Billur Apartmanı

Yıkılıp yerine bugünkü The Central Palace Otel binası inşa edilen Billur Apartmanı ve hemen karşısındaki Şen (eski adıyla Ses) apartmanlarının kesişen öyküsü…

Sevgili Halil Kendir de benim gibi şehir dedektiflikleri peşinde olduğundan kendisini ve şahane fotoğraflarını ilgiyle takip ediyorum.

Geçenlerde paylaştığı, İstanbul dışındaki bir yapıyı, “Sitede bulunsa ne güzel olur” diyerek bu hesaba ‘istedim’. O yapıyı bana bir de ‘bonus’ ile göndermiş. Ba-yıl-dım.

Bir dönemin ‘inceliklerine’, bugüne gelen sürprizlere hayranım. 

Buyrunuz konuk yazarım Halil Kendir:

KEMANLI BİR KAPININ PEŞİNDEN…

“‘İstanbul’da Konut Girişleri ve Kapılar’ (Yazarları- Vedia Dökmeci, Hülya Yürekli, Fatma Erkök- 1996) isimli kitapta gördükten sonra hemen yola düşüp Talimhane’deki keman süslü bu romantik kapıyı güncel haliyle fotoğraflamak istemiştim.

Lamartine Caddesi’ni aşağı yukarı alt üst etmeme rağmen kapıyı bir türlü göremiyordum. Hayalkırıklığı ile ayrılırken bir otelin fotoselli açılır kapanır kapısı kapandıktan sonra iki yapboz parçasının birleşmesi ile bir keman belirdi. Bu aradığım yerdi. Bir dedektif edasıyla mekânı bulmuş olmama sevinmekle birlikte kapı ve bir parçası olduğu Billur Apartmanı’nın 2004 yılında yıkılarak yerine yüksek katlı bir otel inşa edilmiş olması üzüntü vericiydi. 

Keman o günlerin hatırası olarak paslanmaz çubuklarla iki cam arasına işlenmişti.

ŞEN APARTMANI’NDAKİ LİR

Kitaba göre, yine aynı caddede Şen Apartmanı‘nın Lir işlenmiş bir kapısı olmalıydı. Onu da bulmakta zorlandım. Ancak, tüm cephesi güvenlik perdesi ile kapatılmış restorasyon çalışması yapılan bir binanın şantiye tanıtım tabelasında buldum! Billur’daki büyük kayba rağmen bu yapının cephe planında ‘lir’e yer veriliyor olması ve korunuyor olması pek güzel.

DENİZKIZI EFTELYA İLE KEMANİ SADİ IŞILAY

Ofise döndüğümde cadde üzerinde karşılıklı yer alan bu iki apartman sahiplerinin inşa sürecinde birbirlerine nazire yapmış oldukları düşündüm. Biraz araştırma sonrası düşünemediğim bir sürprizle karşılaştım. Her iki yapı da aynı kişi için inşa edilmişti; ses sanatçısı-kantocu Denizkızı Eftalya (Atanasia Yeorgiadu).

1891 yılında doğan Eftalya Hanım, 78 devirli taş plakların yeni yaygınlaştığı dönemlerde ünlenen bir kadın plak yıldızıydı ve Türk Müziği’nin en büyük kemanilerinden Sadi Işılay’la evliydi. Kapıdaki kemanın Sadi Işılay Bey’e atfedildiğini rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Bir nefis detaynda şu: Şen apartmanının satılmadan önceki adı Ses apartmanıydı. Karşılıklı iki apartman: “Billur Ses” ne de güzel tanımlıyor Denizkızı Eftalya’yı.

15 Mart 1939’da vefat eden ve Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda yatmakta olan Atanasia Yeorgiadu’yu saygıyla yâd ediyorum.

Son bir not; sözelci arkadaşlarıma her daim büyük bir saygı duyuyorum. Bir insanın düşündüklerini yazıya dökememesi, bir şeyler karalamaya çalışırken ecel terleri dökmesi çok fena çok…”

 

  • Edit; yazıyı yayımladıktan yaklaşık 1 ay sonra, tesadüf en çok ilgimi çeken Mimarlardan Arif Hikmet Koyunoğlu hakkında kapsamlı bir metin bulmuş okuyordum; Denizkızı Eftelya (Billur Apartmanı) da binalarından sayılıyor! Böylece bir mimar ile binasını da eşleştirmiş olduk. 
  • İkinci edit, mimar Seda Özen yazmış; otel olana kadar Tomris Uyar bu binada oturuyormuş.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Didem Avincan
    Tarih: 12:04h, 24 Şubat Cevapla

