseri karşılasın istedik. Hemen onun karşısında da yine Jale Hanım’ın çalışması görülüyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bir diğer eserini çok büyük bir alan kapladığı için kafe bölümüne aldık. Jale Hanım’ın başka bir eseri müze bölümünde. Nevzat Yüzbaşıoğlu’nun çalışmaları kütüphanede.” 

Arkitekt Dergisi’ne göre Vakko Fabrikası’nın künyesi

Mobilya ve Ahşap Dekorasyon: Y. Mimar Yılmaz Zenger

Beton, Mozaik Panolar ve Beton Plastik: Bedri Rahmi Eyüboğlu

Beton, Rölyef Pano Kaplama, Vitray Pano, Skrafito Kompozisyon: Metin Şahinoğlu,

Nevzat Yüzbaşıoğlu

Seramik Panolar: Jale Yılmabaşar Ertuga

Atatürk Kompozisyonu: Haluk Tezonar, Tankut Öktem

Metla Plastik: Şadi Çalık

Duvar Resmi: Eren Eyüboğlu

Duvar Resmi: Hasan Kavruk

Duvar Resmi: Mustafa Plevneli

Duvar Foto: Teoman Madra

Dış Bahçe Tanzimi: Bekir Kefli

İç Bahçe ve Aranjmanlar: Aydın Öztürk

KAYNAKLAR

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/40-yillik-bedri-rahmi-eserleri-lazerle-kesilip-vinclerle-tasindi-13131915

http://dergi.mo.org.tr/dergiler/2/215/2916.pdf

http://mugecengizkan.blogspot.com/2015/02/vakko-fabrikas-icin-hala-bir-sans.html

http://in-between.online/tr/things/2017/1/13/m881h8o3d7yg0wjrh20w5z6brrzmfy

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Fındıklı

Yağmalanan eski Akbank Genel Müdürlük Binası’nın son hali

KASIM 2023: Binanın son haline dair bir güncellemeyi buradan okuyabilirsiniz. Her kıymetli yer için “Müze olsaydı”, “… bilmem ne ailesi oraya baksaydı” söylemlerini ben pek sevmiyorum. Şahsi fikrim, yıllar içinde yavaş yavaş oturdu, bu fikri iyi de savunurum! O tür söylemler, acıyla söylenmesinin yanı sıra

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Moda

Atıfet Apartmanı

Yakınına gidince gördüm… Bir binada mimarının adını taşıyan bir tabela görmek benim için nasıl büyük bir mutluluk nedeni bilemezsiniz. E mimar da mimar hani; Emin Halid Onat. Onat, Mimarlar Odası’nın ilk üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kurucusu ve ilk dekanı. Pek çok önemli yapının ve tabii

Devamı »
Daday

Ballıdağ Sanatoryumu

Kastamonu, değerinin az bilindiğini düşündüğüm şehirlerden; doğasından pastırmasına, eski yapılarından mantarına çok kıymetli, Daday ilçesi ayrı güzel. Benim Kastamonu’yu sevme nedenim, orayı birlikte gezdiğim Ece Aydın’dır sanırım. Eski bir öğretmen olan annesinin adı İksir. Onun adına açtıkları etkileyici konaklama mekanı İksir Çiftlik Evi’nde, eski konak

Devamı »
Göztepe

Emiroğlu Apartmanı

Malum binalara algım açık, bir güzel apartman gördüğüm an, “Bana yazar mısınız sizin apartmanı?” diye soruyorum. Eda Emiroğlu’nun @rapsodistanbul hesabında harika fotoğraflarla şöyle bir ifade gördüm: “Geçenlerde bizim aile apartmanına Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan iki öğrenci uğramış. Hocaları Yakın Geçmişin Mirası ve Korunması

Devamı »
Harbiye

Uğur / Teodoridis Apartmanı

Uğur Apartmanı, Şişli’de önünden sıkça geçtiğim bir bina. Zafer Sokak’taki birçok binayı bayağı severim ben zaten. Uğur da görkemlidir. -Tarifte yanılmıyorsam- eklektik, art nouveau cephe dikkat çeker.  Bir de şanslı, mimarı belli olan binalardan. Karşıdan bakıldığında sağ köşesinde Osmanlıca ve Fransızca bir metinle “A. Mavpodoglou

Devamı »
Nişantaşı

Günaydın Apartmanı

Bu işe başlamamım müsebbiblerinden Arkitekt Dergisi’ni ne zamandır ihmal ettim. Bir bakayım dedim ki; Maçka Parkı’na girmiş pek çok insanın görmüş olabileceği 2 bloktan oluşan dev Günaydın Apartmanı’nı görmeyeyim mi? Sabahattin Tanyeri ve Coşkun Kanay’ın proje ve tatbik mimarları olduğu projeyi dergiden okuyalım: “Nişantaşı’ndan Dolmabahçe’ye

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.