Merkez Apartmanı (Daru Sultan Hotels Galata)

Yapım Yılı: 1932 sonrası

Bazı semtlerin kaderi bazı binalarla yazılıyor, isimleri o binalarla özdeşleşiyor. Beyoğlu, Şişhane için de bu bina Frej Apartmanı, Sarkusyan binası.

Bina fiziksel güzelliği, görkemiyle etkili olduğu kadar hikâyesiyle de dikkat çekici. Benim için hazine gibi bir buluntu olan Çelik Gülersoy metni ve Afife Batur yazını ile Frej Apartmanı’nın hikayesini yazmıştım. Okumanızı tavsiye ederim.

Rum mimarlar, zenginlik, miras meseleleri, olaylar ve olaylar, hatta akıl hastalıkları ya da “iddia edilen akıl hastalıkları” enteresan ortaklıklar.

FREJ APARTMANI O KADAR BASKIN Kİ…

Frej Apartmanı bence çok dişi, ama aynı zamanda pek Alfa bir karakter; çok baskın. Şişhane’de her şey, onu merkez alarak tarif ediliyor gibi. Bölgede bir bina aramaya kalktığınızda Frej de Frej…

Peki karşı köşesini tutmuş, Şişhane fotoğraflarının olmazsa olmazı, ‘o sade ama görkemli bina’? Adı, hikâyesi yok gibi…

Durumunu Harbiye’de, Şişli-Nişantaşı yıl ayrımındaki ikonik binaya çok benzetiyorum. Bugün Turkish Bank olan Lucie (Topalyan) Apartmanı’nın adını bulana kadar göbeğim çatlamıştı. Herkesin varlığını bildiği ama kimliği çıkarılmamış bir çocuk gibi, yaş almış o bina da…

‘MERKEZ’ ÇOK MERKEZİ OLUNCA…

Şişhane ‘merkezindeki’ bu binanın, hakkında araştırma yaptığım Apostolos Pistikas‘ın eseri olduğuna dair şüphelerimle fotoğrafını twitter ve Instagram’dan paylaşmama rağmen bir kişinin bile ismini bilememesi beni şaşırtmadı.

Sonra iki kişiyle yazıştık, onlar da benim gibi araştırarak ipuçlarını birleştirerek ismi hakkında tahmin yürütüyorlardı, “Merkez Apartmanı”.

1932 tarihli Pervititch haritasında bina henüz yok ama alanı belli, Çiçek Han ve Zümrüt apartmanları gibi onun ismi de kurşun kalemle yazılmış, Merkez. Ama o kadar da merkezde ki insan bunun isim olup olmadığından emin olamıyor.

YAŞAYAN YAZINCA EMİN OLDUM

Binanın ismi yokken binadan araştırma yapmak zor; ama Merkez Apartmanı ismiyle denemeler yapınca bir tez, bir blog yazısı çıkıyor. Ama benim isimden emin olma nedenim bir anı kitabı (tesadüfen bulmuştum yazarın ismini, kaybettim, ayrıca bulup yazacağım).

8 Ağustos 1941’de Alman Hastanesi’nde dünyaya gelen yazar, doğar doğmaz Şişhane’deki Merkez Apartmanı’na götürüldüğünü, o büyüyünce, amcasının oğlunun da onlarla yaşamaya başlamasıyla evin dar geldiğini ve ikinci kattaki kiracılarını tahliye ettiklerini yazıyor. Ve ben emin oluyorum; orada yaşamış biri var ve burası kesinlikle adıyla yeriyle ‘merkez’dir.

Mimarımız ise Apostolos Pistikas.

ARTIK BİR OTEL

Merkez Apartmanı, geçtiğimiz yıllarda Marmara Apartmanı (Gümüşsuyu), geçtiğimiz günlerde de hem Ata Atabek (Atalar) binası, sonra şimdi adının Ateşler Binası olduğunu bulduğum Pistikas Apartmanı vesilesiyle  bahsettiğim Apostolos Pistikas’ın imzasının hâlâ durduğu ve görünür olduğu binalardan.

Bina restorasyondan geçmiş bugün artık bir otel; Daru Sultan Hotels Galata.

Otele internetten baktığımda Osmanlı İmparatorluğu göndermeli şaşaalı dekorasyonu beni önyargılara boğduğundan binada mimara, binanın eski haline ilgisiz insanlar bulacağımı düşündüm. Öyle olmadı.