    Talimhane’den çıkamıyorum:) Billur Apartmanı’nın tamamını görünce pek sevindim.
    Eleonora Arhelaou arşivinden bahsetmiştiniz ama bir girerseniz çıkamazsınız dememiştiniz. Fotoğraflar siyah beyaz olunca, sanki 30’lara 40’lara baktığımı zannediyorum sonra karede bir Tofaş Şahin araba görünce uyanıyorum. 80’ler 90’lar hem uzak hem yakın geliyor.
    Normalde yapının geçmişine giderken çok makbul sayılmazdı bu yıllardan bir belge bulduğumda, ”eskiye daha eskiye” denilirdi. Görece yakın zamana ait bu fotoğraflarda görüyorum ki Talimhane apartmanları- özellikle Lamartin ve Şehit Muhtar Bey’i taradım- o zamana gayet de güzel yetişmişler ama sonra ne kadar da hızlıca bir dönüşüm olmuş- mutlaka vardır araştırmalar, fotoğraf bakmaktan tezlere geçemedim.
    Sahi Billur apartmanı, ikiz yapılar olduğunu düşündüğüm komşu apartmanlar Fulya ve Gül… Billur’un sağ komşusu Gönül (ki iki apartman arsası birleşerek şimdiki otel oldu sanırım) ve M.Türkay apartmanı. Hepsini gördüm, köşe yapı Hatay apartmanı o zamanda da yokmuş, siz de rastlamışsınızdır ama kendime fotoğraflarını kaydettim, e-posta olarak göndereyim, belki koyabiliriz siteye, sevgiler.
    Didem Avincan

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:32h, 24 Şubat Cevapla

      Hepsini koyarız:) Harikasınız

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Kurtuluş

Adil Çocuk Evi

Meğer ne çok insan görüp merak ediyormuş. Hatta ne çok insan bu ev üzerinden hayaller kuruyormuş. Efsanevi bilgiler de çok, “Sahibi şöyleymiş, böyleymiş…” En çok gelen yanıt ise: “Bir zamanlar ana okulu-kreşti”. 30 yıl ve öncesi öyleymiş: Adil Çocuk Evi. Ama ne efsane bir yuva.

Devamı »
Ziverbey

Razi Trak Köşkü

Çıkan kısmın özeti: Şişli’deki Trak Apartmanı‘nın Trak Ailesi ile ilişkisini henüz kuramadım, belki de hiç yok.  Ancak Halaskargazi Caddesi üzerinde Trak Apartmanı’nın karşı çaprazında yer alan Gün Apartmanı‘nı yaptıranlar Traklar. Aileden orada oturanlar da olmuş. Ama Emine-Razi Trak çiftinin asıl oturduğu, çocuklarını -İnci, Elçin, Ethem

Devamı »
Tarlabaşı

Leica Galeri

Şimdi, “Ara Güler hayatta olsaydı da sorardık, kesin biliyordur” diye düşünüyorum… Geçenlerde, kapılara ilgisini görüp takip etmeye başladığım Halil Kendir’in hesabında ilk defa o binanın içini gördüm. Sağolsun beni kırmadı binanın bugünkü haline dair fotoğrafları bana gönderip öğrendiklerini yazdı. (Dışardan fotoğraflar bana ait, içerisi muhteşemmiş!

Devamı »
Fatih

Osman Nuri Ergin Evi

Ben sokak isimlerinin -özellikle İstanbul’da- değişmesinden pek de hazzetmem. Vatandaşların koyduğu sokak isimleri bilgi verir… Sokak ismi kimi zaman oradaki bir çiçekten bahseder, kimi zaman da sokağın dik yokuşuna gönderme yapar. Ama tabii bu 1920’lerde sorun olmuş. Çünkü çok fazla mükerrer sokak ismi var. Onlarca

Devamı »
Beylerbeyi

Jak Kamhi Villası

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk. Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden. Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde

Devamı »
Gümüşsuyu

Hamit Bey / Süzan Nyego Apartmanı

Mimar Apostol Mavrodoğlu tarafından tasarlanmış olan orijinal ismi Süzan Nyego Apartmanı; şimdi ise Hamit Bey Apartmanı. Nereden mi biliyorum; 1944 tarihli Pervititch Haritası‘ndan. O dönem ismi Gümüşsuyu Caddesi olan şimdinin İnönü Caddesi’nde, yakın zamana kadar 59, şimdinin 47 numarası olan bina.  Mimar Apostol Mavrodoğlu binalarını

Devamı »
Nişantaşı

Yayla Apartmanı

Yayla Apartmanı’na dair bulabildiğim tek fotoğraf bu. 1939 yılında İstanbul’daki Valikonağı Caddesi üzerinde mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiş. Türkiye’deki Art Deco mimarlığının en görkemli binalarından biri sayılıyor. Apartman Yunus Nadi için inşa edilmiş. Bu bilgi ile ‘yürüdüm’ ama o koldan da bir bilgi, fotoğraf bulamadım. 

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.