Açıkdeniz Apartmanı

Yapım Yılı: 1962

İstanbul Gümüşsuyu’nda Hacı İzzet Paşa Sokak cephesinden dümdüz, Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya Sokak’tan ise yazlık bir site gibi. Manzarası da var; adına da ilham veren deniz… Açık Deniz Apartmanı.

Birkaç yıl önce daha yıpranmış bir görünümü vardı, bir ciladan geçti. Beyaz oldu.

İçinde yaşayanlardan bazı katlardaki tadilatlardan/değişimden rahatsız olunduğunu duymuştum. Ama bana yine dışardan derli toplu görünüyor.

GÖKSEL ARSOY’U GÖRÜNCE…

Burada benim de daha önce yazdığım pek çok ünlü, manzaralı bina var; Ekselsiyor, Cili, Çam Palas, Rota dibinde… Onlar varken namı yok. Mimarını ya da eski oturanlarını bulamıyorum. Geçenlerde, eskiden dergilerde verilen “ünlüler ve adresleri” sayfalarından birini göndermiş bir arkadaşım bana.

Şöyle bir baktım; Göksel Arsoy, Bağodaları Sokak, Açıkdaniz Apartmanı, Daire 9.

Yeşilçam’ın ‘Altın Çocuğu’ daha çok Bakırköylü olmasından bahsediyor ama demek burada da bir dönem yaşamış.

Sokağın eski adınaysa bayılıyorum; Bağ Odaları Sokak; şahane değil mi? İnsana “Bu ne?” dedirtip merak ettiren isimlerden, onu kesen bir de Bey Odaları Sokak var ki o hâlâ duruyor. Bu bölge eskiden asayişi sağlamakla yükümlü tutulan Yeniçeri askerlerinin oturduğu bölgeler…

Ve kim burada doğmuş… Hüseyin Rahmi Gürpınar.

“Safranbolulu Ayşe Sıdıka Hanım, 17 Ağustos 1864 tarihinde akşam ezanı okunurken İstanbul Ayaspaşa’da bağ odaları diye anılan evlerden birinde bir erkek çocuk dünyaya getirir. Genç kadının eşi Mehmet Sait Paşa, Sultan Abdülaziz’in yaveri olduğu için saraya yakınlığı nedeniyle bu semtte oturmaktadırlar.”

“Yaşayan, bilen, özellikle de mimarını bana söylemek isteyen yazsın…” demiştim ki yazanlar oldu.

YAPIM YILI 1962 İMİŞ

Misal Burçin Altınsay -ki kendisi de, koruma kurullarında yer alan bir restoratör mimar-, şöyle yazdı: “Bu tadilatla yapının en özgün ögesi olan mozaik (btb) kaplı, 60’lar modern cephesi yok edilmiş oldu. Mantolama yapıldı ve sıradan bir apartmana dönüştü. Oysa o haliyle de temizlenmesi mümkündü. Sokağımız için büyük kayıp oldu”.

Nil Nuhoğlu ise şöyle diyor: “5 senedir yaşıyorum orada:) Keske orijinal halini restore etselerdi dedik aslında. O kadar güzeldi ki ismini apartmana veren mavilik..”

Mehmet Alişan ise şöyle yazmış: “Mimar bilgisi yok ama 1962 yılında inşaa edilmiş. Apartman öncesi burada bulunan 3 katlı konak aile büyüğümüze (dede dayıma) aitti”.

MOZAİKLER DOKU KAYBI

Bu yazılanlar üzerine kendi arşivime baktım. Açıkdeniz Apartmanı’nın bende eski fotoğrafları vardır diye düşünüyordum ama gerek kalmadı. Instagram’da @ortakoy hesabının sahibi Levent Bey’in önerisiyle binanın son birkaç sene içinde yenileme geçirdiğini bildiğim için Google Maps’ten arayıp buldum. Yenileme öncesi halini görünce insanların ne demek istediğini anladım.

“Ben bir temiz hal geldi” hissine kapılmıştım ama bazı oturanların değişimden şikayetçi olduğunu da biliyordum. Binanın o halini bilenlerin doku / mozaik kaybına niye üzüldüklerini anlıyorum.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
Gümüşsuyu

Kunt Apartmanı

İlginç balkon yapısıyla dikkatimi çeken bana yan komşularına göre hep “daha yeni bir tarihte yapılmış” izlenimi veren bir yapı. Ben buraya daha derin bakacağım. Ama bir ipucu bulmuşken konuk yazarım Aslı Örnek. ‘DAİRENİN HER YANINDAN LÜKS AKIYORDU’ “Bir dönem Gümüşsuyu’ndaki Kunt Apartmanı’nın sakinlerinden biri de

Devamı »
İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
İstiklal Caddesi

Kanzuk Eczanesi (Güney Palas)

Eski gazete taramayı sevenler ya da bugün hâlâ varmış, ürünlerini kullananlar “Kanzuk” markasına aşina olmalılar; Kanzuk glüten, Kanzuk pastil, Kanzuk öksürük şurubu… Çizimli, kocaman ilanlar ve Beyoğlu’nda bir adres; İstiklal Caddesi No: 253 Geçenlerde bir fotoğraf gördüm, Beyoğlu’ndaki Kanzuk Eczanesi’nin 1800’lerde çekilen cephesiydi. Gün içinde

Devamı »
Nişantaşı

Berna Apartmanı

Nişantaşı Maçka Caddesi’nde, bir yanında Narmanlı, diğer yanında Aziziye Palas, karşısında Ralli Apartmanı…  Komşularının görkeminden adı az anılıyor gibi; art nouveau öğelerle süslü, 5 katlı güzel bir bina…. Binanın özelliklerinden biri -ki şanslıyız kapısında bir tabela var- Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bu binada yaşamış olması.

Devamı »
Karaköy

Yazıcızade Apartmanı

Malum, şöhretli binalar hakkında metin yazmayı sevmiyorum. Reytingleri çok ama yeni bir bilgi ve belge ekleyemeyince aynı bilgi ve metinlerin kopyalanıp kopyalanıp yazılmasından başka bir şey olamıyor. Ancak bu bina o kadar yolumun üzerinde ve o kadar beğenirim ki, ben de hakkında birkaç paragraf yazayım

Devamı »
Emirgan

Rum Patrikhane Konaklama Evi – Sabar Köşkü

Neslihan Aşıcıoğlu, pırıl pırıl bir genç hanım; gastronomi okuyor. Aynı zamanda genç bir girişimci; ev yapımı meze işine ortak, kendi zeytinyağı markaları da var. Sahaflar Derneği’nin 2021 Ekim ayının ilk günlerinde Beşiktaş’ta düzenledeği festivalde ben de ‘Sahaflarda apartman dedektifliği yapmak’ konulu bir konuşma yapıyordum. Neslihan

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.