Çok Şükür Apartmanı

Somon rengi bakımsız halini olsun, yeni ve bakımlı halini olsun yıllar içinde onlarca kez fotoğraflamışımdır. Ancak ne mimarını, ne de -o ilginç- isminin hikâyesini bulabildiğimden paylaşamadım. Yapılış yılını üzerinde yazdığı için biliyorum; 1905.

Bazen apartmanları insan hikâyelerini, bazen de insan hikâyelerini apartmanları anlatmak için kullandığım doğrudur. Bu apartmanı da “Saadettin Kaynak’ın bir dönem yaşadığı apartman” olarak paylaşmaya hakkım olsun artık:)

Beyoğlu-Sıraselviler’de başka bir bina yazıyordum. Saadettin Kaynak’ın da Sıraselviler’de bir apartmanda oturduğunu fark ettim. ‘Küçük bir bina’ diye geçiyor bazı yazınlarda. Sokağa inip aramadım; Kaynak Apartmanı ismi. Bulursam ayrı paylaşırım.

ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE…

TRT ile büyüdüğüm için olsa gerek -severim de biraz Türk Sanat Müziği- Saadettin Kaynak, ismi zihnime kazınmış bir bestekâr. Ama yeni nesil için ne kadar tanıdıktır bilmem. Yine de ‘Leyla Bir Özge Candır’ desem ya da ‘Niçin Baktın Bana Öyle’, ‘Çile Bülbülüm Çile’, ‘Kara Bulutları Kaldır Aradan’, ‘Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece’… Daha ne olsun!

Cemal Koyuncu, “Saadettin Kaynak, dini bir muhitte yetişmiş, Sultan Selim Camii’nin baş imamı iken görevinden ayrılıp ilahiden marşa, film müziğinden türküye kadar bir çok alanda eser vermiş bir besteci” diye başlıyor Aksiyon Dergisi için, bestecinin oğlu Ömer Feyyaz ile yaptığı röportaja… 

APARTMAN İSMİYLE KONUŞANLAR OLMASA…

Ömer Bey, süper kaynak, çünkü hep apartman isimleriyle konuşuyor.

İlk oturdukları yer Fatih’teki Bingöl Apartmanı. Muhtemelen orayı yaptıran da Saaddettin Bey, 5’inci katında oturuyorlarmış. Oğlu, “İmamlıktan ayrıldı. On plak için on bin lira verdiler. O zamanın parası ile çok büyük para. Onunla Fatih’te bir arsa almıştı. Ardından Cihangir’deki evi de Varlık Vergisi zamanında bir Rum’dan aldı (Kaynak Apartmanı). Bütün geçimi diğer katlardan alınan kiralardı” diyor.

Vikipedia metninde, kaynak göstermiyor ama Saadettin Bey’in, bir tek, vergi döneminde aldığı apartmanın sahibinden kira almadığı belirtiliyor.

GÜLFİYE HANIM MUAMMASI

Saadettin Kaynak bir kere evlenmiş, çocuklarının annesi ile. Eski eşi istemediği için boşanamamış diye anlıyorum. Bir de herkesin ikinci eşi diye bildiği, Kaynak’ın vasiyetini bıraktığı, oğlunun ise “Babama uzun yıllar hep o baktı, başka ne oldu aralarında bilmiyorum ama aslında bakıcısıydı” dediği Gülfiye Hanım var.

“Evlenemedi. Hatta Cihangir’deki Çokşükür Apartmanı’nda otururken o Gülfiye, kapıcının karısı imiş. Sonra babama çok sadık olduğu için onunla beraber Kaynak Apartmanı’na geçti. Sonra da oradan Koşuyolu’na gittiler. Daha sonra da zaten hastalandı babam”.

Tabii ben bu satırı bir bahane olarak kullanıyorum. Bu binayı da paylaştım Çok Şükür!

İMAMLIKTA KEŞFEDİLİYOR

Bu arada hazır Saadettin Kaynak’tan bahsetmişken şunları eklemeden de yapamayacağım. Kaynak’ın musikiye geçişi çok ilginç, oğlu anlatıyor:

“Ailede musiki ile ilgilenen ve onu teşvik eden kimse yok. Din adamı olunca o zamanın meşhur mevlüthanları arasına giriyor. Ve o zaman plak şirketi sesinin güzelliğini fark ediyor, bunu değerlendirmek istiyor. Tabii o zamanın kaside, gazel, ezan, mevlüt filan tipinde şeyler okunuyor. Türkiye’de daha henüz plak sanayii kurulmamış. Okunuyor, mumlar üzerine alınıyor, ondan sonra negatifleri dışarıya gönderiliyor filan… Columbia Plak Şirketi, 10 plak yapmak için Berlin’e göndermek üzere anlaşıyor babamla. Oradan başlıyor onun serüveni. Zaten döndükten sonra da meslekten ayrıldı. Altı sene kadar bir imamlık vazifesi var.”

