Marmara Apartmanı

Mimar: Emin Halid Onat, Eser: Ercüment Kalmık

Bu sitede kimi zaman mimarları, kimi zaman da yaşayanlarıyla renklenen bir takım bina hikâyeleri paylaşsam da, her daim bir görsel şölen vaat ettiğim söylenemez:)

Ancak Gözde Kumru sağolsun bu apartman fotoğraflarına bakmaya doyamıyorum, Emin Halid Onat ile Ercüment Kalmık için de bundan aşağısı olmamalıydı zaten.

Hadi başlayalım:)

Malum, Atıfet (Sporel) Apartmanı‘ndan bahsetmiş, Anıtkabir’in de mimarlarından Emin Halid Onat ile onun kadar çizgi dışı bir isim olan efsanevi sporcu Zeki Rıza Sporel’in birlikteliğinden söz açmıştım.

TORUNU YAZINCA… MEĞER…

Zeki Rıza Bey’in dedesiyle aynı ismi taşıyan torunu Zeki Rıza Zorlu “Ferit Tek Sokak’taki merdivenleri, mozaikleri çok özel olan apartmana da bakın” dedi. Marmara Apartmanı olduğunu hemen anladım ama apartmanı yaptıranın Zeki Rıza Bey olduğunu bilmiyordum. Vay canına:)

Gözde Kumru’dan rica ettim, bu harika fotoğrafları çekti.

MODA’DA BURJUVALAR DÖNEMİ

Marmara Apartmanı’nın yapım tarihi olarak 1956-1957 yılları belirtilse de, 1954’te başlanıp 1959’da bittiğine dair notlar da var.

Peki ya öncesi…

Benim son birkaç haftadır yaptığım Moda okumalarından anladığım o ki, Moda’yı zamanında Moda yapan bir takım Levanten aileler. Burjuvalar olmasa olmaz imiş! 

Tubini Ailesi de onlardan biri. Dev zenginler. Banker baba padişaha borç verebilecek düzeyde; öyle yani. 

MİRAMER VE MODA PALACE OTELLERİ

Tubinilere ait mülklerden biri de Moda Palace. Sonra onlardan Frederichi Ailesi’ne geçmiş, Miramer Oteli olmuş, I. Dünya savaşında Almanlar tarafından nekâhathane olarak kullanılmış, savaştan sonra Moda Palace Oteli olmuş. 

ALİYE MORALI SATIN ALMIŞ AMA…

Moda Palace olan bu binayı en son Aliye Moralı (ben kendisini İbrahim Çallı portresinden tanıyorum) satın almış ama orada hiç oturamadan vefat etmiş.

Sonra bu alanı, Moda’nın bir diğer köklü ailesi olan ‘Whittall’ların kızı Hazel Hanım ile evli Zeki Rıza Sporel almış herhaldeki buraya Emin Halid Onat çizimiyle iki blok Marmara Apartmanı inşa edilmiş. O dönemlerde de sokağın adı Devriye Sokak.

Eski bir satılık ev ilanından anladığım kadarıyla -zaten tahmin de edilebilir- yatay çizgilere sahip bu apartman bol ışıklı, deniz manzarası ve önündeki açıklıkla pek ferah.

ONAT’IN BÜROSU DA BU BİNADAYMIŞ

Onat’ın bürosu da bir zamanlar iki girişli bu binadaymış. 

Binanın girişindeki Hitit ezgili motifli mozaik panolar da de, mimarın da yakın dostu olan, benim burada da daha önce konu ettiğim Ercümend Kalmık’a ait.

Bizim için bu şahane fotoğrafları çeken Gözde Kumru da “Dış kapı yaklaşık 2 sene evvel esas kapının modeline sadık kalarak değiştirilmiş. Pirinç kapı kulpları da korunmuş” notunu iletti.

Atıfet Apartmanı üzerine de ‘Marmara’, mimar Emin Bey’in merdivenlerinin güzelliği beni benden alıyor onu da belirtmeden geçmeyeyim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Baran
    Tarih: 11:18h, 22 Ekim Cevapla

    Mutfak tadilatı için (yıkımı desek daha doğru) aldığımız bir iş nedeniyle 2005 yazını geçirdiğim apartman. Hafta sonu hariç her gün oradaydım sanırım. Yukarıda yazılmış ama manzarasının güzelliği dışarıdan algılayabileceğinizden çok daha fazladır. Salona ilk girdiğimde bunu fazlasıyla hissetmiştim. Dairenin bulunduğu kat sebebiyle de olsa gerek Kalamış koyu neredeyse salonun içindedir. Evin en kıymetli yeri salonla beraber muhteşem terasıdır. İyi ki böyle yapılmış, dersiniz. Özellikle yaz mevsiminde sadece orada yaşanabilir. Bir detayla bitireyim; şu anda kaç binada vardır bilmiyorum ama mutfakta “çöp şut” vardı. Yapım yılına bakılınca bunun düşünülmüş ve uygulanmış olması ilginç. Belki o dönem yapılarında uygulanıyordu, bilemiyorum. Kullanılmadığı için biz de iptal etmek zorunda kalmıştık.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:59h, 24 Ekim Cevapla

