Billur Apartmanı

Yıkılıp yerine bugünkü The Central Palace Otel binası inşa edilen Billur Apartmanı ve hemen karşısındaki Şen (eski adıyla Ses) apartmanlarının kesişen öyküsü…

Sevgili Halil Kendir de benim gibi şehir dedektiflikleri peşinde olduğundan kendisini ve şahane fotoğraflarını ilgiyle takip ediyorum.

Geçenlerde paylaştığı, İstanbul dışındaki bir yapıyı, “Sitede bulunsa ne güzel olur” diyerek bu hesaba ‘istedim’. O yapıyı bana bir de ‘bonus’ ile göndermiş. Ba-yıl-dım.

Bir dönemin ‘inceliklerine’, bugüne gelen sürprizlere hayranım. 

Buyrunuz konuk yazarım Halil Kendir:

KEMANLI BİR KAPININ PEŞİNDEN…

“‘İstanbul’da Konut Girişleri ve Kapılar’ (Yazarları- Vedia Dökmeci, Hülya Yürekli, Fatma Erkök- 1996) isimli kitapta gördükten sonra hemen yola düşüp Talimhane’deki keman süslü bu romantik kapıyı güncel haliyle fotoğraflamak istemiştim.

Lamartine Caddesi’ni aşağı yukarı alt üst etmeme rağmen kapıyı bir türlü göremiyordum. Hayalkırıklığı ile ayrılırken bir otelin fotoselli açılır kapanır kapısı kapandıktan sonra iki yapboz parçasının birleşmesi ile bir keman belirdi. Bu aradığım yerdi. Bir dedektif edasıyla mekânı bulmuş olmama sevinmekle birlikte kapı ve bir parçası olduğu Billur Apartmanı’nın 2004 yılında yıkılarak yerine yüksek katlı bir otel inşa edilmiş olması üzüntü vericiydi. 

Keman o günlerin hatırası olarak paslanmaz çubuklarla iki cam arasına işlenmişti.

ŞEN APARTMANI’NDAKİ LİR

Kitaba göre, yine aynı caddede Şen Apartmanı‘nın Lir işlenmiş bir kapısı olmalıydı. Onu da bulmakta zorlandım. Ancak, tüm cephesi güvenlik perdesi ile kapatılmış restorasyon çalışması yapılan bir binanın şantiye tanıtım tabelasında buldum! Billur’daki büyük kayba rağmen bu yapının cephe planında ‘lir’e yer veriliyor olması ve korunuyor olması pek güzel.

DENİZKIZI EFTELYA İLE KEMANİ SADİ IŞILAY

Ofise döndüğümde cadde üzerinde karşılıklı yer alan bu iki apartman sahiplerinin inşa sürecinde birbirlerine nazire yapmış oldukları düşündüm. Biraz araştırma sonrası düşünemediğim bir sürprizle karşılaştım. Her iki yapı da aynı kişi için inşa edilmişti; ses sanatçısı-kantocu Denizkızı Eftalya (Atanasia Yeorgiadu).

1891 yılında doğan Eftalya Hanım, 78 devirli taş plakların yeni yaygınlaştığı dönemlerde ünlenen bir kadın plak yıldızıydı ve Türk Müziği’nin en büyük kemanilerinden Sadi Işılay’la evliydi. Kapıdaki kemanın Sadi Işılay Bey’e atfedildiğini rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Bir nefis detaynda şu: Şen apartmanının satılmadan önceki adı Ses apartmanıydı. Karşılıklı iki apartman: “Billur Ses” ne de güzel tanımlıyor Denizkızı Eftalya’yı.

15 Mart 1939’da vefat eden ve Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda yatmakta olan Atanasia Yeorgiadu’yu saygıyla yâd ediyorum.

Son bir not; sözelci arkadaşlarıma her daim büyük bir saygı duyuyorum. Bir insanın düşündüklerini yazıya dökememesi, bir şeyler karalamaya çalışırken ecel terleri dökmesi çok fena çok…”

 

  • Edit; yazıyı yayımladıktan yaklaşık 1 ay sonra, tesadüf en çok ilgimi çeken Mimarlardan Arif Hikmet Koyunoğlu hakkında kapsamlı bir metin bulmuş okuyordum; Denizkızı Eftelya (Billur Apartmanı) da binalarından sayılıyor! Böylece bir mimar ile binasını da eşleştirmiş olduk. 
  • İkinci edit, mimar Seda Özen yazmış; otel olana kadar Tomris Uyar bu binada oturuyormuş.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Didem Avincan
    Tarih: 12:04h, 24 Şubat Cevapla

