Marmara Apartmanı

Onun güzelliğini görmek için karşıdan bakmak, yüzü biraz da yukarı kaldırmak gerekiyor…

Malum, ‘art nouveau’ zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların, sarmalların, bitkisel desenlerin, çiçeklerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı.

İnönü Caddesi’nde bugüne gelebilen başka ‘Art Nouveau’ örnekler var ama bu apartman onlara da benzemiyor. Daha sade, daha ‘cool’. Bilgi bulamıyor, emin de olamıyorum uzun süre… Komşum. Ama giren çıkanını da pek görmediğim bir apartman; sadece kapısından içeri göz attığımda apartmanın dev bir fotoğrafının girişteki duvara işlendiğini görüyorum.

MİMARI 1940’LARDA AKTİF

Sonra imdadıma Tuba Konuksever Ersoy’un “Nilay Hanım bina araştırırken bizden daha çok sizin işinize yarar” diyerek bana gönderdiği “Geçmişten Günümüze Beyoğlu Ansiklopedisi” yetişti.

Hem de art nouveau maddesinin içinde:

“Yapım tarihi bilinmeyen yapıyı, Apostolos Pistikas adlı, Rum kökenli mimar inşa etmiştir. Pervititch haritaları, 30 ve 30 A no’lu paftalarda da yapı Marmara Appart ismiyle kayıtlıdır .

Apostolos Pistikas, 1911 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nden, 747 diploma numarası ile yüksek mimar olarak mezun olmuş ve 1940’ların başına kadar faaliyette bulunmuştur. 

İÇİNDE DE MARMARA MERMERİ

“Bodrum katı dükkân, zemin ve üst katları konut olmak üzere, yedi katlı olarak tasarlanan yapının, yapım malzemesi tuğla üzeri sıvadır. Apartman girişi, yapının sol tarafında olup, yanında üç adet sade pencere bulunmaktadır. Cephede öne çıkan merkezi cumbanın sağ ve sol kanadında küçük füruşlarla desteklenen, ancak daha geride kalan Fransız balkonları bulunmaktadır. Birinci katta kare çerçeve içine alınmış balkon korkulukları, diğer katlarda farklı özellikler göstermektedir.

(…) Cephenin her iki yanında aşağıya sarkan çiçekler ve ortadaki figüratif çalışma hareketlilik katmakta, son katta oluşan balkonla birlikte düşey geometrik etki kendini daha çok hissettirerek, Neo Klasik üslûp vurgulanmaktadır.”

Binanın içinde de Marmara Mermeri varmış…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Kurtuluş

Zümrüt Palas

Ressam Hamit Görele. Resimlerine aşina olmayanlar bile bilir ismini diye düşünüyorum. Özetle… Giresun’da doğmuş, Güzel Sanatlar Akademisi’nde Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi olmuş, 1928’de mezun olduktan sonra Avrupa Resim Yarışması’nda ikinci olmuş, devlet bursuyla Paris’e giderek Andre Lhote ve Fernand Leger’in atölyelerinde öğrenim görmüş. 

Devamı »
Tomtom

TİP Apartmanı

Yıllar yılı cep telefonumda fotoğrafını tutup da hikâyesini bir türlü bulamadığım binalardan; TİP Apartmanı. İsmini geçtim, apartman isminin fontları da ayrı merak nedeni… Bize bir şeyler söylemek ister gibi değil mi? Bana hep Türkiye İşçi Partisi’ni hatırlatır. Zamanında partili olmuş arkadaşlarıma da gösteriyorum “Aaaa” diyorlar

Devamı »
Galata

Collège des Frères (St. Pierre İlkokulu)

Son dönemde Galata’da, içindeki İtalyan restoranı ve yapısıyla popüler olan bir işletme; Ecole St. Pierre Otel.  Otelin, adını, çok zaman önce orada olan eski bir okul binasından aldığını bildiğimden dönüşüm hikâyesini merak ediyordum. Bugüne kadar ibadete, eğitime ve ticarete ev sahipliği yapan, bugünse otel olan

Devamı »
Gümüşsuyu

İndigo Apartmanı

İndigo Apartmanı’na özel, tarihinden, kimlerin yaşamış olduğundan önce isminin hikâyesini merak ediyorum. İsim etiketindeki ‘mavi’ de çoook bilinçli bir isim tercihi yapıldığını her zaman ortaya koyar. Kim, nasıl niye bu ismi koymuş? Bulamadım. MAVİ RENGİN KAYNAĞI Malum Latince adı, indigofera olan indigo bitkisi, tüm dünyada

Devamı »
Asmalımescit

Casa Foscolo (Çubuklu Han)

Yine elden ele, isimden isme geçmiş bir bina ile karşınızdayım… Goad haritalarında “Apparts Foscolo” adıyla geçiyor, Pervititch haritalarında “Holstein Han”, en son “Çubukçu Han” idi ve şimdi bir otel olarak hizmet verecek ve ismi Casa Foscolo. Bir süredir hummalı çalışmalar ve tadilat altında idi, her

Devamı »
Nişantaşı

Mongeri Evi

Nedeni-nasılı uzun, dün gece mimar Giulio Mongeri ilgili bir şeyler okurken şahane bir kaynak buldum; Filolog Damla Çinici, Ankara Araştırmaları Dergisi için bir hakemli makale yazmış, “Başkent Ankara’nın İnşasında Etkin Bir Mimar: Giulio Mongeri ve Yaşam Öyküsü” Damla Hanım’ın çalışma özeni ve akıcı dilinden mi,

Devamı »
Nişantaşı

Narmanlı Apartmanı

“…Narmanlı’nın girişi beyaz mermerdendi. Bir apartman girişinden çok, küçük bir sarayın girişini andırırdı. Bordo kadife kaplı markizi, bizote kristal aynası ile neredeyse nadide bir mobilya parçası sayılabilecek ahşap asansöre ulaşmak için, her iki tarafında bronz birer kadın heykeli bulunan geniş merdivenleri çıkar, ikinci kademeye gelirdiniz.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.