TÜRKÇE EZAN

Yine, sanatçının ‘Yanık Ömer’ adlı şarkısının da ilhamı olan oğlu Ömer anlatıyor:

“Ben hayal meyal hatırlarım. Fatih’te Bingöl Apartmanı’nda oturuyorduk. Oraya saraydan araba gelir, zamansız saatlerde, polis alır götürürdü onu Dolmabahçe’ye. Ben o zamanlar 45 yaşlarında filandım. İran Şahı Rıza Şah’ın Türkiye’yi ziyaretinde de bulunmuştu. Bir de Ayasofya Camii, o zaman müze değildi. Orada Türkçe ezan okumuş ve 30 bin kişi dinlemiş. Zaten plağı da var. Hatta babam Kur’an’ı Türkçe’ye çevirmiş, Atatürk de imzalamış. O hâlâ duruyor bende.”

KAYNAK APARTMANI

Edit; en sevdiğim, paylaşım sonrası gelen yorumlar, Saadettin Kaynak’ın torununun eşinin bir arkadaşı yazmış bana. Kaynak Apartmanı, Alman Hastanesi’nin karşı tarafına denk gelen otoparkın orası imiş. Satın alınıp istimlak edilmiş yıllar önce.

Birlikte iş üretmiş Safiye Ayla ile Saadettin Kaynak o kadar yakın oturuyorlarmış ki… Kaynak Apartmanı’nın eski fotoğrafını da bulurum umarım.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cihangir

Bazlamacı Apartmanı

“Ne Harman sigarası kaldı geriye  Ne Olimpos Gazozu  Ne Sadri Alışık” İbrahim Sadri, Kuş Hatıraları   Bir apartman hikâyesi ki, okurken gözlerim yaşardı. Yanından onlarca defa geçtiğim şahane apartman… Cihangir’de; Cihangir Caddesi’nden geçenler mutlaka görmüştür: Bazlamacı Apartmanı. Ezgi Berk, Agos Gazetesi için Grigoris Bazlamacı ve

Devamı »
Moda

Batum Apartmanı

Geçenlerde, daha önce bana kendi aile apartmanlarını (Emiroğlu Apartmanı) yazan Eda Emiroğlu, bana Moda’dan bir apartman fotoğrafı gönderip “Çocukluğumda çok sık gittiğim, o küçük yaşımdan bugüne hayran olduğum çok yakın aile dostlarımızın apartmanının fotoğraflarını ve geçmişine dair birkaç notu paylasacağım olur mu?” yazmış.  Olmaz mı yahu?! Buyrunuz konuk yazarım

Devamı »
Karaköy

Tahir Han

Şu hesap daha bebekken, benim hikâyesini aradığım binalar hakkında araştırma yapıp bulduklarını bana gönderen isimlerden biridir mimar Serkan Yetgin. Birkaç yazı da yazdı, sonra beni unuttu:) Yıllardır önünden geçerken, her seferinde ‘Mimar Vedad’ imzasını görüntüleyip “Eve gidince araştırayım” dediğim Tahin Han’ı yazmış! E-postamda görünce pek

Devamı »
Talimhane

Ayhan Apartmanı

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun. Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ): “Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir. Her katta

Devamı »
Kumburgaz

Rauf Alanyalı Yalısı

Alanyalı’nın Kumburgaz’daki, denize sıfır evinde pek çok ünlü Yeşilçam filmi çekilmiş. ŞARK BÜLBÜLÜ, AİLE ŞEREFİ Okuduğum haberlerden bir derleme ile anlatayım: “ŞarkBülbülü, Aile Şerefi gibi Yeşilçam filmlerine ev sahipliği yapan yalı, Büyükçekmece 2. Sulh Hukuk Satış Memurluğu tarafından 19 milyon 322 bin 50 TL’ye satışa çıkarıldı. Açık artırma ile

Devamı »
Daday

Ballıdağ Sanatoryumu

Kastamonu, değerinin az bilindiğini düşündüğüm şehirlerden; doğasından pastırmasına, eski yapılarından mantarına çok kıymetli, Daday ilçesi ayrı güzel. Benim Kastamonu’yu sevme nedenim, orayı birlikte gezdiğim Ece Aydın’dır sanırım. Eski bir öğretmen olan annesinin adı İksir. Onun adına açtıkları etkileyici konaklama mekanı İksir Çiftlik Evi’nde, eski konak

Devamı »
Yeşilköy

Röne Park ve Röne Park Gazinosu

Biliyorum, biliyorum, biliyorum… Bina, mimari derken insan hikâyelerine fazla düştüm. ‘Çıkacağım’ ama dayanamıyorum. Bu pazar da azıcık yapayım; konum Röne Park olsun. İstanbul, Yeşilköy-Bakırköy-Ataköy sakinleri bilecektir. Yıllaaaarrr sonra dün ilk defa, çokça adını geçirdiğim Röne Park’a gittim, birer çay içtik. Sinan “Söyle bakalım niye Röne”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.