    Talimhane’den çıkamıyorum:) Billur Apartmanı’nın tamamını görünce pek sevindim.
    Eleonora Arhelaou arşivinden bahsetmiştiniz ama bir girerseniz çıkamazsınız dememiştiniz. Fotoğraflar siyah beyaz olunca, sanki 30’lara 40’lara baktığımı zannediyorum sonra karede bir Tofaş Şahin araba görünce uyanıyorum. 80’ler 90’lar hem uzak hem yakın geliyor.
    Normalde yapının geçmişine giderken çok makbul sayılmazdı bu yıllardan bir belge bulduğumda, ”eskiye daha eskiye” denilirdi. Görece yakın zamana ait bu fotoğraflarda görüyorum ki Talimhane apartmanları- özellikle Lamartin ve Şehit Muhtar Bey’i taradım- o zamana gayet de güzel yetişmişler ama sonra ne kadar da hızlıca bir dönüşüm olmuş- mutlaka vardır araştırmalar, fotoğraf bakmaktan tezlere geçemedim.
    Sahi Billur apartmanı, ikiz yapılar olduğunu düşündüğüm komşu apartmanlar Fulya ve Gül… Billur’un sağ komşusu Gönül (ki iki apartman arsası birleşerek şimdiki otel oldu sanırım) ve M.Türkay apartmanı. Hepsini gördüm, köşe yapı Hatay apartmanı o zamanda da yokmuş, siz de rastlamışsınızdır ama kendime fotoğraflarını kaydettim, e-posta olarak göndereyim, belki koyabiliriz siteye, sevgiler.
    Didem Avincan

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:32h, 24 Şubat Cevapla

      Hepsini koyarız:) Harikasınız

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Daday

Ballıdağ Sanatoryumu

Kastamonu, değerinin az bilindiğini düşündüğüm şehirlerden; doğasından pastırmasına, eski yapılarından mantarına çok kıymetli, Daday ilçesi ayrı güzel. Benim Kastamonu’yu sevme nedenim, orayı birlikte gezdiğim Ece Aydın’dır sanırım. Eski bir öğretmen olan annesinin adı İksir. Onun adına açtıkları etkileyici konaklama mekanı İksir Çiftlik Evi’nde, eski konak

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Harbiye

Kervansaray Apartmanı

Apartmanların giriş katının dükkân ya da benzeri kâr getiren yapılar olarak tasarlanması fikri, -en azından Türkiye’de gördüğüm kadarıyla- neredeyse apartman fikriyle eş zamanlı… Ama bizim göz hizamızda onlar olduğundan muhtemelen, bir binanın altındaki işletmenin karakteri tüm binanın algısını etkiliyor. Harbiye’deki Kervansaray Apartmanı. GİRİŞ TÜM ALGIYI

Devamı »
Gümüşsuyu

İndigo Apartmanı

İndigo Apartmanı’na özel, tarihinden, kimlerin yaşamış olduğundan önce isminin hikâyesini merak ediyorum. İsim etiketindeki ‘mavi’ de çoook bilinçli bir isim tercihi yapıldığını her zaman ortaya koyar. Kim, nasıl niye bu ismi koymuş? Bulamadım. MAVİ RENGİN KAYNAĞI Malum Latince adı, indigofera olan indigo bitkisi, tüm dünyada

Devamı »
Nişantaşı

Yaşaroğlu Apartmanı

Aslında bu bina yazısı için önce iki yapının –ilk Vedat Tek Evi ile Hekim İsmail Paşa Konağı– okunması gerekiyor ancak yine de kısa bir özet geçeceğim. Mimar Vedat Tek’in 1908 yılında inşa ettiği şahane bir konağı, hemen yanında minicik-biçimsiz bir arsası, o arsada da validesi

Devamı »
Gümüşsuyu

Hamit Bey / Süzan Nyego Apartmanı

Mimar Apostol Mavrodoğlu tarafından tasarlanmış olan orijinal ismi Süzan Nyego Apartmanı; şimdi ise Hamit Bey Apartmanı. Nereden mi biliyorum; 1944 tarihli Pervititch Haritası‘ndan. O dönem ismi Gümüşsuyu Caddesi olan şimdinin İnönü Caddesi’nde, yakın zamana kadar 59, şimdinin 47 numarası olan bina.  Mimar Apostol Mavrodoğlu binalarını

Devamı »
Beşiktaş

Deniz Apartmanı

Nüzhetiye Caddesi benim çok yürüdüğüm bir Beşiktaş yoludur; tabela 2005’te konulmuşsa da ben yeni gördüm. Deniz Apartmanı’nın girişinde “Şair Behçet Necatigil, 1964-1979 yılları arasında (demek ki vefatına kadar) bu apartmanda 23 no’lu dairede yaşamıştır” yazıyor. O gün bugündür Necatigil şiirlerinde ne kadar ev / mahalle

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.