Apelyan (Santa Maria) Apartmanı

İnsanın, bu toplumda yaşayıp da Varlık Vergisi’ni bir dizi izledikten sonra ‘gugıllaması’, azınlıklara yapılan ayrımı yine bir dizi ile düşünmeye başlaması garip olur tabii. Ama nereden başlanırsa iyidir.

Neredeyse yayınlandığı gün popüler olan Netflix dizisi Kulüp’ü ‘geçmişi nasıl canlandırmışlar’ diye izlemeye başladım… 

O anlamda pek çok kötü örnek arasından başarıyla sıyrıldığını da düşündüm, -şahsi fikir-.

Dizide bir apartmana dair konuşma da var üstelik. Hemen tanıdım! Çünkü dizide, Gökçe Bahadır (Matilda) ile Asude Kalabek’in (Raşel) olduğu sahnede ‘Raşel Salomon Aseo’ adıyla geçse de bizler onu Apelyan Apartmanı hatta Galeri Apel olarak tanırız! Galatarasaray Lisesi’nin hemen arkasında kalan, -çoğu zaman- ağaçlarla saklı, yanındaki yokuş-merdivenlerle özdeşleşen sarı, köşe bina.

 

Sonra bana apartmanı soran 30’a yakın mesaj gördüm.

Merakın bir kısmını gidereyim.

‘MİMAR İTALYAN DENİLİYOR’

Muhtemelen asıl, en kapsamlı bilgi tabii ki Galeri Apel’in kurucusu, sahibi Nuran Terzioğlu’nda; aynı binada 20’nci yıllarını kutladıkları ‘Nostospektif’ sergisi kataloğunda… 

Yazıyı yazarken ne kadar uzun zamandır galeriye gitmediğimi düşündüm:(

Binanın İtalyan bir mimar tarafından, 175 yıl kadar önce yapıldığı düşünülüyor. 

‘9 SENE SUYU AKMAMIŞ BİR BİNAYDI’

2017 yılında, Galeri Apel’in 20’nci yılı nedeniyle Aslı İzmirli’nin Milliyet Sanat için Nuran Hanım ile yaptığı röportajdan başlayalım:

“Burada galeri açacağımı söylediğimde herkes güldü, sadece Nevzat Sayın gülmedi. Burayı 1994’te aldım. Nevzat’la güle oynaya, çok eğlenerek mimarisiyle ilgilendik. Burası dökülüyordu o zamanlar. Alt katı iki sene sonra alabildik. Oradaki marangoz bize ucuza sattı. 1998’de açtık galeriyi. Bu binanın 170 senelik olduğu tahmin ediliyor. Binanın ismi Apelyan Apartmanı. Ben de ‘çağrı’ anlamına gelen ‘apel’ kısmını aldım. Bu kelimeyi çok yakıştırdım galeri anlayışıma. Fakat tarihçi olan kızım birkaç yıl önce kapıda eski Türkçe Santa Maria apartmanı yazdığını fark etti. Bu hikâyeyi kataloğa yazdım. (…) İlk açıldığında özel misafir dışında kimse uğramıyordu. Sokaktan kimse geçmiyordu. Ama ben küçüklüğümden biliyorum ki Beyoğlu eski hüviyetine döner. Nitekim öyle de oldu. Burada bir sürü galeri açıldı.”

‘ABD’DEN AİLE ULAŞMIŞ AMA…’

Aynı yıl Erkan Aktuğ, Hürriyet röportajında ise şunları söylüyor Nuran Terzioğlu:

Binanın hikayesi de ilginç. Apel’in adı Apelyan apartmanından geliyor. Ve yıllar sonra Apelyan Efendi’nin California’da yaşayan ailesinden biri size ulaşıyor…

Evet, galeriye gelen izleyicilerden birçok defa apartmanın geçmişiyle ilgili ilginç anılar, rivayetler dinledik. Başlangıçta mekân çok problemliydi. 9 sene su akmamış bir mekân. Birkaç işgalci oturuyordu. 1884 depremini yaşamış bir bina, ondan önce olmalı yapılış tarihi. Belediyeye gittiğimizde elde ettiğimiz haritalarda ‘Apelian Apartmans’ diye geçiyor. Geçtiğimiz yıllarda tarihçi olan kızım bana dedi ki, ‘Kapıya kocaman Apelyan Apartmanı diye yazıp tabela koymuşsunuz ama eski Türkçe Santa Maria Apartmanı yazıyor.’ (Gülüyor) Ama galerinin adını Apel koymasaydık, belki de Hasmik Seropyan’dan hiç haberimiz olmayacaktı. Bizi internette ‘Apelyan’ diye arama yaparken tesadüfen buldu, e-posta gönderdi. Hasmik hanımla buluşup hikâyenin eksik parçalarını birleştirecektik ama olmadı, 2013 yılında hayata veda etti. Hasmik Hanım, Apelyan Efendi’nin kız kardeşinin torunuymuş. Apelyan Efendi, Hasmik hanımın annesini ve dayısını evlat olarak büyütmüş ve hiç evlenmemiş. Apartman da 1980’e kadar annesi ve dayısınınmış. ‘Bizim ailenin hikâyesi roman gibi… Galeriye Apel ismini vermeniz beni çok ama çok sevindirdi’ diye yazmıştı.”