İMZASI DURUYOR

İlk önce kapının yanındaki imzayı gördüm; Ateşler Binası’nda yani Pistikas’ın yaşadığı, yaptığı Pistikas Apartmanı’na bir plaket asılmasına sevinsem de imzasının kapı yanındaki yerinden silindiğini ya da üzerinin kapatıldığını görmek beni üzdü. Burada imzayı görünce pek sevindim. Resepsiyondaki genç beyfendi de beni şaşırtan biçimde binanın geçmişiyle yakından ilgiliydi.

Binanın girişindeki döşemelerin orijinal olduğunu, 1930 sonrası yapılmış olabileceğini söyledi -ki bunu Pervititch haritasından biliyoruz-.

Haliç ve Galata Kulesi manzaralı binanın tavanları yüksek olmalı. Beni şaşırtan şey ise binanın sandığımdan daha küçük bir yerleşim alanı olmasıydı. Resepsiyonun olduğu alana oturmuş tüm bina.

Bu bina ile Apostolos Pistikas dosyama ‘şimdilik’ ara veriyorum; onu birlikte anılmadığı binalarıyla anmaktan gurur duydum. Mirasının başına gelenleri yazdım, bari ismiyle ve binalarıyla yaşasın.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Levent Apartmanı

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde

Devamı »
Cihangir

Konur Apartmanı

Bir yazarın “Şu kitapları ben o apartmanda yazdım” demesi benim için tarihe not… Cihangir’den yeni bir apartman; ne şanslıyız ki, konuk yazarım Şebnem İşigüzel anlatıyor onu da… Buyrunuz Konur Apartmanı (Şebnem, Konur Apartman diyor, hoşuma gidiyor) KİREMİTLERİ MARSİLYA’DAN “Güneşli Sokak. Biz bu apartmanın dört numaralı

Devamı »
Ziyapaşa

Emin Gökçe Evi

Kaynaklarım Altın Şehir Adana Dergisi’ndeki Haluk Uygur yazısı (çok güzel) ile benzer temalar barındıran Güney Mimarlık Dergisi’nden mimar Hakan Kısacık’ın yazıları… EVET, CAHİT ARF’IN KARDEŞİ 1924 yılında Adanalı olmuş Arf ailesi… Arf soyadı Arifi isminin kısaltılmışı imiş. Selanik’ten Adana’ya Posta Müdürü olarak atanan Yusuf Arifi

Devamı »
Mecidiyeköy

Hukukçular Sitesi

Le Corbusier; sanırım mimarlık söz konusu ise öğrenilen ilk beş isimden biri… ‘Oyunu’ değiştirenlerden…  1887 İsviçre doğumlu; mimar, mobilya tasarımcısı, heykeltraş, ressam, yazar. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan konut sorununa karşı çok düşünenlerden. Marsilya’da, savaş sonrası evsiz kalan Fransızlar için tasarladığı Unite d’Habitation (Barınma

Devamı »
Çankaya

Pembe Köşk

Bugünkü yapı Ankara’dan; konuk yazarım Yiğit Ahmet Kurt. Buyrunuz… Eylül 1923; Garp Cephesi Kumandanlığı tamamlanmış, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hariciye vekilidir İsmet Paşa. Kısa bir süre sonra Cumhuriyet ilan edilecek, kendisi de ilk başbakan unvanını alacaktır. Düşman işgalinden kurtarılmış bu yeni ülkede sıra artık

Devamı »
Bakırköy

Resneliler Köşkü

Ben, Bakırköy’ü bilen herkesin anımsayacağı bu köşkle büyüdüm denilebilir. Anneannem ile dedemin evi bu köşkün sokağındaydı. Ama İncirli Caddesi’ndeki bu meşhur, koruma altındaki köşkün adını çok geç öğrendim. Hâlâ da bölgede yaşayıp bilmeyen çoktur: Resneliler Köşkü. İçinde pek de yaşam belirtisi olmayan eski bir ahşap

Devamı »
Şişhane

Angel Apartmanı (Tünel İş Hanı)

Mimar, mühendis ve şehir plancısı Aron Angel hakkında söylenecek şey çok. Burada iki farklı yazı okuyabilirsiniz; biri kendisi hakkında, diğeri doğduğu Valpreda Apartmanı. Bu sitedeki yazılar, hakkında bir okuma yapmak isteyenlere fikir versin diye; Gezi Parkı’nı, Bağdat Caddesi’ni planlayan kişiyi bilelim diye…  Ve şehir planlaması

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.