      Ya bayıldığım ayrıntılar!!! Teşekkürler

  • Timur
    Tarih: 09:33h, 05 Haziran Cevapla

    Ben de bu apartmanda bulunan bir dairenin tadilatını yapmıştım. Daire bina yapım yılından beri ilk kez tadilat geçirdi. Dolayısıyla daire sahibinin yaptığı ufak tefek olağan eklentiler dışında orijinaldi. Seramikler 10×10 cm yeşil ve bordo renkli rektifiye ve arkaları Sümerbank stampalıydı. Tüm dolaplar masif ahşaptan yapılmış ve halen çalışır durumdaydı. Salon pencereleri ahşap doğrama olup 1 mm deforme olmamıştı. Bir çeşit restorasyon yaptığımızı düşünüyorum. Tüm bu özelliklerini muhafaza edip orijinal halini korumaya çalıştık.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:24h, 10 Haziran Cevapla

      Aaa ne kadar güzel!

  • Didem
    Tarih: 16:15h, 08 Ekim Cevapla

    Az önce önünden geçip hayran hayran seyrettiğim bina

  • Bengü
    Tarih: 11:53h, 25 Kasım Cevapla

    1993 yılı civarı binanın üstüne kat eklemesi yapılmıştı.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Narmanlı Apartmanı

“…Narmanlı’nın girişi beyaz mermerdendi. Bir apartman girişinden çok, küçük bir sarayın girişini andırırdı. Bordo kadife kaplı markizi, bizote kristal aynası ile neredeyse nadide bir mobilya parçası sayılabilecek ahşap asansöre ulaşmak için, her iki tarafında bronz birer kadın heykeli bulunan geniş merdivenleri çıkar, ikinci kademeye gelirdiniz.

Devamı »
Tarlabaşı

Manastır / İstanbul Sanat Merkezi

Nasıl Olunur podcastimde konuğum moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz’dı. Tanıyanların “Tamer Abisi”, ilk dönem çalıştığı, eşiyle tanıştığı, sonrasında belki de Andy Warhol’un Fabrikası’nı andıran yapılar oluşturmasına neden olan ilk binayı anlatıyor bana… ESKİ BİR OKUL VE KİLİSE Yıllar 1989-1990; Tamer Yılmaz, Feyyaz Yalçın ile birlikte Tarlabaşı’nda

Devamı »
Taksim

Şark Apartmanı

Osmanbey’de kaderine terk edilmiş güzel Şark Apartmanı bu sitede var. Bir Şark da Taksim Meydanı’nda var. 1930’ların sonundan itibaren Taksim Meydanı’ndan çekilen bütün fotoğraflarda Şark Apartmanı görülüyor.  Mimarını bulamadım.  Apartman, kavimli cephesiyle hem Gezi Parkı’nı, hem bütün açıklığıyla Taksim Meydanı’nı hem de AKM ve The

Devamı »
Galata

Collège des Frères (St. Pierre İlkokulu)

Son dönemde Galata’da, içindeki İtalyan restoranı ve yapısıyla popüler olan bir işletme; Ecole St. Pierre Otel.  Otelin, adını, çok zaman önce orada olan eski bir okul binasından aldığını bildiğimden dönüşüm hikâyesini merak ediyordum. Bugüne kadar ibadete, eğitime ve ticarete ev sahipliği yapan, bugünse otel olan

Devamı »
Taksim

Hügnen -Kışlık- Evi

Hügnen -kışlık- Evi, nam-ı diğer “AKM’nin önündeki/yerindeki sarmaşıklı ev”. Hügnen kim? Asıl adı Edouard Huguenin. Haydarpaşa Garı’nın ilk umum müdürü. Refik Halid Karay’ın hakkında yazdıklarına göre çok enteresan bir kişilik. Aslen İsviçreli bir Alman. Hügnen’in Taksim’deki evi kışlık.  Yazlık evi -çok yıpranmış da olsa- hâlâ Bostancı’da. 1856 doğumlu

Devamı »
Asmalımescit

Yakup Bey Apartmanı (Maryana Han)

Bir dönemin İstiklal Caddesi’nde binaların pek çoğu birer geçit işlevi de görmüş. Kimi bir kiliseye, kimi avluya, kimi arka sokağına geçiş vermiş. Daha hareketli, daha canlı, daha püfür püfür ve daha az saklı, hatta eğlenceli, -aksi gibi düşülünebilecek olsa da- daha güvenli bir imajı var

Devamı »
Yeşilyurt

Muammer Karaca Evi

Yakın zamanda, Gülten Dayıoğlu’nun ‘Yüzler ve Sözler’ adlı kitabını okuyordum (YKY); Gülten Hanım, başarılı ve sevilen bir avukat olan eşinin vasıtasıyla Muammer Karaca’nın Yeşilyurt’taki evine yemeğe gittiklerini ve filmlerde kullanılan bu evden çok etkilendiğini yazıyordu. Merak ettim, “Bakarım” diyordum ki, Kadıköy İş Bankası eski binası

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.