Fotoğraf notları…

* Bina fotoğraflarını ben çektim

* İçinin fotoğraflarını instabul.co sitesinden aldım, satışta olan 3. kata dair, 140?125 m2 imiş.

* Binanı şeklini tam anlayamadım; o yüzden planını bir mimarlık sitesinden bulunca eklemek istedim

* Frank Sinatra ile olan fotoğraf, Galeri Apel’i göstersin istedim, sevgili Onur Yüksel fotoğrafından kadraj

* Dergi fotoğrafı, Galeri Apel Instagram sayfasından

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

8 Yorumlar
  • Doğa
    Tarih: 20:38h, 12 Nisan Cevapla

    Merhaba. İstanbullu Gelin dizisinde Ülfet Hala’nın evini bulamadım. Günlerdir arıyorum ama Tülin Apartmanı’na benzettim lakin emin değilim. Yardımcı olabilir misiniz?? Şimdiden teşekkürler…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 18:22h, 24 Nisan Cevapla

      diziyi izlemediğimden bilmiyorum

  • Oğuzhan
    Tarih: 10:47h, 10 Mayıs Cevapla

    Merhaba,
    Uygun bir gün kahveye bekler apartmanın içini de gezebilirsiniz.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 23:19h, 11 Mayıs Cevapla

      Teşekkürler; umarım olur bu:)

  • Oguzhan
    Tarih: 19:17h, 10 Ağustos Cevapla

    Uygun olduğunuz zaman e-posta yollarsanız biz kahvemizi hazır ederiz:)
    Görüşmek üzere

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:10h, 16 Ağustos Cevapla

      evet önden haber vermeliyim; normalde ara ara geçiş yolum bir gün yapayım, teşekkürler

  • Faruk
    Tarih: 14:49h, 28 Ocak Cevapla

    Merhaba, Apelyan Apt. benim çocukluğum geçti, şuan nasıl bir kullanımda acaba..

    • Nilay Örnek
      Tarih: 22:27h, 11 Şubat Cevapla

      galeri aranıp sorulabilir:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Moda

Ufuk Apartmanı

@herumutortakarar’daki bir paylaşım ve insanların katkılarıyla müthiş bir kadın tanıdım, nev-i şahsına münhasır, ne kadar tanısak gizemli; iç mimar, şehir plancısı ve mobilya tasarımcısı Tülin Zanbakoğlu (ne olur hakkındaki yazıyı okuyun). Tülin Hanım’ın gizemini çözmeye çalışırken annesi ve eşiyle ilgili ölüm ilanları da ortaya çıktı…

Devamı »
Çankaya

(Birinci) Sönmez Apartmanı

Bina seven biri için, gizli bir güzelliği gösteren arkadaş çok havalı olabilir! Sevgili AnkaraApartmanları (Instagram ismiyle), Ankara buluşmamızda bana bir Sönmez Apartmanı gösterdi ki unutamıyorum. Ara ara açıp merdivenlerine baktığım oluyor. O günden beri de kendisine ısrar ediyorum, “Hadi yaz, yaz”… Bir istedim, iki Sönmez

Devamı »
Gümüşsuyu

Hariciye Nezareti (Tevfik Paşa) Konağı

Bir sokak ismi merak ettim ve bu sayede neler öğrendim!? Başlayalım… Ertem Eğilmez’in ‘Salak Milyoner’ başta pek çok filminin çekimine şahitlik eden, bugün T24’ün kurucusu Doğan Akın’a ait olan Gümüşsuyu’ndaki dairesini, Türel Apartmanı‘nı yazarken şöyle bir cümle yazmıştım: “Bina, Gümüşsuyu’nda Park Otel’in hemen öncesinde Hariciye Konağı Sokak’ta

Devamı »
Asmalımescit

Bilgir Han

Yıllar yılı fotoğrafladığım binalardan biri; İstanbul Asmalımescit Sofyalı Sokak’ta (eskiden Refik olan meyhanenin karşısı) Bilgir Han. Dışının yeniden renklendirilişi pek benlik olmasa da art nouveau yapısıyla her daim dikkat çekici. Kapısını açık yakalarsanız da, -bakımsızlığına rağmen- girişteki desenler gerçekten merak uyandırıcı. E insan soruyor; “Bir

Devamı »
Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Moda

Arif Paşa Apartmanı

Şöyle bir eposta aldım: “Sayın Nilay Örnek, Sitenizin tanıtım yazısında ‘Mimari anlamda değerli, hikâyesi olan yapıların kaydını düşelim. Bir hafıza oluşturalım, kaynak sunalım’ demektesiniz. Bu samimi çağrıya kulak vererek, Caferağa, Ruşen Ağa Sk. 18/A, 34710 Kadıköy/İstanbul adresinde bulunan apartmana ait görüntüler ile yazımı paylaşmak istedim. Saygılar, Sevgiler Mehmet

Devamı »
Nişantaşı

Başaran Apartmanı

Başaran Apartmanı’nı mutlaka -bir dönem altındaki- Konak Sineması yazısıyla birlikte okumalısınız. Ben Başaran Apartmanı hakkında şimdi ‘kuru’ kalan bir metin paylaştım ama apartmanı yaptıran dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu Ayşe Atakan Genç’in anlatımları metni canlandırdı… Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.